Plovs ir viens no populārākajiem ēdieniem dažādās pasaules virtuvēs, taču tā variācijas spēj pārsteigt pat izsmalcinātākos gardēžus. Un dažas receptes var būt diezgan labvēlīgas ķermenim.
Viens no produktiem veselīgam plovam var būt brūnie rīsi, ko arvien vairāk izmanto plova gatavošanā. Kādas ir plova ar brūnajiem rīsiem priekšrocības salīdzinājumā ar klasiskajiem baltajiem rīsiem.
Galvenā atšķirība starp brūnajiem un baltajiem rīsiem ir attīrīšanas pakāpe. Pirmajā gadījumā no graudiem noņem tikai ārējo mizu, bet iekšējo kliju apvalku atstāj neskartu. Tieši tas piešķir brūnajiem rīsiem raksturīgo brūnganu krāsu un vieglu riekstu garšu. Kliju membrānā ir arī šķiedrvielas (rupjās diētiskās šķiedras), B grupas vitamīni un minerālvielas - kalcijs, fosfors, magnijs, dzelzs, kas ir labvēlīgi sirds un asinsvadu sistēmas, kaulu un locītavu veselībai.
Baltajos rīsos kliju membrāna tiek noņemta, kā rezultātā veidojas gludi, sniegbalti graudi. Bet daļa uzturvielu tiek zaudēta.
Ja salīdzina produktu glikēmisko indeksu, tad brūnajiem rīsiem tas būs zemāks. Tas nozīmē, ka, ēdot ēdienu ar brūnajiem rīsiem, cukura līmenis asinīs celsies lēnāk šķiedrvielu dēļ, kas palēnina ogļhidrātu uzsūkšanos.
Kopumā plovu ar brūnajiem rīsiem var uzskatīt par veselīgāku variantu, taču daudz kas ir atkarīgs no citām sastāvdaļām. Lai no plova gūtu maksimālu labumu ķermenim, jālieto kvalitatīva gaļa, dārzeņi, dabīgas garšvielas, kā arī vajadzētu ēdienu nepārsālīt.
Brūno rīsu plovs ir ne tikai garšīgs, bet arī veselīgs ēdiens, ko var iekļaut dažādās diētās. Tas saglabā visas brūno rīsu priekšrocības un var būt lieliska alternatīva tradicionālajam plovam.
SASTĀVDAĻAS:
400 g brūnie rīsi
500 g liellopu gaļa
2 gb. baltais sīpols
2 gb. burkāns
ķiploks
5 krustnagliņas
100 ml rafinēta augu eļļa
1 tējk. ķimenes
1 tējk. maltais koriandrs
rupjā sāls pēc garšas
malti baltie pipari pēc garšas
PAGATAVOŠANA
1.Brūnie rīsi ir jāapstrādā ilgāk nekā baltie rīsi. Vairākas reizes noskalojiet to zem auksta ūdens, līdz ūdens kļūst dzidrs. Pēc tam iemērciet rīsus ūdenī 2-3 stundas. Tas palīdzēs labāk pagatavot un absorbēt garšas.
2.Gaļu sagriež vidēja izmēra kubiņos. Sīpolu sagriež pusgredzenos un burkānus sloksnēs. Dziļā pannā vai katlā uzkarsē augu eļļu. Pievieno sīpolu un apcep līdz zeltaini brūnai. Tad pievieno gaļu un apcep līdz zeltaini brūnai. Pēc tam, kad gaļa ir apbrūnējusi, pievienojiet burkānus un apcepiet vēl 5-7 minūtes. Tad pievieno garšvielas: ķimenes, koriandru, sāli un piparus.
3.Gaļai un dārzeņiem virsū liek izmērcētus un noskalotus brūnos rīsus. Viegli izklājiet to pa visu virsmu. Ielejiet ūdeni tā, lai tas pilnībā pārklātu rīsus (apmēram 1-1,5 cm virs rīsu līmeņa). Rīsu centrā izveidojiet nelielus ievilkumus un ievietojiet ķiploka daiviņas.
Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, pēc tam samazina siltumu līdz minimumam un pārklāj. Gatavojiet plovu apmēram 40-50 minūtes, līdz rīsi ir mīksti. Ir svarīgi gatavošanas laikā neatvērt vāku, lai novērstu tvaiku izplūšanu.
4.Kad tas ir gatavs, uzmanīgi samaisiet plovu, lai visas sastāvdaļas apvienotos. Pirms pasniegšanas ļaujiet nostāvēties vēl 10-15 minūtes.
Var:
Ir aizliegts: