Mīti par maizi, apgāz tos!

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

5.lapa

Sevišķi kaitīga ir kliju maize

Viens no būtiskākajiem stereotipiem pēdējā laikā skāris kliju maizi - tiek uzskatīts, ka kliju maize ir kaitīga, jo satur daudz ķīmisko vielu, ar ko graudi apstrādāti augšanas laikā. Šī stereotipa izplatību apliecina arī ELVI pārdošanas dati - kliju maizes pārdošanas apjoms gada laikā sarucis gandrīz par trešdaļu. Tiesa, klijās jeb graudu apvalkos, līdzīgi kā augļu un dārzeņu mizās koncentrējas kā visas vērtīgākās sastāvdaļas, tā arī vielas, kas graudus sasniegušas dažādu ārējo apstākļu ietekmes laikā. Tomēr jāatceras - graudi nobriest un attīstās, ieslēgti vārpās, no kurām tos atdala tikai pēc kulšanas, līdz ar to audzēšanas laikā paši graudi nav pakļauti tiešai iespējamo apstrādes līdzekļu iedarbībai. Klijām piemīt ļoti vērtīgas, organismu attīrošas īpašības, vielas, kas nodrošina kolorektālā vēža profilaksi, tās augstā koncentrācijā satur ļoti daudz vērtīgu vitamīnu, uzturvielu, tāpēc dēļ varbūtējas, nenozīmīgas iespējamās citu vielu klātbūtnes dēļ nav vērts atteikties no augstvērtīga, pilnvērtīga uzturvielu avota, ko sniedz kliju maize.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais