Jāņu siers ir viens no tradicionālākajiem vasaras saulgriežu simboliem, un lai arī tas visbiežāk galdā tiek celts tieši Jāņos, tas ir iecienīts arī visa gada laikā.
Ko visbiežāk redzam Jāņu apsveikumos? Protams, ozollapu vaiņaga ieskautu zeltainu ķimeņu siera rituli! Simbolizējot sauli, šādi paaudžu paaudzēs esam godinājuši saulgriežu laiku, kad dienas ir brīnišķi garas, gaišas un siltas. Sīkāk par sieru un tā vērtību veselībai "Veselības centru apvienības" sertificētā uztura speciāliste Anita Baumane un farmaceite Juta Namsone.
Līgo svētku brīvdienās un atvaļinājuma sezonā, daudzi no mums plāno atpūsties kopā ar ģimeni un draugiem. Kā liecina If Apdrošināšanas dati, plānojot ceļojumus vai pavadot laiku brīvā dabā, ir jāparūpējas ne tikai par plāksteriem vai nepieciešamajiem medikamentiem, bet arī par ugunsdzēšamo aparātu.
Bagātīgi klāti svētku galdi, grila sezonas gardumi un pikniki pie dabas - vasarā roka tā vien sniedzas pēc papildporcijas vai kāda neveselīga našķa, pat tad, ja iepriekš jau apēsts gana daudz. Kārdinājumu pārpilnība mēdz novest pie pārēšanās, kā rezultātā ilgi gaidīto atpūtu sabojā gremošanas traucējumi un slikta pašsajūta. Kas jāņem vērā, lai tā nenotiktu, un kā rīkoties tad, ja tomēr gadījies apēst par daudz, stāsta farmaceite Ivanda Krastiņa.
Līgo svētkos teju katrā mājā galdā tiek celts siers. Visticamāk, ķimeņu siers, jo tas ir viens no tradicionālajiem šo svētku ēdieniem. Liekam to skaistos traukos, rotājam ar jāņuzālēm un baudām. Bet kāpēc gan svētkos aprobežoties ar ķimeņu sieru vien? Barbora.lv ierosina svētkos celt galdā siera plati. Kā to sagatavot?
Jau pavisam drīz svinēsim visīsāko nakti un visgarāko dienu. Šie svētki nav iedomājam bez garda ķimeņu siera, atspirdzinoša alus kausa un sulīgas gaļas. Lai galdā nenāktos celt vien šīs trīs lietas, iesakām sevi un citus palutināt ar gardiem siera cepumiem!
Līgo svētki daudzās mājās nav iedomājami bez gaļas grilēšanas! Šoreiz Lifehacks.lv apkopoja 7 interesantus faktus par šādu gaļas pagatavošanas veidu! Uzzini kaut ko jaunu un svētkos padalies ar citiem savās zināšanās!
Pērn jūnijā apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) izmaksājusi vairāk nekā 900 atlīdzību par dažāda rakstura negadījumiem – sadzīves traumām, ērču, citu kukaiņu un čūsku kodumiem, apdegumiem, ceļu satiksmes negadījumiem. Kā rāda pieredze, lielākā daļa negadījumu notiek jūnija otrajā pusē, dodoties uz līgošanas vietām un svinot Jāņus. Lai tā nenotiktu, ir jāievēro piesardzības pasākumi – gan papardes ziedu meklējot un pinot vainagā, gan dedzot jāņugunis un mielojoties ar bagātīgiem gardumiem.
Ir produkti, kuri, gatavojot uz grila, iegūst pavisam citu garšu un garšo debešķīgi. Tomēr ir pietiekami daudz pārtikas produktu, kurus nav ieteicams gatavot uz grila. Iemesli var būt dažādi. Noskaidrojiet, kurus pārtikas produktus eksperti neiesaka grilēt!
Jau pavisam drīz būs klā Līgo svētki, kad galdā celsim dažādus gardumus. Viens no šo svētku galvenajiem ēdieniem ir Jāņu siers. Tam par godu aicinām uzzināt interesantus faktus par sieru!
Odi šovasara ir ļoti daudz, tāpēc gatavojoties Līgo svētkiem ir nepieciešams padomāt arī par dažādiem līdzekļiem, kas atbaidītu odus, lai svētki netiktu sabojāti! Iesakām jums pagatavot savu pretodu sveci!
Pākšaugus ir vērtīgi lietot ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem, ja tos termiski apstrādā un atbilstoši pagatavo. Lēcās un pupiņās ir augstāka dzelzs koncentrācija nekā citos augu valsts produktos, tāpēc mazuļa uzturā pākšaugus rekomendē ieviest samērā agri – jau no 6–8 mēnešu vecuma. "Rimi Bērniem" eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina skaidro, kāpēc pākšaugi bērna uzturā ir ieteicami.
Sejas spreji lieliski karstās vasaras dienās spēj atsvaidzināt seju un to mitrināt. Veikalos pieejami dažādi spreji, taču tādu pavisam viegli vari pagatavot pati. Nepieciešamas vien pāris sastāvdaļas!
Uzmācīgi odi var ne tikai ļoti kaitināt, bet arī radīt nepatīkamas sajūtas. Lai izvairītos no odu kodumiem, dodoties pie dabas, mēs mēdzam nodrošināties ar dažādiem to atbaidīšanas līdzekļiem. Nākamreiz atpūšoties svaigā gaisā izmēģiniet šos dabīgos odu atbaidīšanas līdzekļus!
Pārtikas veikalos bieži sanāk iegādāties vēl negatavus avokado. Labākais veids, kā nogatavināt avokado, ir vienkārši nogaidīt un būt pacietīgiem. Ja neesat pacietīgi, tad, iespējams, jums noderēs šie triki, kā pavisam neparasti, bet ātri nogatavināt avokado.
Vēl pirms mazliet vairāk nekā desmit gadiem tika uzskatīts, ka holesterīns ir slikts, kaitīgs veselībai un ka ar uzturu jāuzņem ne vairāk kā 0,2–0,3 grami holesterīna dienā – apjoms, kuru satur 1–1,5 olas. Tomēr pētījumi nav apstiprinājuši olās esošā holesterīna saistību ar insultu un asinsvadu slimībām, saka uztura speciāliste Alise Kindzule Dunavska.