Sievietēm, kas regulāri uzturā lieto šokolādi, samazinās risks saslimt ar infarktu, secināts apjomīgā pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Journal of the American College of Cardiology.
«Mēs apsekojām 33 tūkstošu sieviešu veselību desmit gadu ilgā periodā un secinājām, ka tām, kuru uzturā bija ievērojams īpatsvars šokolādes, risks saslimt ar infarktu samazinājās par 20 procentiem salīdzinājumā ar tām, kuras no šā kāruma atteicās vai lietoja ļoti maz,» skaidrojusi Sūzana Larsone, Zviedrijas Karaliskā institūta darbiniece un viena no pētījuma autorēm. Pētījums tika veikts kopš 1997. gada, tajā Zviedrijā piedalījās 33 372 sievietes vecumā no 49 līdz 83 gadiem. Viņas ik gadu aizpildīja anketu, kurā norādīja, kādus produktus, cik daudz un cik bieži ir iekļāvušas savā uzturā. Kopumā anketā bija iekļauti 95 pārtikas produkti.
Pētījuma laikā apsekojamo sieviešu grupā tika konstatēti 1600 infarkta gadījumi. Pēc visu klasisko infarktu sekmējošo faktoru (smēķēšana, aptaukošanās, vielmaiņas hroniskās disfunkcijas utt.) izslēgšanas tika konstatēts, ka sievietēm, kas uzturā nebija iekļāvušas šokolādi vai arī to patērējušas mazos daudzumos (vidēji – no nulles līdz astoņiem gramiem šokolādes nedēļā), izrādījās par 20 procentiem lielāks risks saslimt ar infarktu salīdzinājumā ar tām, kas nedēļā uzturā vidēji iekļāva ap 66 gramiem šokolādes. Anketā netika īpaši vaicāts par dažādiem šokolādes veidiem, bet tradicionāli (ap 90%) Zviedrijā patērē piena šokolādi. «Visticamāk, ja būtu iekļāvuši jautājumu par šokolādes dažādām šķirnēm, varētu secināt, ka ir tieša saikne starp zemu infarkta risku un tumšo šokolādi, kas satur daudz vairāk aktīvo vielu,» teikusi Larsone. «Rezultāti apstiprina hipotēzi, ka šokolāde, kas samazina arteriālo asinsspiedienu, samazina arī infarkta risku,» Larsone izteikusies sarunā ar aģentūru France Press.
Vairākkārt secināts, ka šokolādē esošie antioksidanti samazina «slikto» holesterīnu, taču pirmo reizi tas secināts tik apjomīgā un ilgstošā pētījumā.