Šķiet, ka tas nevarētu būt nekas sarežģīts - uzvārīt griķus. Diemžēl ne katrs māk pagatavot patiešām gardus, irdenus griķus. Kādas ir biežāk pieļautās kļūdas un kā pareizi pagatavot griķus - kādām jābūt graudaugu un ūdens proporcijām - raksta “postimees.ee”.
Kā pagatavot griķus - graudaugu un ūdens proporcijas
Sāksim ar proporcijām, jo tas ir svarīgs punkts.
Jums būs nepieciešams: 1 glāzei griķu ņem 2-2,5 glāzes ūdens.
Bieži izmanto arī proporciju ir 1:2, bet eksperti iesaka labāk izmantot 2,5, lai iegūtu irdenāku galarezultātu.
Kā pareizi pagatavot griķus, lai tie būtu irdeni
Vēl viens svarīgs punkts ir tas, kādam ūdenim pievienot griķus. Atcerieties: ja vēlaties biezputru, griķus pārlej ar aukstu ūdeni, bet irdeniem graudaugiem ūdenim vajag vārīties.
Vēl daži svarīgi ieteikumi, vārot griķus
Pirms griķu gatavošanas tie jānomazgā, jāizžāvē un pēc tam 2 minūtes jāgrauzdē sausā pannā.
Kā jau minēts, graudaugi jāievieto verdošā un sālītā ūdenī.
Griķus jāvāra uz lēnas uguns, līdz viss šķidrums (ūdens vai buljons) iztvaikojis, un pēc putras gatavības atstāt uz plīts zem vāka “atdzīvoties” 5-10 minūtes.
Pēc tam samaisiet un pievienojiet sviestu.
Svarīgi: nesteidzieties ar putras maisīšanu - pēc tam, kad esat to iebēruši, jāpagaida, līdz ūdens ir pilnībā iztvaikojis un tikai tad varat maisīt. Tad tie izvārīsies irdeni.