Noskaidrots, cik laika jāatvēl sociālajiem tīkliem, lai tie nebojātu veselību

© Pixabay

Ierobežojot sociālo tīklu lietošanas ilgumu līdz 30 minūtēm dienā, cilvēks izdara lielu pakalpojumu savai garīgajai veselībai, konstatējuši Pensilvānijas universitātes pētnieki, raksta HuffPost.

Viņi veica eksperimentu ar 143 studentiem vecumā no 18 līdz 22 gadiem. Pamata datu ieguvei tika novēroti trīs sociālo platformu - Facebook, Instagram un Snapchat - lietošanas paradumi, kā arī izvērtēti tādi rādītāji kā sociālais atbalsts, bailes palaist garām kaut ko svarīgu, vientulība, pašvērtējums, nemiers un depresija. Studentus sadalīja divās grupās, un trīs nedēļu laikā vienai grupai bija jāturpina lietot sociālie tīkli kā parasti, bet otrai grupai vajadzēja ierobežot katras platformas lietošanu līdz 10 minūtēm dienā. Pēc eksperimenta beigām tie dalībnieki, kuri ierobežoja sociālo tīklu lietošanu, atzina, ka būtiski uzlabojusies viņu pašsajūta, mazinājusies vientulības sajūta un depresijas izpausmes. Nemiers un bailes palaist garām kaut ko svarīgu bija mazinājušās abās grupās - acīmredzot pateicoties tam, ka eksperimenta laikā dalībnieki vairāk iedziļinājās sevī un tas palīdzēja mainīt attieksmi. Šķiet paradoksāli, ka, ierobežojot komunikāciju sociālajos medijos, vientulības sajūta nevis pieaug, bet mazinās. Taču sociālie tīkli veicina nepārtrauktu sevis salīdzināšanu ar citiem, un daudzi secina, ka citi dzīvo labāk un interesantāk, kas savukārt var novest pie pašvērtējuma pazemināšanās un vientulības izjūtas.

Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais