Vai drīkst ēst sapelējušu sieru?

© pexels.com

Vai drīkst ēst sapelējušu sieru, ja pelējumu nogriež nost? Uz šo jautājumu atbild Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta ārsts Karan Rajans.

unsplash.com

Drīkst vai nedrīkst ēst sapelējušu sieru?

Sanderlendas universitātes pasniedzējs, ārsts Karans Rajans atzīst, ka atbilde nav vienkārša. Viss ir atkarīgs no attiecīgā siera veida un pelējuma apjoma.

"Pelējums, ko redzat uz pārtikas, ir gluži kā aisberga virsotne. Jūs nevarat redzēt, kas atrodas zem virsmas, un šajā gadījumā sēnīte var iekļūt sierā."

Saskaņā ar ārsta teikto, cietos sierus, piemēram, Čedaras, Parmezāna un Šveices sierus, var droši lietot pat tad, ja tie ir sapelējuši, ja tiek ievērotas divas lietas.

Pirmkārt, svarīgi ir pievērst uzmanību siera vizuālajam izskatam. Ja to klāj pavisam neliels pelējums, tad to var nogriezt un sieru apēst. Ja tas ir viscaur noklāts ar pelējumu, tas kļuvis porains, izmetiet sieru. Otrkārt, ja plānojat ēst sieru, kuru klāj pelējums, tad tas drošs būs ēšanai, ja nogriezīsiet aptuveni 2 centimetrus platas bojātās siera šķēles.

Ārsts norāda, ka mīkstos sieru, piemēram, fetas, rikotas vai biezpiena sierus, kuri ir klāti ar pelējumu, obligāti ir jāizmet! Mīkstie sieri satur vairāk ūdens, kas nozīmē to, ka tie ir klāti ne tikai ar pelējumu, bet tur ir savairojušās arī kaitīgās baktērijas. Ārsts norāda, ka, ja pat termiski apstrādāsiet bojāto sieru, tas neiznīcinās pelējuma radītos mikotoksīnus.

Avots

Uzturs

Olbaltumvielas ir svarīgas organismam dažādu iemeslu dēļ. Ēdot olbaltumvielām bagātus ēdienus, mēs palīdzam uzturēt labu imūnsistēmu, veicinām muskuļu augšanu, labāk strādā vielmaiņa u.c. Tomēr, ikdienā uzņemot pārlieku daudz olbaltumvielas, varam nodarīt sev pāri. Kas par daudz, tas par skādi! Noskaidrojiet trīs būtiskākās blakusparādības ar kurām var nākties saskarties, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas pārlieku lielā daudzmā.