Pildītas olas vienmēr ir gaidīta uzkoda uz svētku galda. Pirmkārt, tas izskatās ļoti eleganti un apetītlīgi, otrkārt, tas iederas jebkuros svētkos, pat bufetes formātā, un, treškārt, ēdiens ir tik vienkārši pagatavojams, ka to var izdarīt pat ne pārāk pieredzējis pavārs. Tikai iepriekš jāizvāra cieti vārītas olas un jāsagatavo pildījumam nepieciešamās sastāvdaļas.
Šķiet, kas nav tik sarežģīti? Katrs bērns var izvārīt olu! Tomēr pat tik vienkāršā jautājumā jāzina un jāievēro daži smalkumi.
Cieti vārītas olas jāvāra 9 minūtes, ne vairāk. Pretējā gadījumā dzeltenums kļūs sauss, iegūs pelēcīgu nokrāsu un nepatīkamu smaku.
Tiklīdz olas ir gatavas, tās nekavējoties jāliek aukstā ūdeni. Gatavošanas process neapstājas acumirklī, tāpēc karstā ūdenī olbaltumvielas kādu laiku var turpināt gatavoties.
Lai gatavajai olai čaumala labāk atdalītos, vispirms var viegli uzsit to ar karoti un tad uzreiz apliet ar aukstu ūdeni. Tas ļaus ātrāk un vieglāk nomizot olu, un baltums noteikti paliks neskarts.
Lai pagatavotu pildītās olas, svarīgi, lai pagatavotais baltums būtu stiprs un spīdīgs - tad uzkoda izskatīsies pievilcīgāka.
Kāpēc ir ierasts pildīt olas? Cieti vārītas olu pusītes ir viegli pildāmas, un no vārītā dzeltenuma var pagatavot pildījumus. Šo viena kumosa uzkodu ir ērti ēst, un to var eleganti pasniegt. Nemaz nerunājot par to, ka sagatavošana prasa maz laika.
Pildītām olām uz svētku galda var būt dažādas pildījuma iespējas - no klasiskās mimozas olām līdz visa veida jūras veltēm un franču foie gras.
Tuncis + gurķis + olīvas/kaperi + skābs krējums
Šprotes/brētliņu pastēte + dilles + majonēze
Avokado + biezpiens + sarkanā zivs + zaļumi
Vistas fileja/tītara gaļa + rieksti + zaļumi + majonēze
Krējuma siers + paprika + ķiploki + zaļumi
Arī sēņu pildījums būs aktuāls arī uz jebkura svētku galda. Tie var būt vai nu vienkāršākie cepti šampinjoni, vai sēņu ikri, kas pagatavoti ziemai. Uzkodai var pievienot īstu rudens meža aromātu, izmantojot kaltētu rudens sēņu pulveri.
Starp citu, vārīta dzeltenuma pievienošana pildījumam nav obligāta. Parasti to dara, lai pildījums uz pusolas labāk saglabātu formu un nesadalītos.
Pildītu olu receptes
Kā padarīt uzkodu gatavošanu vēl ātrāku? Varat izmantot konservētu tunci vai jebkuras citas zivis. Visas sastāvdaļas var pagatavot iepriekš, un svētku dienā vienkārši iesmērēt pildījumu olu “laivās” un uzreiz pasniedz.
SASTĀVDAĻAS:
2 cieti vārītas olas
1/2 bundžas tuncis tomātu mērcē
1 sīpols
svaigi malti melnie pipari
PAGATAVOŠANA
1.Nomizotās olas pārgriež gareniski uz pusēm, izņem dzeltenumu. Viegli ar dakšiņu sasmalcina tunci tomātu mērcē un pagaršo.
2.Ļoti smalki sakapā sīpolus, sadrupina dzeltenumus.
3.Piepilda olas ar tunci, apkaisa ar dzeltenumu un sīpoliem. Pasniedz uzreiz.
Lai pagatavotu garšīgas un skaistas pildītas olas, var izmantot mazsālītas sarkanās zivis. Gan bērni, gan pieaugušie garšos šis pildījums.
SASTĀVDAĻAS:
6 cieti vārītas olas
50 g cietais siers
3 šķēles mazsālīts lasis
1 ēd.k. majonēze
1 tējk. saldās sinepes
1 ķiploks
svaigi pētersīļi
PAGATAVOŠANA
1.Vārītās olas uzmanīgi nomizo, pārgriež gareniski uz pusēm, izņem dzeltenumu.
2.Sieru un dzeltenumus sarīvē uz smalkākās rīves, pievieno majonēzi un sinepes, kārtīgi samaisa.
3.Mazsālītu lasi (vai citu sarkano zivi) sagriež garos “burkānu” trīsstūros. Būs nepieciešami 12 gabaliņi.
4.Uz pasniegšanas šķīvja kārto olu baltuma laiviņas. Piepildi katru ar pildījumu un virsū liek zivju “burkānus”. Dekorē ar svaigām pētersīļu lapām un pasniedz.