4.lapa
D vitamīns ir galvenais kalcija un magnija partneris, kurš palīdz šiem mikroelementiem uzsūkties organismā. Tas ir arī vienīgais vitamīs, ko cilvēki var uzņemt gan no partikas, gan no ultravioletā starojuma.
Pārtikas produktos D vitamīns sastopams gan ļoti nelielos daudzumos. D vitamīns ir atrodams tādos pārtikas produktos, kā aknās, olu dzeltenumā, sālsūdens zivīs un citos.
D vitamīnam ir liela nozīme arī imūnsistēmas darbībā, tas kavē autoimūnu saslimšanu attīstīšanos, tam piemīt pretvēža darbība, turklāt tas samazina sirds un asinsvadu saslimšanu risku un 1. un 2. tipa cukura diabēta attīstīšanos risku, kā arī samazina insulīna rezistenci diabēta pacientam. Šis vitamīns samazina muskuļu vājumu. Piemēram, sportistiem D vitamīns ir ārkārtīgi svarīgs, jo tas mazina lūzumu risku, locītavu sāpes, uzlabo imunitāti un uzlabo sniegumu.