7 pazīmes, kuras var liecināt par kolagēna deficītu organismā

© pexels.com

Kolagēnu saturoši uztura bagātinātāji pēdējos gados ir kļuvuši īpaši populāri gan skaistumam – ādas, matu un nagu stiprināšanai, gan locītavu atbalstam. Kas ir kolagēns, kas norāda uz tā trūkumu, vai varam to uzņemt ar uzturu un kā izvēlēties sev piemērotāko kolagēnu? Skaidro eksperte, ģimenes ārste Zane Zitmane un farmaceite Ilze Priedniece.

Kolagēns ir olbaltumviela, kas sastāda aptuveni 25% no visām ķermeņa olbaltumvielām. Kolagēns organismā veido saistaudus un atrodas locītavās, kaulos, cīpslās, saitēs, muskuļos, zobos, ādā, matos, nagos, orgānos, asinsvados un citur, stāsta klīniskā farmaceite I. Priedniece. Kolagēnu organisms izstrādā pats, taču pēc 25 gadu vecuma kolagēna daudzums organismā samazinās, tāpēc var kļūt aktuāla tā papildu uzņemšana.

Kā skaidro ģimenes ārste Z. Zitmane, kolagēns ir saistaudu sastāvdaļa, to sauc arī par šūnstarpu vielu, kas tās satur kopā, nodrošinot ādas struktūru, elasticitāti un stiprumu. Tas ietekmē fibroblastu funkciju, veicinot jaunu šūnu veidošanu, piedalās veco šūnu nomaiņā, asinsreces procesos, kā arī veic aizsargfunkciju iekšējiem orgāniem, jo atrodas orgānu kapsulās. Ir atklāti aptuveni 28 kolagēna tipi, visvairāk cilvēka organismā ir atrodams I, II, III, un IV tipa kolagēns.

pexels.com

Kā zināt, ka tā pietrūkst?

Par kolagēna trūkumu var liecināt:

  1. ādas elasticitātes zudums;
  2. grumbiņas;
  3. gastrointestinālas problēmas;
  4. plāni, trausli mati;
  5. locītavu sāpes;
  6. lēni dzīšanas procesi;
  7. muskuļu vājums.

Jāņem vērā, ka, novecojot, organisms ražo mazāk kolagēna, turklāt kolagēna daudzumu organismā nevar izmērīt. Dabīgā kolagēna daudzumu var samazināt gaisa piesārņojums, miega trūkums, diētas kļūdas, smēķēšana, saules ietekme, alkohola lietošana, kā arī mazkustīgs dzīvesveids. Vienlaikus jāņem vērā, ka organismā kolagēna nevar būt par daudz.

Farmaceite I. Priedniece stāsta, ka kolagēnu papildus lieto arī, lai mazinātu sūdzības, kas skar locītavas, jo kolagēns vajadzīgs normālai skrimšļu un kaulu darbībai, sejas ādas stāvokļa uzlabošanai, jo tas palīdz mitrināt ādu un uzlabo tās elasticitāti, mazina grumbas, arī nagu un matu izskata uzlabošanai. Tāpat tas papildus nepieciešams pie slodzes - sportojot un veicot fizisku darbu.

pexels.com

Vai varam uzņemt ar pārtiku?

Kolagēnu pilnvērtīgi ar uzturu vai uztura bagātinātājiem uzņemt nevar, saka ģimenes ārste Z. Zitmane. Organismā kolagēna proteīns tiek sadalīts aminoskābēs, kas tiek izmantotas dažādos organisma procesos. Ēdot ar kolagēnu bagātus produktus, netiks tieši paaugstināts kolagēna līmenis organismā. Tomēr daudzi produkti satur vielas, kas veicina kolagēna veidošanos, piemēram, vitamīns C, prolīns, glicīns, varš, cinks.

Klīniskā farmaceite I. Priedniece uzsver, ka, lai rūpētos par kolagēna daudzumu organismā, ik dienas nepieciešami olbaltumvielas saturoši produkti - gaļa, zivis, piena produkti, kā arī ar C vitamīnu un antioksidantiem bagāts uzturs - dārzeņi, augļi, ogas un zaļumi, - jo krāsaināk, jo labāk! Būtiski ir uzņemt arī ar Omega taukskābēm bagātu uzturu - zivis, augu eļļas, riekstus, linsēklas, kā arī jāuzņem D vitamīns.

pexels.com

Kā izvēlēties kolagēna uztura bagātinātājus?

