Gastroenteroloģe Kristīna Lī brīdina par maz zināmām briesmām, kas saistītas ar rīsu un makaronu vārīšanu. Viņa sacīja, ka nepareiza šo pārtikas produktu uzglabāšana un apstrāde var izraisīt saindēšanos ar pārtiku, kas pazīstama kā "ceptu rīsu sindroms", raksta bristolpost.
Šo problēmu izraisa baktērijas Bacillus cereus, kas aktīvi vairojas cieti saturošajos pārtikas produktos. Baktērijas veido sporas, kas ir izturīgas pret augstu temperatūru, padarot tās īpaši bīstamas, ja pārtika tiek nepareizi uzglabāta vai uzsildīta.
Simptomi, kas var liecināt par saindēšanos, ir caureja, drudzis, slikta dūša, sāpes vēderā un vemšana. Retos gadījumos tas var izraisīt nopietnas komplikācijas, pat nāvi, lai gan šādas situācijas ir ārkārtīgi reti.
Lai izvairītos no inficēšanās riska, gastroenteroloģe Kristīna Lī iesaka veikt šādus piesardzības pasākumus: