Sīpolus izmantojam daudzu ēdienu pagatavošanai - tie ir virtuves pamatelements, tomēr lielākajai daļai cilvēku tos ir ļoti nepatīkami griezt, jo tiek liek acīm asarot un uz rokām un griešanas dēlīša ilgstoši saglabājas noturīgā sīpolu smarža. Kā sasmalcināt sīpolus bez diskomforta acīs vai spēcīgas smakas raksta “Parade”.
Izdevums iesaka iemērkt sīpolu ledus ūdenī apmēram 10 minūtes pirms sagriešanas.
"Sīpoli satur sēra savienojumus, kas izdalās gaisā, tos griežot. Šie savienojumi sajaucas ar mitrumu jūsu acīs, radot vieglu sērskābes formu, kas izraisa dedzinošu sajūtu. Mērcējot sīpolu ledus ūdenī, aukstā temperatūra palīdz palēnināt reakciju, kas izdala šos kairinošos savienojumus. Turklāt ūdens atšķaida dažus sēra savienojumus, samazinot to intensitāti," skaidro izdevums.
Sīpolu mērcēšana ūdenī padara tos kraukšķīgus un mīkstus, padarot tos lieliski piemērotus sviestmaizēm un salātiem. Turklāt šī metode samazina arī pēcgaršu un sliktu elpu.
Speciālisti noskaidrojuši, ka sīpolus pirms griešanas vajadzētu atdzesēt 30 minūtes - šī metode palēnina sēra enzīmu darbību, padarot mazāku iespējamību, ka jūs raudāsiet.
Speciālisti arī iesaka izmantot pēc iespējas asāku nazi, jo neass nazis sīpolu šūnas sasmalcina, nevis sagriež.
Varat arī mēģināt valkāt brilles, kad griežat sīpolus - brilles pasargās jūsu acis no sīpolskābes sērskābes, teikts rakstā.