Kartupeļu vārīšanā nav nekā aizraujoša. Taču tā ir būtiska gatavošanas tehnika, kas ir pirmais solis, lai pagatavotu daudzus ēdienus, piemēram, kartupeļu biezeni, kartupeļu salātus un vienkārši vārītus kartupeļus.
Apgūstot šo gatavošanas pamatprasmi, verēsiet gatavot visus savus iecienītākos kartupeļu ēdienus. Lūk, kā soli pa solim vārīt kartupeļus dažādos veidos: uz plīts, mikroviļņu krāsnī, lēnajā gatavošanas veidā un ātri pagatavojamā katlā.
Labākais kartupeļu veids vārīšanai ir vaskveida kartupeļi, piemēram, dzeltenie vai sarkanie kartupeļi. Tie labāk saglabās savu formu vārot (kas ir svarīgi kartupeļu salātiem), gatavosies ātrāk un pēc pagatavošanas būs maigi un krēmīgi.
Ja vāra cietākus kartupeļi, piemēram, kas mēdz absorbēt daudz ūdens, ja izvēlas tos vārīt, piemēram, kartupeļu biezenim, tad tie jāvāra veseli, lai netiktu piesātināti ar ūdeni.
Gatavošanas laiks samazināsies līdz izmēram — neatkarīgi no tā, vai kartupeļi ir mazi vai lieli, kubiņos vai veseli. Parasti mazi vai kubiņos sagriezti kartupeļi vārās apmēram 10 līdz 15 minūtes, savukārt lielāki, veseli kartupeļi aizņems no 20 līdz 25 minūtēm. Lai pārbaudītu kartupeļu gatavību, ieduriet tajos nazi. Ja ieslīd bez īpašas piepūles, kartupeļi ir gartavi!
Šī metode ir vistradicionālākā un vienkāršākā kartupeļu vārīšanas metode.
Sagatavo kartupeļus. Notīriet kartupeļus, izmantojot dārzeņu skrubi. Vararī sagriezt kartupeļus mazākos gabaliņos atkarībā no tā, ko gatavo. Var atstāt mizu vai nolobīt atkarībā no izvēles. Daži apgalvo, ka mizas atstāšana palīdz kartupeļiem saglabāt formu vārīšanās laikā.
Pārliek kartupeļus katliņā. Pārlej ar aukstu ūdeni vai buljonu un pievieno ½ tējkarotes sāls.
Vāra kartupeļus. Uzkarsē ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai. Samazina siltumu līdz vidēji zemam. Uzliek vāku un ļaujiet vārīties, līdz tie kļūst mīksti, apmēram 10 līdz 15 minūtes maziem un/vai kubiņos sagrieztiem kartupeļiem vai 20 līdz 25 minūtes lieliem kartupeļiem.
Nokāš un atdzesē. Kartupeļus nokāš caurdurī. Lai ātri atdzesētu kartupeļus receptēs, kur nepieciešami atdzesēti kartupeļi, tos var iegremdēt ledus vannā.
Šo ātrās gatavošanas metodi vislabāk var izmantot nelielām kartupeļu daudzumam.
Sagatavo kartupeļus, tad ieliek kartupeļus mikroviļņu krāsnī drošā traukā. Pārlej ar ūdeni un pievieno šķipsniņu sāls. Pārklājiet trauku un izveido caurumus ventilācijai.
Mikroviļņu krāsnī augstā režīmā gatavo 5 minūtes, tad pārbauda gatavību un turpina gatavot vēl 5 minūtes vai līdz gatavs. Nokāš un atdzesē.
Lai gan kartupeļi nav īpaši populāra, šī metode sniegs tādus pašus labus rezultātus.
Ievietojiet kartupeļus lēnajā plītī. Pārlejiet ar collu ūdens vai buljona. Gatavojiet zemā temperatūrā 6 līdz 8 stundas vai līdz kļūst mīksti. Nokāš un atdzesē. Kartupeļus nokāš caurdurī. Lai ātri atdzesētu kartupeļus receptēs, kurās nepieciešami atdzesēti kartupeļi, var tos iegremdēt ledus vannā.
Tagad, kad kartupeļi ir krēmīgi un maigi, ir pienācis laiks tos likt lietā. Ielieciet siltos kartupeļos nedaudz sviesta, sāli, piparus un maurlokus, lai pagatavotu vienkāršus vārītus kartupeļu ar maurlokiem.
Vai arī saspiediet kartupeļus ar nelielu daudzumu sviesta un piena biezenī. Samaisiet kubiņos sagrieztus sarkanos kartupeļus ar majonēzi un citām sastāvdaļām, lai pagatavotu kartupeļu salātus.
Dienvidvācijas kartupeļu salātu recepte, kuras aromatizēšanai izmanto buljonu, etiķi, sīpolus un sinepes, ir recepte, kas aizstāj biežāk pagatavotos salātus, izmantojot majonēzi. Silti vārīti kartupeļi ir marinēti liellopu gaļas buljonā, kas piešķir īpašu un bagātīgu garšu.
Salātus var pasniegt remdenus, bet vēl labāk garšos nākamajā dienā, paspējot ievilkties garšām. Ja neēdat uzreiz, neaizmirstiet salātus atdzesēt.
SASTĀVDAĻAS:
4 vidēji nemizoti kartupeļi, apmēram kilograms
1 glāze liellopa, dārzeņu vai vistas buljona
3 ēdamkarotes etiķa
2 ēdamkarotes eļļas
1 tējkarote cukura
1 ēdamkarote sinepju
1/2 tase sasmalcinātu sīpolu
1/4 tējkarotes svaigi maltu melno piparu
sasmalcināti maurloki, garnēšanai
PAGATAVOŠANA
Padomi
Vaska kartupeļi labāk saglabā savu formu, bet cieti saturoši kartupeļi uzsūc vairāk buljona un garšas. Salātus gatavo, izmantojot kartupeļus, kas ir pa vidu starp vaska un cieti saturošiem kartupeļiem.
