Plovs ar brūnajiem rīsiem recepti

© Foto: depositphotos.com

Plovs ir viens no populārākajiem ēdieniem dažādās pasaules virtuvēs, taču tā variācijas spēj pārsteigt pat izsmalcinātākos gardēžus. Un dažas receptes var būt diezgan labvēlīgas ķermenim.

Viens no produktiem veselīgam plovam var būt brūnie rīsi, ko arvien vairāk izmanto plova gatavošanā. Kādas ir plova ar brūnajiem rīsiem priekšrocības salīdzinājumā ar klasiskajiem baltajiem rīsiem.

Atšķirības starp rīsu šķirnēm

Foto: depositphotos.com

Galvenā atšķirība starp brūnajiem un baltajiem rīsiem ir attīrīšanas pakāpe. Pirmajā gadījumā no graudiem noņem tikai ārējo mizu, bet iekšējo kliju apvalku atstāj neskartu. Tieši tas piešķir brūnajiem rīsiem raksturīgo brūnganu krāsu un vieglu riekstu garšu. Kliju membrānā ir arī šķiedrvielas (rupjās diētiskās šķiedras), B grupas vitamīni un minerālvielas - kalcijs, fosfors, magnijs, dzelzs, kas ir labvēlīgi sirds un asinsvadu sistēmas, kaulu un locītavu veselībai.

Baltajos rīsos kliju membrāna tiek noņemta, kā rezultātā veidojas gludi, sniegbalti graudi. Bet daļa uzturvielu tiek zaudēta.

Ja salīdzina produktu glikēmisko indeksu, tad brūnajiem rīsiem tas būs zemāks. Tas nozīmē, ka, ēdot ēdienu ar brūnajiem rīsiem, cukura līmenis asinīs celsies lēnāk šķiedrvielu dēļ, kas palēnina ogļhidrātu uzsūkšanos.

Kopumā plovu ar brūnajiem rīsiem var uzskatīt par veselīgāku variantu, taču daudz kas ir atkarīgs no citām sastāvdaļām. Lai no plova gūtu maksimālu labumu ķermenim, jālieto kvalitatīva gaļa, dārzeņi, dabīgas garšvielas, kā arī vajadzētu ēdienu nepārsālīt.

Plovs ar brūnajiem rīsiem

Brūno rīsu plovs ir ne tikai garšīgs, bet arī veselīgs ēdiens, ko var iekļaut dažādās diētās. Tas saglabā visas brūno rīsu priekšrocības un var būt lieliska alternatīva tradicionālajam plovam.

SASTĀVDAĻAS:

400 g brūnie rīsi

500 g liellopu gaļa

2 gb. baltais sīpols

2 gb. burkāns

ķiploks

5 krustnagliņas

100 ml rafinēta augu eļļa

1 tējk. ķimenes

1 tējk. maltais koriandrs

rupjā sāls pēc garšas

malti baltie pipari pēc garšas

Foto: pixabay.com

PAGATAVOŠANA

1.Brūnie rīsi ir jāapstrādā ilgāk nekā baltie rīsi. Vairākas reizes noskalojiet to zem auksta ūdens, līdz ūdens kļūst dzidrs. Pēc tam iemērciet rīsus ūdenī 2-3 stundas. Tas palīdzēs labāk pagatavot un absorbēt garšas.

2.Gaļu sagriež vidēja izmēra kubiņos. Sīpolu sagriež pusgredzenos un burkānus sloksnēs. Dziļā pannā vai katlā uzkarsē augu eļļu. Pievieno sīpolu un apcep līdz zeltaini brūnai. Tad pievieno gaļu un apcep līdz zeltaini brūnai. Pēc tam, kad gaļa ir apbrūnējusi, pievienojiet burkānus un apcepiet vēl 5-7 minūtes. Tad pievieno garšvielas: ķimenes, koriandru, sāli un piparus.

3.Gaļai un dārzeņiem virsū liek izmērcētus un noskalotus brūnos rīsus. Viegli izklājiet to pa visu virsmu. Ielejiet ūdeni tā, lai tas pilnībā pārklātu rīsus (apmēram 1-1,5 cm virs rīsu līmeņa). Rīsu centrā izveidojiet nelielus ievilkumus un ievietojiet ķiploka daiviņas.

Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, pēc tam samazina siltumu līdz minimumam un pārklāj. Gatavojiet plovu apmēram 40-50 minūtes, līdz rīsi ir mīksti. Ir svarīgi gatavošanas laikā neatvērt vāku, lai novērstu tvaiku izplūšanu.

4.Kad tas ir gatavs, uzmanīgi samaisiet plovu, lai visas sastāvdaļas apvienotos. Pirms pasniegšanas ļaujiet nostāvēties vēl 10-15 minūtes.

Kurš var un nevar ēst brūnos rīsus?

Foto: pixabay.com

Var:

  • Cilvēki vēro savu svaru. Brūno rīsu augstais šķiedrvielu saturs palīdz ilgāk justies paēdušam.
  • Tiem, kas cieš no diabēta. Brūnajiem rīsiem ir zems glikēmiskais indekss, kas palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs.
  • Cilvēki ar gremošanas traucējumiem. Šķiedra palīdz uzlabot zarnu darbību.
  • Tiem, kas cieš no celiakijas. Rīsi nesatur lipekli un ir piemēroti tiem, kam ir lipekļa nepanesamība.

Ir aizliegts:

  • Dažām nieru slimībām. Augstā kālija satura dēļ brūnie rīsi var nebūt piemēroti dažiem cilvēkiem ar nieru slimību.
  • Liekā svara un vielmaiņas traucējumu gadījumā. Neskatoties uz labvēlīgajām īpašībām, rīsi joprojām ir ogļhidrātu produkts, tāpēc to patēriņam jābūt mērenam.

Dzīvesstils

Plovs ir viens no populārākajiem ēdieniem dažādās pasaules virtuvēs, taču tā variācijas spēj pārsteigt pat izsmalcinātākos gardēžus. Un dažas receptes var būt diezgan labvēlīgas ķermenim.

Svarīgākais