Izskatās, ka par dārgajām kafijas pupiņām un filtriem var aizmirst – ja vēlies stiprāku kafijas tasi, izmantojot pārlešanu, ūdeni vienkārši pievieno lēnām, vienmērīgi un no augstuma, norāda pētnieki, raksta UNIAN.
Lai gan ir daudz veidu, kā pagatavot kafiju - no mokas kannām līdz franču presēm un profesionāliem kafijas automātiem, pārliešana daudziem joprojām ir ikdienas klasika, raksta "The Guardian".
Pētījuma līdzautors, doktors Arnolds Mathijssens no Pensilvānijas universitātes sacīja, ka, lēni ielejot karstu ūdeni no tējkannas, ūdens saskaras ar biezumiem, savukārt, ielejot no lielāka augstuma, palielinās sajaukšanās - abi faktori veicina labāku kafijas ekstrakciju. Tomēr viņš piebilda: "Ja jūs ielejat pārāk lēni vai no pārāk liela augstuma, ūdens strūkla var sadalīties mazos pilienos - un tieši no tā jūs vēlaties izvairīties."
Žurnālā "Physics of Fluids" Mathijssen un kolēģi apraksta virkni eksperimentu, kuros tika izmantotas caurspīdīgas silikatgela daļiņas, kas atdarina maltu kafiju. Daļiņas tika izgaismotas ar lāzera staru un filmētas ar ātrgaitas kameru. Tiek ziņots, ka, lai gan lēna liešana palielina kontakta laiku, pārāk zemā augstumā strūklas ātrums nav pietiekams, lai iekļūtu daļiņu slānī un izraisītu sajaukšanos. Lejot no lielāka augstuma, daļiņas sajaucas aktīvāk, taču, kā noskaidrojuši zinātnieki, ūdenim jāplūst nepārtrauktā plūsmā, lai iekļūtu zemākajos slāņos un radītu "lavīnas" efektu - daļiņas no malām virzās uz iekšu, palielinot sajaukšanos.
Kad komanda izmantoja savus atklājumus īstai kafijai, viņi atklāja, ka ūdens liešana no augstuma faktiski padarīja dzērienu stiprāku, ja vien ūdens plūsma saglabājās nepārtraukta. Pētnieki iesaka tiem, kas vēlas to izmēģināt mājās, sākt ar kafijas daudzuma samazināšanu par 10% - piemēram, no 20 līdz 18 gramiem uz tasi - un eksperimentēt ar dažādiem liešanas augstumiem (bet drošības apsvērumu dēļ ne augstāku par 30 cm).