Mūsdienu uztura analīze liecina, ka selerijas ir labvēlīgas mūsu organismam, jo tajās ir augsts vitamīnu, minerālvielu un fitoelementu saturs, raksta “Very Well Health”.
Selerijas sula ir kļuvusi populāra fitnesa sabiedrībā, pateicoties tās potenciālajam ieguvumam veselībai - tradicionāli Eiropas, Āzijas un Āfrikas tautas medicīnā selerija jau sen ir novērtēta ar savām dabiskajām ārstnieciskajām īpašībām.
Pateicoties antioksidantiem, piemēram, flavonoīdiem apigenīnu un luteolīnu, un polifenoliem, piemēram, p-kumarskābe, selerijas var palīdzēt mazināt iekaisumu un atbalstīt vispārējo veselību.
Paaugstina hidratāciju
Selerijas ir 95% ūdens un satur kāliju, elektrolītu. Ūdens un kālija saturs selerijā padara to par lielisku hidratācijas dzērienu izvēli.
Uzlabo gremošanas trakta veselību
Augstais ūdens saturs selerijā un seleriju sulā palīdz gremošanai, uzsverit hidratācijas nozīmi gremošanas veselībai - šie pētījumi liecina, ka pietiekama hidratācija ir saistīta ar uzlabotu zarnu kustību un samazina aizcietējumu.
Turklāt arī augstais šķiedrvielu saturs nerafinētā selerijas sulā palīdz gremošanu, pamatojoties uz pētījumiem, kas liecina par pozitīvu saistību starp palielinātu šķiedrvielu uzņemšanu un gremošanas veselības uzlabošanos.
Samazina iekaisumu
Tā kā selerija satur lielu daudzumu fitoelementu flavonoīdu un polifenolu, tai var būt antioksidanta iedarbība, kas samazina iekaisumu organismā. Pētījumu pārskats atklāja, ka selerijas fitoelementu savienojumiem ir līdzīga antioksidanta aktivitāte kā citiem pārtikas produktiem ar salīdzināmu fitoelementu profilu.
Pazemina asinsspiedienu
Pētījumi ir atklājuši būtisku saistību starp selerijas patēriņu jebkurā formā un vispārējā asinsspiediena pazemināšanos. Daudzi flavonoīdi, polifenoli un citi uztura komponenti selerijā var palīdzēt pazemināt vispārējo asinsspiedienu, taču precīzi mehānismi joprojām nav skaidri.
Regulē cukura līmeni asinīs
Dažādi pētījumi ir parādījuši, ka luteolīns ietekmē vispārējo cukura līmeni asinīs, tostarp uzlabo glikozes līdzsvaru asinsritē un glikozes piegādi šūnām. Ēdot pārtiku ar augstu luteolīna saturu, var būt pozitīva ietekme uz cukura līmeņa kontroli asinīs.
Selerijas sulas uzturvērtība
Selerijas sula satur vislielāko ogļhidrātu daudzumu, kam seko olbaltumvielas. Tā satur zemu tauku saturu un salīdzinoši zemu kaloriju daudzumu vienā porcijā, turklāt selerijas sula satur vairākus vitamīnus un minerālvielas: kāliju, kalciju, vitamīnus A, C, K un folātu. Gan selerija, gan seleriju sula satur lielu daudzumu flavonoīdu apigenīna, luteolīna un polifenola p-kumarskābes.
Selerija un selerijas sula parasti tiek uzskatītas par drošām lielākajai daļai cilvēku, taču tās nevajadzētu lietot, ja jums ir alerģija pret augu vai kādu no tā sastāvdaļām vai daļām.
Īpaši jābūt uzmanīgiem ar nerafinētu seleriju sulu - tā dažiem cilvēkiem var palielināt caurejas iespējamību.