No nekā pagatavo brīnumu

© F64

«Esmu jau padzīvojies pa vairākiem televīzijas raidījumiem saistībā ar ēst gatavošanu. Man ļoti patīk to darīt. Atceros, ka bērnībā vectēvs gatavoja garšīgu kartupeļu sacepumu, apkaisot tos ar dažādām garšvielām un pievienojot gaļiņu. Laikam pateicoties šīm atmiņām, man vienmēr gribas eksperimentēt,» stāsta Leļļu teātra aktieris un vokāli instrumentālā ansambļa 7 dēli līderis Valdis Vanags.

Viņu 18.maijā varēs redzēt Vīrieša lomā jaunajā izrādē jauniešiem Neaiztiec mani!, kurā lelles gan nedarbojas.

Valdim vienlīdz labi patīk gatavot gan stipros ēdienus, gan kūkas. «Laika jau ir maz, bet to pašu putru var pagatavot nedaudz sarežģītāku,» atklāj Valdis, kurš prot vienkāršākajam ēdienam piešķirt kādu rozīnīti. Nesen ansambļa čaļus pārsteidzis ar kartupeļu putru, kurai izmantojis saldētus kartupeļus, brokoļus, grauzdētas saulespuķu sēklas, kam pievienojis saldo krējumu un visu sablenderējis. Aktieris smej, ka izdevies sātīgs ēdiens, ko večiem paēst. Saldie kartupeļi ir nesens atklājums, jo iepriekš tos neesot pamēģinājis. Garšojuši labi, lai gan asociācijas bijušas, ka līdzinoties parastajiem kartupeļiem, kuri nedaudz apsaluši.

Brokastīs – dažāda putra

«Es parasti iepriekš neizmēģinu, kad kaut ko gatavoju pirmo reizi un gaidu ciemiņus. Man ir priekšnojauta, kāds būs rezultāts. Domāju, ka, gatavojot ēst, kļūdas reti pieļauju. Tā ir viena no tām lietām, par ko mani slavē,» smaida aktieris un neslēpj, ka studiju gados veselību esot sabojājis, nepareizi ēdot, kā jau tas jaunajiem esot raksturīgi. «Gribot vai negribot pēc tam nākas domāt par to, lai ēdiens būtu veselīgs, lai gan visu laiku jau nevēlos ēst tikai šādu ēdienu.» No rītiem bieži mākslinieks izvēlas putru, arī svaigus vai sautētus dārzeņus. Tā ir griķu, putraimu vai auzu pārslu putra. «Ja teātrī visu dienu ir mēģinājumi, tad pusdienas gandrīz nekad netiek ēstas. Tad notiek tā, ka vakarā kārtīgi saēdos.» Valdis esot kārumu mīļotājs. Garšojot piena šokolāde, vislabāk ar mandelēm vai riekstiem un rozīnēm, arī no smalkmaizītēm neatsakoties. Skatoties televizoru, labprāt grauž saulespuķu sēklas. Nesen nogaršojis šokolādi ar piparmētrām.

Jauna satikšanās

Valdim negaršojot klimpu zupa, viņš joko, ka tā laikam esot bērnudārza trauma, un arī rīsus organisms nepieņem, lai gan tie garšojot. «Kas attiecas uz ēdienu, it nemaz neesmu izvēlīgs. Man patīk ne no kā uztaisīt kādu brīnumu! Tā nav, ka mājās obligāti jābūt garnelēm vai kaut kam citam. Esmu vienkāršs puisis.» Ļoti bieži varētu ēst griķus, ar tiem izveidojušās īpašas attiecības. «Tos varu ēst katru dienu, tie neapnīk, garšo labāk nekā kartupeļi. Ja ilgāku laiku griķu nav, tad nākamā reize ir kā jauna satikšanās.» Gaļai arī noteikti nav jābūt ēdienreizes sastāvdaļai. «Es laikam esmu zālēdājs, kurš var iztikt bez gaļas. Taču ir reizes, kad prasās.» No gaļas aktieris galvenokārt izvēlas vistu, kas cep cepeškrāsnī, patīk arī šķiņķīši un fileja. Svētkos vai jubilejās Valdis gatavo karaliskāko un treknāko – saldā krējuma – mērci, kurai pievieno sviestu.

