Japāņu virtuves cienītājiem - ēdiens, kas var samazināt vēža risku

© Pexels.com

Šis ēdiens, kas ir Austrumāzijas diētas pamatelements un tiek patērēts dažādos veidos, var palīdzēt samazināt risku saslimt ar vēzi, raksta “mirror.co.uk”.

Šis pārtikas produkts ir īpaši populārs Āzijas valstīs - Ķīnā un Japānā, un tas varētu palīdzēt samazināt vēža risku. Tās ir sojas pupas - ēdamie pākšaugi, kuru dzimtene ir Austrumāzija, un kas kļūst arvien populārāki Rietumu valstīs. Saskaņā ar Oksfordas Universitātes datiem, katru gadu tiek importēti vairāk nekā trīs miljoni tonnu sojas.

Lai gan daudzi cilvēki bauda soju tofu vai sojas piena veidā kā alternatīvu gaļai un piena produktiem, arī visa pupiņa lepojas ar ievērojamu uzturvērtību. Piemēram, sojas pupiņas ir pildītas ar olbaltumvielām, kas palīdz uzturēt muskuļu veselību.

Pexels.com

Turklāt sojas pupas ir bagātas arī ar šķiedrvielām, kas veicina gremošanu, un satur daudz svarīgu vitamīnu un minerālvielu, piemēram, mangānu, dzelzi, fosforu, B vitamīnus, K vitamīnu, cinku, kāliju, magniju un folātu.

Papildus ieguvumiem veselībai, kas saistīti ar šīm uzturvielām, pētījumi liecina, ka sojas pupām un no sojas iegūtiem produktiem var būt nozīme vēža riska samazināšanā. 2022. gada analīzē tika atklāts, ka lielāks sojas patēriņš ir saistīts ar 10% samazinātu vēža risku, savukārt pat neliela to lietošana uzturā var samazināt risku līdz pat 4%.

Cits pētījums liecina, ka augstāks krūts un prostatas vēža gadījumu skaits Amerikas Savienotajās Valstīs un Eiropā salīdzinājumā ar Japānu un Ķīnu varētu būt saistīts ar tradicionālo uzturu, kurā ir daudz sojas produktu.

Pexels.com

Sojas pupiņas un to vēža apkarošanas izoflavoni ir aktuāla tēma veselības pasaulē - šie unikālie fitoelementi, kas ķīmiski līdzīgi estrogēnam, var saistīties ar mūsu ķermeņa estrogēna receptoriem, kad tos patērē.

Tomēr ne visi var gūt labumu no šiem izoflavoniem - viss ir atkarīgs no tā, cik labi organisms tos uzņem. Pētījumi liecina, ka jūsu personīgajiem mikrobiem ir nozīme tajā, cik efektīvi jūs varat absorbēt soju un tās priekšrocības.

Tikai aptuveni 30% līdz 50% no mums ir nepieciešamie mikrobi, lai efektīvi sadalītu šos izoflavonus, un veģetāriešiem un Āzijas izcelsmes cilvēkiem tie ir sastopami biežāk.

Taču, pirms sākat intensīvi lietot sojas produktus, ņemiet vērā, ka tie nav piemēroti visiem - tiem, kuriem ir alerģija pret soju, var būt smaga reakcija.

Ir arī pētījumi, kas liecina, ka sojas pupiņu lietošana var traucēt vairogdziedzera darbību, izraisot tādus simptomus kā nogurums un aizcietējums. Pirms veikt jebkādas krasas izmaiņas savā uzturā, vislabāk ir pārrunāt to ar savu ārstu.

Dzīvesstils

Gan basmati, gan jasmīna rīsi ir lieliska iespēja, ja maltītes papildināšanai nepieciešami sātīgi graudi. Lai gan tiem ir daudz līdzību, piemēram, tās ir garengraudu šķirnes, starp tiem patiešām ir ievērojamas atšķirības garšas, tekstūras un smaržas ziņā.

Svarīgākais