Biežākās kļūdas, ko pieļauj gaisa cepšanas iekārtu īpašnieki un kā no tām izvairīties

© Pixabay.com

Gaisa cepeškrāsns jeb aerogrils ir ierīce, kas mūsdienās atrodama daudzās virtuvēs, un tās popularitāte tikai pieaug - pieejami daudz un dažādi modeļi, un tiek piedāvāti dažādi izmēri un krāsas, kā arī dažādas jaudas un funkcijas. Papildus tiek izdotas grāmatas ar receptēm, kas pielāgotas tieši gatavošanai gaisa friterī, un sociālajos tīklos izveidotas lielas domubiedru grupas, kurās gatavošanas entuziasti dalās ar saviem sasniegumiem un pieredzi šīs ierīces lietošanā. Bet vai esat pārliecināts, ka nepieļaujt kādu no šīm populārajām kļūdām? Raksta “limon.postimees.ee”.

Gaisa cepeškrāsns pamatā ir neliela konvekcijas krāsns. Neatkarīgi no tā, cik laba ir ierīce, ja tā tiek izmantota nepareizi vai netiek pilnībā izmantota, rezultāts var nebūt tik labs, kā vēlams.

Mazliet vēstures

Var šķist, ka gaisa cepšanas iekārtas ir parādījušās pavisam nesen, jo pēdējos gados tās ir kļuvušas ļoti populāras, taču patiesībā šīs mazās virtuves iekārtas vēsture, kādu mēs to pazīstam šodien, sniedzas tālu pagātnē.

Aerogrilu izgudroja zinātnieks no Nīderlandes Freds van der Vejs. Viņš sāka strādāt pie ierīces 2005. gadā, prototipa izstrāde ilga trīs gadus, bet 2008. gadā viņš iesniedza patentu, kas tika apstiprināts 2012. gadā. Patentā atrodams šāds ierīces apraksts: "Mazā virtuves cepeškrāsns, t.i., cepeškrāsns ar vismaz daļēji slēgtu kameru ar elektriskiem sildelementiem un piespiedu gaisa cirkulāciju.”

Zinātnieka izgudrotā gaisa cepšanas iekārta bija pirmā, ko ražoja “Philips”. 2010. gadā šī virtuves iekārta tika prezentēta IFA Berlin (Internationale Funkausstellung Berlin), vienā no vecākajām plaša patēriņa elektronikas izstādēm Berlīnē.

Pixabay.com

Kļūdas, no kurām izvairīties

Grāmatas “Cep gaisā” līdzautore Karīna Plaunova un šefpavārs Gatis Lauva apkopoja biežākās kļūdas, ko cilvēki pieļauj, lietojot gaisa cepeškrāsni.

“Ņemot vērā personīgo pieredzi un biežāk uzdotos jautājumus savos sociālajos tīklos, viena no biežākajām kļūdām ir gaisa cepšanas groza pārpildīšana.

Ja piepildīsiet to līdz pašai augšai, gaisa plūsma nevarēs vienmērīgi cirkulēt, kā rezultātā ēdiens negatavosies kā plānots.

Ja tehniski norādītais gaisa fritera tilpums ir 4 litri, tas nenozīmē, ka jāpiepilda visi 4 litri,” pirmo pieļauto kļūdu komentē Gatis.

Vēl viena lieta, par ko daudzi neaizdomājas, ir šīs virtuves iekārtas pareiza izvietošana virtuvē. Ja gaisa cepeškrāsns atrodas uz virtuves virsmas, aiz kuras, piemēram, pie sienas ir flīzes, nekāds ļaunums nebūs, bet, ja siena ir nokrāsota vai, piemēram, ar tapemēt, tad jāskatās, lai ierīces aizmugure neatrodas pārāk tuvu.

"Gatavojot cepeškrāsnī, no aizmugures izplūst silts gaiss un tvaiki, tāpēc neiesaku to novietot tuvu sienai. Tas neietekmēs flīzes, bet, ja siena ir nokrāsota un gaisa cepeškrāsns atrodas pārāk tuvu, tas var sabojāt sienas pārklājumu," apstiprina Gatis Lauva.

Par eļļu viedokļi atšķiras

Savukārt Karīna Plaunova norāda, ka nav pamanījusi lielu skaitu gaisa cepšanas iekārtu lietotāju pieļauto kļūdu. “Vienīgais, kas man nāk prātā, ir eļļas izmantošana.”

Gaisa cepeškrāsnī NAV jāizmanto eļļa.

Tā padara ēdienu kraukšķīgu ar gaisu, un tāpēc šī ierīce tika izgudrota, lai cilvēki varētu baudīt ēdienu bez eļļas!

