Kāļi, rutki un rāceņi ir īsti ziemas dārzeņi, piedevām vēl ļoti garšīgi, veselīgi un daudzveidīgi izmantojami.
Mūsu senči šo trīsvienību turējuši lielā cieņā, kāļus, rutkus un rāceņus galdā ceļot gan ikdienā, gan godu reizēs, tad kāpēc šo tradīciju ignorējam un negribam turpināt?
- Kālis ir saldens dārzenis, bagāts ar šķiedrvielām un augstu C un B vitamīna sastāvu.
- Rutkiem piemīt spēcīga, salīdzinoši asa garša, kā arī ārstnieciskas īpašības. Tāpat kā kāļi, arī rutki satur daudz C vitamīna un kālija, un tas ir būtiski imunitātes stiprināšanai.
- Arī rāceņos ir daudz vitamīnu. To maigā struktūra un vieglais sīvums rāceni ļauj izmantot kā lielisku ēdienu sastāvdaļu vai kā atsevišķi pasniedzamu produktu, raksta žurnāls Māja.
Rāceņa un burkānu salāti
SASTĀVDAĻAS:
1 rācenis
1 burkāns
sauja sēkliņu maisījuma
1 ēdamkarote eļļas
PAGATAVOŠANA:
- Rāceni un burkānu uz rupjās rīves sarīvē skaidiņās.
- Pievieno linsēklu, ķirbju, sezama un saulespuķu sēkliņu maisījumu.
- Pievieno saulespuķu eļļu un salātus kārtīgi samaisa.
Dārzeņu un pupiņu sautējums
SASTĀVDAĻAS:
1 sīpols
1 rācenis
2 burkāni
4 - 5 kartupeļi
5 - 6 ķiploka daiviņas
400 g konservētu pupiņu
sāls
pipari
garšaugi
eļļa vai sviests cepšanai
PAGATAVOŠANA:
- Dārzeņus notīra, sagriež vienādos gabalos.
- Dziļā pannā sakarsē eļļu vai sviestu, apcep burkānus un sīpolus. Pievieno kartupeļus un ķiplokus, pannai uzliek vāku un 15 minūtes pasautē. Lai dārzeņi nepiedegtu, ja nepieciešams, pievieno nedaudz buljona, ūdens.
- Kad dārzeņi mīksti, pievieno rāceņus, turpina sautēt vēl 10 minūtes.
- Pievieno konservētas pupiņas, sāli, piparus un garšvielas (timiānu, estragonu, Vidusjūras garšvielu maisījumu vai ko citu) pēc savas izvēles.
- Sautējumu pasniedz siltu, ar svaigiem zaļumiem, krējumu vai bezpiedevu jogurtu.
PADOMS
- Dārzeņi būs īpaši mīksti, ja tos sautēs pienā, tikai jāuzmana, lai tie nepiedegtu!