Ķeburainais, dīvainās formas dārzenis - seleriju sakne

© Foto: pixabay.com

Pēc garšas selerijas sakne ir līdzīga selerijas kātiem un ir ideāli piemērota biezenī vai pievienošanai sautējumiem. Kad ir seleriju saknes sezona, kā arī to, kā to pagatavot?  Francijā ir iecienīta selerijas sakņu remolāde, kā to pagatavot?

Maz zināmajam dārzeņu pasaules varonim, ķeburainajai, dīvainas formas selerijas saknei ir smalka, seleriju kātiem līdzīga garša ar riekstu nokrāsu.

Kā pagatavot selerijas sakni?

Foto: pixabay.com

Ar asu nazi notīriet seleriju no augšas un nogrieziet astes, pēc tam izmantojiet kartupeļu mizotāju, lai noņemtu cieto mizu. Paredziet, ka līdz brīdim, kamēr to iztīrīsiet, būs jāizmet apmēram ceturtā daļa selerijas saknes. Vāra 20 minūtēs, apgrauzdē cepeškrāsnī apmēram 40 minūtēs, tad sakni sagriež rupjos gabalos.

Selerijas zupai ir lieliska garša, var izmēģināt seleriju čipsus, lai iegūtu veselīgu našķi. Šis sakņu dārzenis labi iederas krēmīgos ēdienos un ar sieru — var izcept seleriju cepumus ar parmezāna skaidiņām, arī kartupeļu biezenim var pievienot selerijas sakni. Klasisko remulādi tradicionāli pasniedz ar gaļu vai baltmaizi.

Kā uzglabāt seleriju?

Nomizotas vai sasmalcinātas selerijas saknes ātri maina krāsu, tāpēc ielieciet tās traukā ar ūdeni, pievienojot izspiestu citrona sulu vai etiķi. Selerijas ir pieejamas visu gadu, bet vislabāk ir no septembra līdz aprīlim. Izvēlieties stingru sakni, kas šķiet smaga. Izvairieties no tiem, kurām ir mainījusies krāsa.

Franču selerijas remulāde

Foto: Depositphotos

SASTĀVDAĻAS

1 selerijas sakne

1 ēdamkarote sāls

100 g majonēzes

1 tējkarote sagrieztu loku

1 citrona sula

2 tējk. pilngraudu sinepes

PAGATAVOŠANA

1.Nomizo un sagriež ceturtdaļās selerijas sakni. Ceturtdaļas ļoti plānās šķēlēs, pēc tam šķēles sagrieziet plānos salmiņos. Apkaisa ar sāli, samaisa un atstāj uz 20 minūtēm.

2.Nomazgājiet no saknes sāli, nospiediet lieko mitrumu. Ielieciet bļodā un iemaisiet majonēzi, lokus, citronu sulu un pilngraudu sinepes. Pēc garšas pielieciet melnos piparus un sāli.

Kā pagatavot siera suflē, lasi šeit.

Dzīvesstils

Solārā ziema Latvijā  ir vistumšākais gada periods. Tā parasti ilgst no novembra  pirmajiem datumiem (šogad no 6.novembra) līdz februāra sākumam, un daudziem šajā laikā pietrūkst saules gaismas.

Svarīgākais