Gatim ir diametrāli pretējs viedoklis par eļļas lietošanu: “Otra lielā kļūda - gatavojot eļļa netiek izmantota vispār.

Neskatoties uz to, ka gaisa cepšanas iekārtas bieži tiek reklamētas kā ierīces, kurām nav vajadzīga eļļa, ja eļļu neliekat pavisam, ēdiens var izrādīties sausāks un nevienmērīgi pagatavots.

Iesaku pievienot ļoti maz eļļas - izmantojiet silikona otiņu vai eļļu aerosola pudelē. Runājot par eļļu aerosola pudelēs, iesaku izvairīties no veikalā nopērkamās aerosola eļļas. Dažas var saturēt piedevas, kas var sabojāt teflonu vai citus nepiedegošus pārklājumus. Drošākais variants ir iegādāties smidzināšanas pudeli un ieliet tajā eļļu.”

Modeļa izvēle

Šefpavārs Gatis uzsver vēl kādu ļoti būtisku momentu, kuru noteikti ir vērts ņemt vērā, ja esat viens no tiem, kas stingri ievēro recepti: "Esmu izmēģinājis vairākus gaisa fritieru modeļus un varu teikt, ka tie nav visi vienādi. To jauda, ​​izmēri un korpusa kvalitāte var atšķirties, tāpēc gatavošanas laiks un temperatūras var nedaudz atšķirties atkarībā no konkrētās ierīces.”

Mazās, mazāk pazīstamu zīmolu gaisa cepšanas iekārtas var padarīt pārtiku sausāku, savukārt lielāki modeļi no labi zināmiem zīmoliem ēdienu gatavo vienmērīgāk. Tieši tāpēc, izmantojot receptes, der atcerēties, ka norādītais laiks var atšķirties, nav absolūta standarta.

Abi gaisa ceptuvju lietotāji vienbalsīgi piekrīt vēl vienam ierīces mīnusam, ko izceltu kā galveno - ietilpību.

"Man ļoti patīk salīdzinājums ar cepeškrāsni. Ja cepeškrāsns ir kā autobuss, kas ir lēns, bet ar lielu ietilpību, tad gaisa cepeškrāsns ir kā motocikls - jauda ir mazāka, bet tā ir daudz ātrāka. Tāpēc, ja gatavojat lielākam cilvēku skaitam, gaisa cepeškrāsns var šķist neērta, jo nevar pagatavot tik daudz kā krāsnī.

Ja gatavojat lielai ģimenei, īpaši nopietniem ēdājiem, diemžēl viss ēdiens uzreiz nesatilps. Pat ja izmantosiet XXL gaisa fritieri, vieta vienalga ir ierobežota un nāksies gatavot vairākas reizes," piebilst Karīna.

Pexels.com

Ja domājat par šādas virtuves iekārtas pievienošanu savai virtuvei, veiciet mājasdarbu:

Konsultējieties ar tiem, kuriem mājās ir šāda ierīce un lietojiet to regulāri - viņi dalīsies godīgi pieredzes stāstos.

Salīdziniet dažādus modeļus, to jaudu, funkcijas un, ja nepieciešams, konsultējieties ar, piemēram, elektropreču veikala darbiniekiem.

Rūpīgi un atbildīgi izvērtējiet, kāda izmēra gaisa cepšanas iekārta būs piemērota jūsu mājas vajadzībām: mazāka modeļa iegāde, tikai tāpēc, lai ietaupītu vietu, nav laba doma.

Ja esat to tikko iegādājies, dodiet sev laiku izpētīšanai: ja pēc pirmās cepšanas rezultāts neatbilst jūsu cerībām, eksperimentējiet ar laiku, temperatūru un režīmiem!

Virtuvē

Gaisa cepeškrāsns jeb aerogrils ir ierīce, kas mūsdienās atrodama daudzās virtuvēs, un tās popularitāte tikai pieaug - pieejami daudz un dažādi modeļi, un tiek piedāvāti dažādi izmēri un krāsas, kā arī dažādas jaudas un funkcijas. Papildus tiek izdotas grāmatas ar receptēm, kas pielāgotas tieši gatavošanai gaisa friterī, un sociālajos tīklos izveidotas lielas domubiedru grupas, kurās gatavošanas entuziasti dalās ar saviem sasniegumiem un pieredzi šīs ierīces lietošanā. Bet vai esat pārliecināts, ka nepieļaujt kādu no šīm populārajām kļūdām? Raksta “limon.postimees.ee”.

Svarīgākais