Atklāj mandarīnu "tumšo" pusi; cik ļoti tie patiesībā var kaitēt

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Mandarīni ir neatņemama gadas nogales sastāvdaļa. Šie augļi ir garšīgi, sulīgi un atsvaidzinoši, turklāt tie ir arī veselīgi. Mandarīni satur C, B1 un B2 vitamīnus, beta-karotīnu, šķiedrvielas, antioksidantus un daudzas citas vielas. Taču ne viss ir tik rožaini.

Mandarīns ir citrusauglis, kas var izraisīt alerģiskas reakcijas, ja to ēd pārāk daudz. Skābie augļi nav ieteicami cilvēkiem ar gremošanas sistēmas slimībām: gastrītu, kolītu, peptisku čūlu, kā arī aizkuņģa dziedzera un žultspūšļa problēmām. Ber pediatri neiesaka mandarīnus dot bērniem līdz viena gada vecumam.

Parasti mizu apstrādā ar īpašu šķīdumu, lai pagarinātu glabāšanas laiku un aizsargātu augļus no sēnītes. Tāpēc mandarīni pirms ēšanas ir jānomazgā. Un pašu mizu var ēst tikai pēc izmērcēšanas, pretējā gadījumā pastāv saindēšanās risks ar ķimikālijām.

Mandarīnus nevajadzētu izvēlēties kā desertu: tie izraisa fermentāciju kuņģī un izraisa vēdera uzpūšanos.

Tāpat šie augļi slikti savienojas ar gaļas, zivju un putnu gaļas taukiem un olbaltumvielām - gatavojot šos ēdienus, tos labāk nelietot. Turklāt skābie citrusaugļi palielina apetīti, tāpēc tos nav ieteicams ēst vakariņās.

Svarīgākais