Maisot kartupeļi nedaudz sadalīsies, un tas ir labi. Ciete palīdzēs vinegretam sabiezēt. Lai kartupeļi nedruptu, vārot tos nemaisa. Izņem kartupeļus, kad tie ir gatavi. Ja tie dalās vai drūp jau tad, kad tos nosusina, var tos izmantot kartupeļu biezenī.
Maurloki ir tradicionāli šiem salātiem, taču ziemā tos var būt grūti iegūt. Izmantojiet kaltētas garšvielas.
Ja kartupeļu biezputra mērķis ir gaisīgums, tad kartupeļu smalcinātāja izmantošana ir veids, kā to sasniegt. Kartupeļu smalcinātājs būtībā ir lielāka ķiploku spiedes versija ar caurumiem, kas saspiež ēdienu sīkos gabaliņos apmēram rīsu platumā. Šie mazie gabaliņi spēj labāk absorbēt sastāvdaļas, piemēram, krējumu, sviestu un citas garšas, piemēram, ķiplokus, vasabi vai rozmarīnu, padarot kartupeļu biezeni par bezgalīgu iespēju.
Pārsteidzošā daļa ir tāda, ka kartupeļi pat nav jāmizo. Bet, izmantojot kartupeļu smalcinātāju, viss, kas jādara, ir jāsagriež uz pusēm vārīti kartupeļi, un smalcinātājs pats izspiež mīksto kartupeli cauri caurumiem, atstājot mizu. Un tā ir tikai viena no lietām, kas padara šo recepti vienkāršu.
Daži citi nozīmīgi faktori, kas veido gaisīgu kartupeļu biezeni, ir izvēlēties miltainus kartupeļus, vāra tos ar mizām, līdz tie ir mīksti, pietiekami karstiem pievieno garšvielas, sviestu un pienu vai krējumu. Tad saspiediet caur kartupeļu smalcinātāju.
SASTĀVDAĻAS:
4 vidēji kartupeļi, apmēram puskilograms
1 1/2 glāzes pusotra vai piena, vai krējuma; plus vēl, ja nepieciešams
100 g sviesta, sagriezts gabaliņos
2 tējkarotes košera sāls, plus vēl pēc garšas
svaigi malti melnie pipari, pēc garšas
1 ķiploka daiviņa, saspiesta
1 lauru lapa, pēc izvēles
PAGATAVOŠANA
Padoms
Tomēr pārāk nejauciet, jo tādējādi no cietes biezenis kļūs lipīgs, un tas ir gaisīguma ienaidnieks.
Vai tiešām ir nepieciešams kartupeļu smalcinātājs?
Protams, tas nav vienīgais rīks, ar ko var pagatavot krēmīgu kartupeļu biezeni, bet tas noder daudziem darbiem virtuvē - saspiest sviesta ķirbi, nodrošina iespēju uzreiz pagatavot gvakamoli, izspiež no spinātiem šķidrumu, un olu salātus var pagatavot 30 sekunžu laikā.
Lasi arī: Maigi, drupani un kūst mutē: kā vārīt kartupeļus
Kartupeļi O'Braiena ir brīnišķīgs veids, kā izlietot pāri palikušos vārītos vai ceptus kartupeļus. Patiesībā var pagatavot dažus papildu kartupeļus, lai paliktu pāri šim ērtajam amerikāņu ēdienam. To var pasniegt kā karstu piedevu pie gaļas ēdieniem vakariņās vai pusdienās, sātīgām brokastīm vai vēlajām brokastīm.
Ēdiens būtībā ir uz plīts virsmas pagatavots kartupeļu gratīns. Kartupeļus apcep pannā kopā ar zaļo papriku, zaļajiem sīpoliem un ķiplokiem, pēc tam pārkaisa ar rīvētu sieru. Ja patīk kausēta siera virskārta, izmanto Čedaras, Parmesan vai Romano sieru, kas ir cietie sieri ar ļoti augstu kušanas temperatūru.
Šajā receptē var izmantot jebkāda veida vārītus kartupeļus, gan miltainos kartupeļus, gan vaskveida salātu kartupeļus. Kartupeļus sagriež mazos kubiņos, un tiem nav jāsaglabā forma.
Lai iegūtu sātīgāku versiju, papildus tam, ka cepšanai izmanto taukus, ēdienam var pievienot arī īpaši kraukšķīgus bekona gabaliņus. Veģetārajai versijai kartupeļus apcep eļļā, nevis bekona taukos. Var arī zaļo papriku apmainīt pret sarkano papriku, kam ir nedaudz saldāka garša nekā zaļajiem pipariem.
Ēdiens bieži tiek saistīts ar īru ēdieniem kartupeļu dēļ, bet patiesībā tas tika izgudrots Amerikā 1900. gadu sākumā.
SASTĀVDAĻAS:
2 ēdamkarotes eļļas vai bekona tauku
120 gr rupji sakapāta zaļā paprika
2 vidēji kartupeļi (kartupeļu pārpalikumi, ja pieejami)
100 gr sagrieztu zaļo sīpolu
1 ķiploka daiviņa, smalki sagriezta
sāls, pēc garšas
svaigi malti melnie pipari, pēc garšas
80 gr sasmalcināta siera
PAGATAVOŠANA