Cukuru pazīstam, kā pārtikas produktu, kas ir salda, balta un kristāliska viela, ko izmanto ikdienā kā saldinātāju. Cukuru galvenokārt ražo no cukurniedrēm un cukurbietēm.
“To var uzglabāt sausā veidā - kristālos vai šķidrā veidā - sīrups, ieskaitot kļavu sīrupu. Cukurs no bietēm vai cukurniedrēm (saharoze), kukurūzas (dekstroze) un medus (fruktoze) visbiežāk tiek izmantots ilgstošai pārtikas uzglabāšanai,” raksta extension.usu.edu.
Cukurs ir vienkāršs ogļhidrāts, kas nodrošina lielisku enerģijas avotu. Cukurs daudziem ēdieniem piešķir saldu garšu.
Tīrā cukurniedru vai biešu granulētā saharoze uzglabājas vislabāk. Jēlcukuri un medus ir mazāk “tīri” un tiem būs īsāks glabāšanas laiks.
Komerciālais, filtrēts šķidrais medus glabāsies visilgāk.
Uzglabāšanai izvēlieties filtrētus augstākās kvalitātes sīrupus. Medus, nefiltrēts medus vai jēlcukura sīrupi uzglabājas slikti. Brūnajiem cukuriem ir dabisks mitrums, un tie netiek uzglabāti tik labi ilgstošai uzglabāšanai.
Uzglabāšanas iepakojumam jābūt necaurspīdīgiem, hermētiskiem un mitruma, smakas necaurlaidīgiem. Tipisks mazumtirdzniecības papīra iepakojums kristāla cukuram nav piemērots ilgstošai uzglabāšanai.
Sausā cukura uzglabāšanai ir piemēroti polietilēna maisiņi, pārtikas plastmasas spaiņi, stikla konservu burkas un kannas.
Stikla konservu burkas un kannas vislabāk der šķidriem sīrupiem un medum. Medus ir nedaudz skābs. Tas izraisīs rūsu metāla traukos vai metāla vākos. Uzglabājot pārtiku, tostarp medu, vienmēr izmantojiet oderētus, pārtikai piemērotus metāla traukus vai vākus.
Komerciālajiem cukuriem (granuliem, sīrupam un medus) ir nenoteikts glabāšanas laiks, jo tie ir izturīgi pret mikrobu augšanu.
Tomēr kvalitātes apsvērumu dēļ cukura vislabākais izlietošanas termiņš ir apmēram2 gadi.
Tas ir saistīts ar gabaliņu vai sacietēšanu granulētajos cukuros un cukuru kristalizāciju medū un sīrupā. To joprojām var droši lietot pat tad, ja tajā ir gabaliņi vai kristāli. Šķidrā cukura krāsa un garša laika gaitā var mainīties.
Pēc atvēršanas daži sīrupi var veicināt pelējuma veidošanos. Ja sīrupos vai medū notiek kristalizācija, atkārtoti sašķidriniet tos, ievietojot trauku lielākā traukā ar karstu ūdeni, līdz kristāli ir izšķīduši.
Ir daži, kas atbalsta medus izmantošanu kā lokālu antibakteriālu līdzekli. Tam ir antibakteriālas īpašības, taču tam ir arī īpašības, kas var veicināt bakteriālas infekcijas, jo ir sporas veidojošo baktēriju klātbūtne.
Kas jāņem vērā, izvēloties augu pienu, lasiet šeit.