Izrādās, ēdot sarkano gaļu var attīstīt sirds slimības

© depositphotos.com

Ēdot sarkano gaļu, organismam kaitē ne tikai piesātinātie tauki, bet arī trimetilamīna N-oksīds (TMAO), kas arī tiek saistīts ar sirds slimību attīstību, raksta Popsugar.

Ar jēdzienu «sarkanā gaļa» saprot liellopa gaļu, cūkgaļu, aitas un kazas gaļu, kas ražota no mājlopiem, arī tādu, kas ir pārstrādātu produktu sastāvā. Eksperti neiesaka ēst vairāk par aptuveni 500 gramiem sarkanās gaļas nedēļā. TMAO rodas apēstās sarkanās gaļas sagremošanas procesā zarnu trakta baktēriju ietekmē. Cilvēkiem, kuri uzturā lieto daudz sarkanās gaļas, TMAO līmenis asinīs ir trīs reizes augstāks nekā tiem, kuri ēd balto gaļu, piemēram, vistas vai zivis, un augu valsts izcelsmes produktus. Pārtraucot ēst sarkano gaļu, šis līmenis krītas. To var izmērīt, veicot vienkāršu asinsanalīzi.

Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais