Lieldienu galvenais produkts, kuru ceļam galdā, protams, ir krāsainas olas. Pēc olu kaujām un to notiesāšanas paliek pāri čaumalas. Šajos svētkos tās nemet laukā, bet izmanto lietderīgi!
Idejas, kur likt lietā krāsainās olu čaumalas:
- Radi mākslas darbu - mozaīku: izžāvē olu čaumalas un sadrupini čaumalas lielākos un mazākos gabaliņos. Ar līmi noklāj izvēlēto priekšmetu, kuru vēlies izdekorēt, piemēram, stikla pudeli vai kanvu, un līmē klāt čaumalas.
- Pagatavo krītiņus: saberz smalki sešu olu čaumalas, pievieno klāt vienu tējkaroti miltu un nedaudz karsta ūdens. Ūdeni nepieciešams pievienot tik daudz, lai izveidotos bieza pastai līdzīga konsistence. Ar rokām no masas izveido krītiņus. Divas līdz trīs dienas krītiņiem jāļauj izžūt un pēc tam tos var sākt lietot.
- Augsnes bagātināšanai: pirms sēšanas vai stādīšanas augsnei pievieno klāt sadrupinātas olu čaumalas. Olu čaumalas bagātinās augsni ar kalciju.
- Piedegušu katlu un pannu tīrīšanā: saberz olu čaumalas pulverī. Lai tīrītu piedegušus katlus un pannas, uz mitras virtuves švamītes uzber olu čaumalu pulveri.
- Kaitēkļu atbaidīšanā: olu čaumalas spēj aizbaidīt kaitēkļus, piemēram, gliemežus. Samal olu čaumalas vai sadrupini tās mazos gabaliņos un apkaisi to apkārt dārza augiem, tā tu pasargāsi augus no kaitēkļiem!
Avots