Uztura bagātinātājos visbiežāk tiek izmantoti I, II, III, V un X tipa kolagēni, skaidro ģimenes ārste Z. Zitmane. Šie kolagēna veidi ir pieejami trīs formās - hidrolizēts kolagēns (visplašāk pieejamais), želatīns un nedenaturētais kolagēns. Visplašāk tiek izmantots hidrolizētais kolagēns, jo to organismam ir visvieglāk izmantot. I tipa kolagēns, kas veido 90% no visa kolagēna organismā, atrodas ādā, kaulos, saitēs, locītavās, savukārt II tips kolagēns atrodas skrimšļos, III tipa - muskuļos, artērijās, orgānos, IV tipa - ādā, V tipa - ādā, acīs, placentā, bet X tipa - kaulos un skrimšļos. Tādējādi, vadoties pēc kolagēna lietošanas mērķa, var piemeklēt sev atbilstošākā tipa kolagēna produktu.

Pēc izcelsmes kolagēnu iedala jūras, cūkas, liellopa, vistas, olu čaumalu un citos, stāsta klīniskā farmaceite I. Priedniece. Būtiski, ka kolagēnu uztura bagātinātājos visbiežāk lieto kopā ar C vitamīnu, jo tas veicina normālu kolagēna veidošanos. Kolagēna lietotāju ērtībai to ražo tablešu, kapsulu, pulveru, gelu un šķidrumu veidā. To plaši izmanto kompleksos locītavu veselībai kopā ar glikozamīnu, hondroitīnu, hialuronskābi, C un D vitamīnu, kā arī minerālvielām - varu, kalciju, selēnu, magniju, un dabas vielām, piemēram, mežrozīšu un ingvera ekstraktu, kā arī skaistuma vitamīnos - ādai, matiem un nagiem kopā ar hialuronskābi, A, E, C un B grupas vitamīniem, biotīnu, minerālvielām, piemēram, cinku, selēnu un augu ekstraktiem.

pexels.com

Svarīgi zināt par lietošanu

Ņemot vērā kolagēna lielo popularitāti, to saturošu produktu klāsts ir ļoti plašs un tajā viegli apjukt, taču ir būtiski pievērst uzmanību tā izcelsmei. Klīniskā farmaceite I. Priedniece uzsver, ka aptiekās pieejamie uztura bagātinātāji ar kolagēnu ir reģistrēti PVD uztura bagātinātāju reģistrā. Savukārt, pirms iegādāties uztura bagātinātājus internetā, jāpievērš uzmanība to drošumam, jo, lai izplatītu uztura bagātinātājus, tiem ir jābūt reģistrētiem PVD uztura bagātinātāju reģistrā, kas pieejams PVD mājaslapā. Pretējā gadījumā šos uztura bagātinātājus nav droši lietot un tie var izrādīties bīstami veselībai.

Kolagēnu var lietot regulāri vai ilgstoši kursu veidā, lietošanu var atkārtot vairākas reizes gadā. Pozitīvas pārmaiņas pēc lietošanas uzsākšanas novēro individuāli, parasti pēc mēneša un ilgākas lietošanas, skaidro klīniskā farmaceite I. Priedniece. Jāņem vērā, ka kolagēna uztura bagātinātāji var izsaukt kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumus, smaguma sajūtu kuņģī un citas līdzīgas sajūtas. Piesardzība jāievēro alerģiju gadījumā, tāpēc būtu jāzina kolagēna izcelsme, kas ir īpaši svarīgi, ja, piemēram, ir alerģija no jūras produktiem vai citām iespējamajām sastāvdaļām.

Ģimenes ārste Z. Zitmane atgādina - pirms uztura bagātinātāju lietošanas konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu, kā arī atcerieties, ka liela nozīme ir kvalitatīvam uzturam un dzīvesveidam!

Veselība

Olbaltumvielas ir svarīgas organismam dažādu iemeslu dēļ. Ēdot olbaltumvielām bagātus ēdienus, mēs palīdzam uzturēt labu imūnsistēmu, veicinām muskuļu augšanu, labāk strādā vielmaiņa u.c. Tomēr, ikdienā uzņemot pārlieku daudz olbaltumvielas, varam nodarīt sev pāri. Kas par daudz, tas par skādi! Noskaidrojiet trīs būtiskākās blakusparādības ar kurām var nākties saskarties, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas pārlieku lielā daudzmā.

Svarīgākais