Sertificēta uztura speciāliste Devine Lingo nosaukusi olbaltumvielām bagātu pārtiku, ko ieteicams lietot uzturā asinsspiediena pazemināšanai, raksta “Eating Well”.
"Runājot par asinsspiediena pazemināšanu, ir svarīgi koncentrēties uz pārtiku, kas ir bagāta ar kāliju, magniju, kalciju un šķiedrvielām, kā arī ar zemu nātrija saturu. Olbaltumvielu avots, kas atbilst visiem šiem kritērijiem, ir baltās pupiņas," atzīmēja eksperte.
Viņa uzsvēra, ka šīs daudzpusīgās pupiņas ir ne tikai lielisks augu izcelsmes olbaltumvielu avots, bet arī satur pietiekami daudz iepriekš uzskaitīto uzturvielu, kas palīdz stabilizēt asinsspiedienu.
Baltās pupiņas satur vairākas ievērojamas uzturvielas, kas palīdz pazemināt asinsspiedienu.
Kālijs
Saskaņā ar Amerikas Sirds asociācijas datiem, pietiekama kālija uzņemšana samazina iespējamo nātrija pārpalikuma ietekmi uz augstu asinsspiedienu. Kālijs mudina nieres izvadīt lieko nātriju ar urīnu un palīdz pazemināt asinsspiedienu, uzlabojot šķidruma līdzsvaru un atslābinot asinsvadu sienas.
Magnijs
Pētījumā, kas veikts 2022. gadā, atklājās, ka viens no veidiem, kā magnijs pazemina asinsspiedienu, ir asinsvadu atslābināšana, kas palīdz uzlabot asins plūsmu.
Kalcijs
Tas ir galvenais asinsspiediena kontroles faktors, jo tas palīdz sarauties un atslābināt gludās muskulatūras šūnas, kas izklāj asinsvadu sienas. Diēta, kas bagāta ar kalciju, ir saistīta ar zemāku sistolisko asinsspiedienu, saskaņā ar 2024. gada pētījumu, kas publicēts žurnālā "Journal of Hypertension".
Šķiedrvielas
Vairāk šķiedrvielu ēšana ir saistīta ar samazinātu slimību, tostarp sirds slimību risku, daļēji tāpēc, ka tā spēj pazemināt asinsspiedienu un holesterīna līmeni. 2022. gada pētījums liecina, ka uztura šķiedrvielām ir pozitīva ietekme uz zarnu mikrobiomu.