Taukus var iedalīt divās daļās. Ir "labie" un ir "sliktie" tauki. Šoreiz uzmanību pievērsīsim tieši "sliktajiem" jeb piesātinātajiem taukiem.
Piesātinātie tauki ir atrodami daudzos pārtikas produktos, gan saldos, gan sāļos.
Lielākoties piesātinātos taukus ar uzturu varam uzņemt no dzīvnieku valsts produktiem, tostarp gaļas un piena produktiem, kā arī no atsevišķiem augu izcelsmes produktiem, piemēram, palmu eļļas, kokosriekstu eļļas.
Bet kāpēc piesātinātie tauki tiek dēvēti par "sliktajiem" taukiem?
Ar uzturu uzņemot lielu piesātināto tauku daudzumu mēs sevi pakļaujam aptaukošanās un nopietnu slimību riskam, piemēram, diabētam, sirds un asinsvadu slimībām un pat onkoloģisko slimību riskam. Pārāk daudz piesātināto tauku ēšana var paaugstināt "sliktā" ZBL holesterīna līmeni asinīs, kas var palielināt sirds slimību un insulta risku.
Piesātināto tauku galvenais uzdevums ir dot tūlītēju enerģiju. Ja šo uzņemto enerģiju neizmantojam, tiek veidotas rezerves jeb nevēlamais tauku slānītis, piemēram, uz vēdera un gurniem.
*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.