IZRĀDĀS, ābolu etiķis nav brīnumlīdzeklis

© Pixabay

Lai gan ābolu etiķim regulāri tiek piedēvētas veselību veicinošas un ārstnieciskas īpašības, tās nav pierādītas, vēsta Self.

Pētījumi, uz kuru pamata izdarīti secinājumi par ābolu etiķa labajām īpašībām, ir mazaptveroši, nekontrolēti un nenodrošina pietiekamu klīnisko datu apjomu, lai varētu izdarīt pamatotus secinājumus. Līdz ar to apšaubāmi ir apgalvojumi, ka ābolu etiķis paātrina vielmaiņu un palīdz zaudēt svaru, attīra organismu, nomāc ēstgribu vai mazina asinsspiedienu (kaut arī tā liek domāt pētījumi, kas veikti ar žurkām), diskutablas ir arī ābolu etiķa probiotiskās īpašības. Ikviens drīkst ābolu etiķi iekļaut savā ēdienkartē, ja garšo, tomēr nevajag arī pārspīlēt un dienā lietot vairāk par divām ēdamkarotēm šā produkta. Pārmērīgs daudzums var izraisīt kuņģa kairinājumu, intensīvā skābe var bojāt zobu emalju. Ābolu etiķim var būt arī nevēlama mijiedarbība ar atsevišķām zālēm, piemēram, insulīna preparātiem vai urīndzenošiem līdzekļiem.

Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais