Uztura speciāliste Jeļena Doronkina nosaukusi astoņus produktus, kas izraisa atkarību pēc tiem.
pasta satur ogļhidrātus, kas paaugstina triptofāna līmeni smadzenēs - neaizvietojamas skābes, kas palielina serotonīnu (prieka hormonu). Šis hormons sniedz gandarījuma sajūtu, un cilvēks to cenšas atražot atkal un atkal ar šī produkta palīdzību.
Tām parasti ir ļoti maza uzturvērtība un tās izraisa atkarību, jo veicina dopamīna (arī prieka hormons) izdalīšanos. Turklāt cukurs atbrīvo opioīdus - vielas, kas ir iesaistītas atkarības veidošanā.
Tie ir tīrs sāls un tauku maisījums. Zinātnieki salīdzina to ietekmi uz smadzenēm ar medikamentu iedarbību. Sāls stimulē opiātu un dopamīna receptorus, kas ietekmē baudas centru.
Tā rada atkarību ne tikai emocionālā, bet arī fiziskā līmenī. Bioloģiski aktīvās sastāvdaļas izraisa psiholoģiskas un neiroķīmiskas izmaiņas smadzenēs. Jeļena norāda, ka šokolāde satur anandamīdu, kas izraisa endorfīnu jeb "laimes hormonu" ražošanu.
Tiek uzskatīts, ka šim produktam ir viesvieglāk pieķertis, jo tajā ir liels daudzums cukura un tauku.
Tā satur ātros ogļhidrātus, kas daudz neatšķiras no cukura un ātri sadalās glikozē.
Tas satur kazomorfīnus, kas pazīstami ar savu opioīdu iedarbību. Viela ir tik iedarbīga, ka par diena bez šī produkta var provocēt abstinences simptomus. Siers ir arī tauku, nātrija un cukura avots. Šo trīs vielu kmbinācija gandrīz acumirklī izraisa atkarību.
Tā satur atkarību izraisošus dzīvnieku taukus, ķīmiskas vielas, cieti, sāli, palmu eļļu un stabilizatorus. Ja katru dienu ēd desu, tā var izraisīt ne tikai atkarību, bet arī novest pie smagākām veselības problēmām.