Kā pareizi vārīt kartupeļus? Kādā ūdenī jāliek kartupeļi - karstā vai aukstā? Tas ir ļoti svarīgi, ja vēlaties iegūt veselīgu ēdienu, nezaudējot oriģinālajā produktā esošos vitamīnus. Ar padomiem dalās izdevums “Wirtualna Polska”.
Pat pieredzējušas mājsaimnieces var kļūdīties, gatavojot kartupeļus. Var šķist - kas gan tur sarežģīts? Viss, kas jums nepieciešams, ir katls, ūdens, kartupeļi, sāls un varbūt nedaudz eļļas un garšaugi nobeigumā. Bet, ja kartupeļu gatavošanas procesā neņemsiet vērā svarīgas detaļas, ēdiens var būt garšīgs, bet ne pārāk veselīgs.
Kādā ūdenī likt kartupeļus - verdošā vai aukstā?
Šis jautājums ir viens no pirmajiem, ko uzdod pavāri. Tiesa, daudzus tas nemaz neinteresē, jo ir pieraduši kartupeļus vārīt tā, kā mācīja mamma vai vecmāmiņa.
Visbiežāk kartupeļus nomizo, aplej ar aukstu ūdeni un liek uz plīts vārīties, taču tā ir kļūda. Tā dēļ tiek zaudētas visas derīgās vielas un vitamīni, ko satur zaļi kartupeļi.
Pareizais risinājums būtu zaļus kartupeļus likt verdošā ūdenī un sālīt tikai tad, kad tie kļūst mīksti.
Vēl viena kļūda ir pārāk ilgs kartupeļu gatavošanas laiks. Ja gatavojat biezeni, sagrieziet kartupeļus mazākos gabaliņos - tas samazinās gatavošanas laiku un palīdzēs saglabāt vērtīgās uzturvielas.
Labākais variants ir vārīt kartupeļus ar mizām, tas ir, izvārīt zaļus kartupeļus, tos nemizojot. Un noteikti lieciet tos verdošā ūdenī, izmantojot minimālu ūdens daudzumu, tas palīdzēs saglabāt tajos esošo vērtīgo kāliju, kas nepieciešams sirds veselībai.
Karsti kartupeļi ir kaitīgi
Kartupeļus labāk neēst karstus uzreiz pēc tam, kad tie izvārīti - mirkli pagaidiet, līdz tie atdziest.
Kad kartupeļos esošā ciete atdziest, tā pārvēršas stabilā, retrogrādā cietē. Tas ir veselīgāk, jo tā nonāk resnajā zarnā un “baro” labvēlīgās baktērijas. Savukārt, ja jūs ēdat tikko vārītus, ļoti karstus kartupeļus, šāds karsts ēdiens var izraisīt cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs, kas nav īpaši veselīgi.