Ārsts uzskaita bīstamas kļūdas, gatavojot dažus ēdienus

© Foto: pixabay.com

Gastroenteroloģe Kristīna Lī brīdina par maz zināmām briesmām, kas saistītas ar rīsu un makaronu vārīšanu. Viņa sacīja, ka nepareiza šo pārtikas produktu uzglabāšana un apstrāde var izraisīt saindēšanos ar pārtiku, kas pazīstama kā "ceptu rīsu sindroms", raksta bristolpost.

Šo problēmu izraisa baktērijas Bacillus cereus, kas aktīvi vairojas cieti saturošajos pārtikas produktos. Baktērijas veido sporas, kas ir izturīgas pret augstu temperatūru, padarot tās īpaši bīstamas, ja pārtika tiek nepareizi uzglabāta vai uzsildīta.

Simptomi, kas var liecināt par saindēšanos, ir caureja, drudzis, slikta dūša, sāpes vēderā un vemšana. Retos gadījumos tas var izraisīt nopietnas komplikācijas, pat nāvi, lai gan šādas situācijas ir ārkārtīgi reti.

Foto: pixabay.com

Lai izvairītos no inficēšanās riska, gastroenteroloģe Kristīna Lī iesaka veikt šādus piesardzības pasākumus:

  • uzglabājiet nevārītus rīsus un makaronus vēsā, sausā vietā, līdz tie ir gatavi vārīšanai;
  • pirms apstrādes ar pārtiku rūpīgi nomazgājiet rokas;
  • vāriet rīsus un makaronus verdošā ūdenī vai izmantojiet īpašu aprīkojumu, piemēram, rīsu katliņu;
  • pasniegt ēdienu uzreiz pēc pagatavošanas;
  • neatstājiet sagatavoto ēdienu istabas temperatūrā ilgāk par divām stundām;
  • pārlikt pārpalikumu seklās tvertnēs un nekavējoties atdzesēt;
  • uzsildiet pārpalikumus līdz 73,8 °C un dariet to tikai vienu reizi.

Atceries, kas notika...?

Dzīvesstils

Šī divu sastāvdaļu banānu pankūku recepte ir ātra, tajā ir maz kaloriju, nav cukura un lipekļa, bet ir augsts proteīna saturu. Saskaņā ar “Express”, šī recepte ir ideāli piemērota tiem, kas vēlas pazemināt holesterīna līmeni, uzturēt veselīgu cukura līmeni asinīs vai atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.