“Uztura tauki ir būtiski skrējēja vispārējai veselībai un darbojas kā atbalsta degviela līdzās ogļhidrātiem izturības vingrinājumu laikā. Tomēr, lai izjustu šīs priekšrocības, skrējējam ir jābūt apzinātam, izvēloties uztura taukus,” raksta extension.usu.edu.
Uztura tauki ir makroelementi, kas sastāv no atsevišķām taukskābēm. Ķermenī tauki nodrošina enerģiju šūnu darbībai, aizsargā orgānus, veicina smadzeņu veselību un regulē holesterīna un asinsspiediena līmeni.
Atbilstoša uztura tauku uzņemšana ir svarīga arī tāpēc, ka tie palīdz organismam absorbēt taukos šķīstošos vitamīnus, tostarp vitamīnus A, D, E un K.
Ir divi galvenie uztura tauku veidi: piesātinātie un nepiesātinātie.
Piesātinātie tauki, ja tos ēd pārmērīgi, ir saistīti ar (sliktā) holesterīna līmeņa paaugstināšanos un ar sirdi saistītu veselības problēmu risku. Šis tauku veids ir izplatīts dzīvnieku produktos, tostarp liellopu, cūkas un jēra gaļā, piena produktos, sviestā un speķī.
Divi augu pārtikas produkti, kas ir izņēmumi un kur ir daudz piesātināto tauku, ir kokosriekstu eļļa un palmu eļļa. Tā kā liela šāda veida tauku uzņemšana ir saistīta ar negatīvu ietekmi uz sirds veselību, tad ir ieteicams ierobežot piesātināto tauku uzņemšanu līdz mazāk nekā 10% no mūsu kopējām kalorijām katru dienu.
Nepiesātinātie tauki, ko bieži sauc par “sirds veselībai nekaitīgiem taukiem”, var uzlabot holesterīna līmeni, samazināt iekaisumu un atbalstīt smadzeņu darbību.
Tauku galvenā funkcija izturības vingrinājumu laikā ir nodrošināt enerģiju, īpaši ilgstoša skrējiena beigās, garās distancēs.
Lai gan ogļhidrāti bieži kalpo kā primārais enerģijas avots slodzes laikā, organisms vairāk enerģijas iegūst no taukiem, palielinoties slodzes ilgumam un samazinoties intensitātei.
Tādējādi regulāra pietiekama daudzuma uztura tauku ēšana var palīdzēt skrējējiem sasniegt maksimālo sniegumu līdz izturības vingrinājuma beigām. Ir arī svarīgi atzīmēt, ka apmācībai ir nozīme indivīda spējā pārvērst taukus enerģijā.
Pētījumi liecina, ka, palielinoties treniņu biežumam, indivīds turpmāko vingrojumu laikā var izmantot vairāk degvielas no taukiem. Galu galā šī adaptācija var nodrošināt papildu degvielu slodzes laikā, uzlabojot skrējēja izturību sacensībās.
Visbeidzot, pietiekama uztura tauku uzņemšana var samazināt traumu risku un veicināt optimālu atveseļošanos, samazinot iekaisumu pēc treniņa.
Lai to paveiktu, skrējējiem par prioritāti jādod nepiesātināto tauku, īpaši omega-3, patēriņam no augstas kvalitātes avotiem, piemēram, valriekstiem, treknām zivīm, olīveļļas, avokado eļļas, linsēklām un čia sēklām.
Ēdot pietiekami daudz nepiesātināto tauku, skrējēji var mazināt sāpes, paātrināt muskuļu atjaunošanos un pēc iespējas ātrāk atgūt līdzsvaru.