Pārbaudītas receptes gardām pildītām olām 

© Foto: pixabay.com

Pildītas olas vienmēr ir gaidīta uzkoda uz svētku galda. Pirmkārt, tas izskatās ļoti eleganti un apetītlīgi, otrkārt, tas iederas jebkuros svētkos, pat bufetes formātā, un, treškārt, ēdiens ir tik vienkārši pagatavojams, ka to var izdarīt pat ne pārāk pieredzējis pavārs. Tikai iepriekš jāizvāra cieti vārītas olas un jāsagatavo pildījumam nepieciešamās sastāvdaļas.

Kā pareizi vārīt olas?

Šķiet, kas nav tik sarežģīti? Katrs bērns var izvārīt olu! Tomēr pat tik vienkāršā jautājumā jāzina un jāievēro daži smalkumi.

Cieti vārītas olas jāvāra 9 minūtes, ne vairāk. Pretējā gadījumā dzeltenums kļūs sauss, iegūs pelēcīgu nokrāsu un nepatīkamu smaku.

Foto: pixabay.com

Tiklīdz olas ir gatavas, tās nekavējoties jāliek aukstā ūdeni. Gatavošanas process neapstājas acumirklī, tāpēc karstā ūdenī olbaltumvielas kādu laiku var turpināt gatavoties.

Lai gatavajai olai čaumala labāk atdalītos, vispirms var viegli uzsit to ar karoti un tad uzreiz apliet ar aukstu ūdeni. Tas ļaus ātrāk un vieglāk nomizot olu, un baltums noteikti paliks neskarts.

Lai pagatavotu pildītās olas, svarīgi, lai pagatavotais baltums būtu stiprs un spīdīgs - tad uzkoda izskatīsies pievilcīgāka.

Svētku piedevas pildītām olām

Kāpēc ir ierasts pildīt olas? Cieti vārītas olu pusītes ir viegli pildāmas, un no vārītā dzeltenuma var pagatavot pildījumus. Šo viena kumosa uzkodu ir ērti ēst, un to var eleganti pasniegt. Nemaz nerunājot par to, ka sagatavošana prasa maz laika.

Pildītām olām uz svētku galda var būt dažādas pildījuma iespējas - no klasiskās mimozas olām līdz visa veida jūras veltēm un franču foie gras.

Visvairāk izmantotās kombinācijas:

Foto: pixabay.com

Tuncis + gurķis + olīvas/kaperi + skābs krējums

Šprotes/brētliņu pastēte + dilles + majonēze

Avokado + biezpiens + sarkanā zivs + zaļumi

Vistas fileja/tītara gaļa + rieksti + zaļumi + majonēze

Krējuma siers + paprika + ķiploki + zaļumi

Arī sēņu pildījums būs aktuāls arī uz jebkura svētku galda. Tie var būt vai nu vienkāršākie cepti šampinjoni, vai sēņu ikri, kas pagatavoti ziemai. Uzkodai var pievienot īstu rudens meža aromātu, izmantojot kaltētu rudens sēņu pulveri.

Starp citu, vārīta dzeltenuma pievienošana pildījumam nav obligāta. Parasti to dara, lai pildījums uz pusolas labāk saglabātu formu un nesadalītos.

Pildītu olu receptes

Ar tunci pildītas olas tomātu mērcē

Kā padarīt uzkodu gatavošanu vēl ātrāku? Varat izmantot konservētu tunci vai jebkuras citas zivis. Visas sastāvdaļas var pagatavot iepriekš, un svētku dienā vienkārši iesmērēt pildījumu olu “laivās” un uzreiz pasniedz.

SASTĀVDAĻAS:

2 cieti vārītas olas

1/2 bundžas tuncis tomātu mērcē

1 sīpols

svaigi malti melnie pipari

PAGATAVOŠANA

1.Nomizotās olas pārgriež gareniski uz pusēm, izņem dzeltenumu. Viegli ar dakšiņu sasmalcina tunci tomātu mērcē un pagaršo.

2.Ļoti smalki sakapā sīpolus, sadrupina dzeltenumus.

3.Piepilda olas ar tunci, apkaisa ar dzeltenumu un sīpoliem. Pasniedz uzreiz.

Ar "burkānu" pildītas olas

Foto: depositphotos.com

Lai pagatavotu garšīgas un skaistas pildītas olas, var izmantot mazsālītas sarkanās zivis. Gan bērni, gan pieaugušie garšos šis pildījums.

SASTĀVDAĻAS:

6 cieti vārītas olas

50 g cietais siers

3 šķēles mazsālīts lasis

1 ēd.k. majonēze

1 tējk. saldās sinepes

1 ķiploks

svaigi pētersīļi

PAGATAVOŠANA

1.Vārītās olas uzmanīgi nomizo, pārgriež gareniski uz pusēm, izņem dzeltenumu.

2.Sieru un dzeltenumus sarīvē uz smalkākās rīves, pievieno majonēzi un sinepes, kārtīgi samaisa.

3.Mazsālītu lasi (vai citu sarkano zivi) sagriež garos “burkānu” trīsstūros. Būs nepieciešami 12 gabaliņi.

4.Uz pasniegšanas šķīvja kārto olu baltuma laiviņas. Piepildi katru ar pildījumu un virsū liek zivju “burkānus”. Dekorē ar svaigām pētersīļu lapām un pasniedz.

Dzīvesstils

Mūsu ķermenim ir nepieciešams tīrs ūdens – tas ir sen zināms fakts. Bet cik daudz vajadzētu dzert? Un kā tieši tas ietekmēs veselību? Zinātnieki veica plašu analīzi, lai atbildētu uz šiem jautājumiem. Cik glāzes ūdens jāizdzer dienā, lai zaudētu svaru un uzlabotu sirds un nieru veselību?

Svarīgākais