Mazkaloriju sparģeļi

© Elmārs Rudzītis, F64 Photo Agency

Sparģeļi pazīstami kā viens no tiem dārzeņiem, kas satur vismazāk kaloriju, taču daudz minerālvielu un vitamīnu. Maijā parasti sākas īstais sparģeļu ēšanas laiks. Eiropā tie pazīstami kā delikatese un arī Latvijā kļūst populāri.

Pēc garšas sparģeļu asni līdzinās ziedkāpostiem. Daudzviet pasaulē sparģeļus uzskata par ārstniecisku augu. Sparģeļos ir dažādi vitamīni – A, K, C, E un B grupas, arī folijskābe, selēns, kālijs, kalcijs, dzelzs un citas vērtīgas vielas. Sparģeļi attīra asinis, labvēlīgi iedarbojas uz aknām, ir labs urīndzenošs līdzeklis. No tiem gatavo visdažādākos ēdienus – zupas, arī dažādus desertus, papildina omleti, izmanto par rotājumu. Nav nekas neparasts tos lietot arī svaigus. Sparģeļus ieteicams izmantot uzreiz, kad tie ir iegādāti, jo uzglabāšanas procesā tie zaudē labās īpašības. Ja tiek uzglabāti, tad pret tiem jāuzturas tāpat kā pret grieztiem ziediem – jāliek glāzē ar ūdeni. Glāze jāpārklāj ar plēvi un jāglabā ledusskapī. Šādā veidā var uzglabāt nedēļu.

NODERĪGI

• Sparģeļu kātus notīra, nomazgā un sasien saišķītī un liek vārīties augstā kastrolī. Lejasdaļa tiem ir cietāka nekā augšējā, tāpēc sparģeļi jāvāra vertikālā stāvoklī zem vāka, lai resnākie kāti vārītos ūdenī, bet maigākās un tievākās galotnes – tvaicētos. Pēc tam sparģeļi ātri jāizņem un jānoskalo ar aukstu ūdeni. Tas palīdzēs saglabāt spilgto krāsu un sparģeļu kraukšķīgumu.

• Baltos sparģeļus ieteicams vārīt uz lēnas uguns 10 līdz 20 minūtes (atkarībā no kātu biezuma), bet zaļos – 5 līdz 8 minūtes.

***

RECEPTES

Salāti ar šampinjoniem

• SASTĀVDAĻAS: 300 g šampinjonu, 300 g sparģeļu, 4 ēdamkarotes eļļas, 2 ēdamkarotes citrona sulas, sāls, pipari.

• PAGATAVOŠANA: jaunos sparģeļus novāra sālsūdenī, sagriež nelielos gabaliņos. Sēnes nomazgā, sagriež

sloksnītēs un sautē savā sulā ar sāli, kam pievienots sāls, pipari un citrona sula. Visas sastāvdaļas sajauc, pievieno citrona sulu, etiķi, sāli un piparus, kā arī eļļu. Salātus liek traukā un rotā ar smalki sagrieztām dillēm.

Risoto ar sparģeļiem

• SASTĀVDAĻAS: litrs vistas buljona, 60 g sīpolu, 2 ēdamkarotes augu eļļas, 60 g sviesta, 5 g maltu melno piparu, 20 g pētersīļu, 275 g arborio rīsu, sāls, 600 g sparģeļu, 60 g sarīvēta parmezāna.

• PAGATAVOŠANA: sparģeļu kātus notīra, cietos galus nogriež, arī virsotnes nogriež un atliek malā. Kātus sagriež 2,5 līdz 3 cm garus un ieliek katlā ar vārošu ūdeni. Ieliek tur arī virsotnes un vāra vēl minūti. Izņem sparģeļus, noskalo ar aukstu ūdeni. Smalki sagriež sīpolus un sautē 30 g eļļas, kamēr tie kļūst mīksti. Liek uz pannas rīsus un, visu laiku maisot, gatavo 2 līdz 3 minūtes, kamēr rīsa graudi kļūst caurspīdīgi un pilnībā pārklājas ar eļļas kārtu. Pievieno glāzi karsta buljona, no kuras daļu uzsūks rīsi. Visu laiku maisa risoto.

Pakāpeniski pievieno porcijām – 100 līdz 150 ml buljona atkarībā no tā, cik daudz uzsūc rīsi. Šī procedūra ilgst 20 līdz 25 minūtes. Kopā ar pēdējo buljona porciju rīsiem pievieno sparģeļus, pārējo sviestu un sieru. Noņem pannu no uguns un rūpīgi samaisa risoto. Rotā ar sparģeļiem un zaļumiem.

***

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Ir sākusies sparģeļu sezona, un tagad pie mums arī tie ir pazīstami. Sastāvā kā jau visos dārzeņos ir dažādi vitamīni – C, E vitamīns, laba nātrija un kālija attiecība, tāpēc tie ir labs urīndzenošs līdzeklis. Satur ļoti maz kaloriju. Noderīgi diabētiķiem un svara samazināšanas nolūkā, jo tajos ir zems ogļhidrātu līmenis. Būtiski, kā sparģeļus sagatavo, – katram ir savs ēšanas rituāls. Viens veids – izvāra, apcep sviestā un pievieno saldo krējumu. Tā kā sparģeļiem raksturīgas sezonālas īpašības, tad kāpēc gan tos šajā laikā neizmantot.

***

DIETOLOGS IESAKA

Sparģeļi ir labs urīndzenošs līdzeklis un satur ļoti maz kaloriju