Valdis prot gatavot arī kūkas, piemēram, no siera, kas tagad vairs neesot nekas neparasts, jo nobaudāma it visur. Tagad iecienīta ir Maigas (vectēva māsa) tantes kūka, kura iedevusi recepti. To gatavo no smilšu mīklas ar biezpiena krēma, ogu pildījumu un drumstalām. «Noteikti vēlētos pamācīties cept cepeti, lai tas izdotos sulīgs un nepiedegtu, arī desertus, uzzināt, kā interesantāk dekorēt ēdienu. Mani interesē viss. Labprāt apmeklētu pavāru kursus.» Viņš atklāj, ka konservēt gan līdz šim neesot mēģinājis, taču gribot iemācīties. Agrāk domājis, ka tas esot sieviešu darbs. Valdis ikdienā neesot liels kafijas dzērājs, dienā aprobežojoties ar vienu krūzi. «Neesmu no tās atkarīgs. Biezpiens gan man garšo, agrāk mājās vienmēr bija biezpiens. Un, ja arī tagad tā nav ledusskapī, tad pēdējā brīdī skrienu uz veikalu.» Biezpienu viņš ēd vienkārši – ar krējumu, pavasarī pievieno redīsus, dilles, lociņus vai gurķi. «Man ļoti garšo garneles, taču tik bieži atļauties tās nopirkt, kā gribētos, nevar.» Kad viesojies Izraēlā, tās bijušas fantastiski garšīgi pagatavotas.

Jāmācās būt taupīgākam

Valdis neslēpj, ka pārtikai tērējot daudz naudas. «Gandrīz visu,» smaida viņš. «Ar mani šajā jomā ir traki. Es labprāt iemācītos no kāda būt taupīgāks. Ja uz veikalu esmu aizsūtīts pēc kečupa un tajā brīdī esmu izsalcis, tad atnāku ar pilnu iepirkuma maisiņu. Protams, zinu, ka varu ēst ļoti vienkārši, ja tas nepieciešams, kā tas nereti mēneša beigās arī ir. Taču tā jau vairs nav dzīvošana, bet izdzīvošana. Ēšana taču ir viena no galvenajām baudām.»

Prasmīgais pavārs lieto melnos un rozā piparus, baziliku, ko audzē podā uz palodzes, lociņus. Sapērk sēklas, stādus un ved uz laukiem vecmammai, tad izaudzēto varot atvest arī uz Rīgu. Pērn bijusi laba burkānu raža, ģimene šoziem nav spējusi tos apēst. Tie izmantoti salātos, sautējumos, tiekot spiesta sula. «Liels paldies maniem laukiem, ka no turienes atvestajiem dārzeņiem varu gatavot dažādus mikšļus. Žēl, ka nevaru atvest arī pienu, taču no turienes atceļo olas, jo vecmammai uzdāvināju vistas.» No dārzeņiem garšo ziedkāposti. «Laikam tāpēc, ka bērnībā ģimenē tos neaudzējām, tagad gan to darām. Retu reizi iznāca pie tiem tikt, un tie iegaršojās. Patīk arī brokoļi.» Ziedkāpostus vīrietis gatavo pēc vecmammas klasiskās receptes – novāra sālsūdenī un apcep sviestā.

Majonēzes ledusskapī nav

Agrāk aktieris nebūtu ticējis, ka kādreiz ēdīšot tik daudz dārzeņu kā tagad. «Savulaik domāju, ka normāls ēdiens – tā ir tikai gaļa un kartupeļi. Var jau paēst dažādi. Eksperimentējot virtuvē, var atrast un pagatavot interesantus ēdienus.» Diezgan bieži Valdis vāra zupas. Iecienīta ir svaigu kāpostu zupa, kurai viņš neizmanto gaļu. Vismīļākā ir biešu zupa, ko vārījis pāris reizes. «Lai to gatavotu, man vēl jāmācās, jāuzzina nianses.» Nesen gatavojis zupu no kokosriekstu piena. «Šķita, ka tas ir salds un kas gan tur var iznākt. Tas bija superatklājums.» No salātiem priekšroku dod Cēzara salātiem. Tie esot salāti nr.1, ko gatavo no kraukšķīgām salātu lapām, Parmezāna siera, grauzdiņiem un vistas filejas. Valdis mielojas arī ar tradicionālo rasolu. «Majonēzes manās mājās ledusskapī nav jau sen. No sākuma speciāli to nepirku holesterīna dēļ, tagad to nemaz neprasās. Agrāk tā tika izmantota visur, tagad pat nezinu, kur to lietot, vienīgi pie olām.» Aizdaram salātiem izmanto krējumu vai eļļu un garšvielas. Ja, virtuvē darbojoties, viņš drīkstot diktēt savus noteikumus, tad neatteiktos arī no kāda palīga, kas ēdiena sastāvdaļas ātri sasmalcina.

Valda Vanaga iemīļota recepte

Pēc Lieldienu rīts

• Sastāvdaļas: putraimu putra, vārītas olas, tomāts, gurķis, zaļais un sarkanais baziliks, lociņi, pesto mērce.

• Pagatavošana: iepriekš vārīto putraimu putru liek uz šķīvja centrā. Sagriež šķēlītēs dārzeņus. Uz pusēm pārgrieztajām olas pusītēm liek pesto mērci. Apkārt putrai liek sagrieztos dārzeņus un pildītās olas. Dekorē ar baziliku, lociņiem un citiem zaļumiem. Svarīgi, kā ēdienu servē!

Svarīgākais