Kādas uzkodas dot līdzi bērnam uz skolu?

© Publicitātes foto

1. septembris vairs nav aiz kalniem, un skolas tuvošanās nozīmē arī to, ka jāatgriežas pie jau aizmirstā dienas režīma, mācībām, treniņiem un pulciņiem. Vai bērnam jādod līdzi uzkodas un kādas uzkodas ir vispiemērotākās, stāsta "Rimi Bērniem" veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

“Dažkārt mācību stundas ilgst līdz pat pēcpusdienai, tādēļ bērnam ar skolas pusdienām var nepietikt. Uzkodas ir nepieciešamas arī tad, ja atvase uzreiz pēc stundām dodas uz pulciņu, treniņu vai pasākumu,” stāsta Olga Ļubina.

Domājot par uzkodu nepieciešamību, eksperte aicina vecākus izvērtēt, vai bērnam sanāk ieturēt maltīti ik pēc 4 stundām. Piemēram, ja bērns brokasto ap plkst. 7.00 un pusdieno ap plkst. 13.00, būtu jāpadomā par uzkodu pirms pusdienām, savukārt, ja bērns pusdieno ap plkst. 11.00, bet pēc skolas dodas uz treniņu vai pulciņu, jāparedz iespēja ieturēt nelielu maltīti ap plkst.15.00. Uzkodu veids un daudzums ir atkarīgs no tā, cik izsalcis būs bērns - kādam pietiks ar augli un riekstu-augļu batoniņu, taču kāds gribēs kaut ko sātīgāku.

“Plānojot maltīti, jāatceras, ka tai jāsatur olbaltumvielām bagātus produktus, piemēram, riekstus, sēklas, gaļu, zivis, olas sieru vai biezpienu. Maltītei vajadzētu saturēt arī saliktos ogļhidrātus, kuri ir atrodami pilngraudu maizē, makaronos u.tml. Universāls veids, kā bērnam piedāvāt šos produktus, ir wraps vai maizīte, jo tajā var ielikt visus iepriekš minētos produktus, piemēram, pagatavojot bērnam wrapu ar olu, papriku, salātlapām un svaigo sieru. Gadījumā, ja bērns uzturā nelieto piena produktus, svaigo sieru var aizvietot ar humosu. Maizīti var pagatavot arī ar riekstu sviestu un augļiem vai ogām. Daudzi ņem līdzi salātus burciņās - šādu maltīti pusaudzis līdzņemšanai var pagatavot pats, salātos iekļaujot savus iemīļotākos produktus, piemēram, pagatavojot salātus ar turku zirņiem, spinātiem, ķiršu tomātiem, gurķiem, olu un olīveļļu. Salātu variāciju ir bezgalīgi daudz - tikai jāatrod, kas pašam garšo visvairāk,” iesaka eksperte.

Tāpat skolēnam var piedāvāt līdzi ņemt, piemēram, dzeramo jogurtu bez piedevām, kuru iespējams papildināt ar augļiem un riekstiem. Savukārt bērni, kas uzturā nelieto piena produktus, dzeramo jogurtu var aizstāt ar kādu no vegāniskajiem fermentētajiem produktiem, piemēram, griķu kefīru.

“Lai pēc iespējas retāk gadītos situācijas, ka bērnam nav uzkodu līdzņemšanai, gan pašiem bērniem, gan vecākiem jāatceras par maltīšu sagatavēm un savlaicīgu nepieciešamo produktu iegādi. Ja bērnam nav uzkodu, ko paņem līdzi, tad visticamāk bērns skolā vai veikalā iegādāsies saldās vai sāļās uzkodas, kas ir bagātas ar piesātinātiem taukiem un cukuriem un nenodrošina bērna organismam nepieciešamās mikro un makro uzturvielas, kas palīdz augt un attīstīties,” norāda Olga Ļubina.

Ideja veselīgai uzkodai - tortilja ar humosu un olu

Nepieciešams (1 personai):

  • 1 pilngaudu tortilja;
  • 2 ēd.k. humosa;
  • 1 ola;
  • 3-4 ķiršu tomāti;
  • 1 īsais gurķis;
  • 1/2 tējk. olīveļļas.

Pagatavošana:

  1. Tortilju apsmērē ar humosu, uzpilini olīveļļu.
  2. Sagriez dārzeņus.
  3. Novāri olu, nomizo to un sagriez ripiņās.
  4. Sagriezto olu un dārzeņus izkārto uz tortiljas.
  5. Sarullē tortilju un ērtākai ēšanai ārpus mājas ietin to folijā.

Uzturs

Olbaltumvielas ir svarīgas organismam dažādu iemeslu dēļ. Ēdot olbaltumvielām bagātus ēdienus, mēs palīdzam uzturēt labu imūnsistēmu, veicinām muskuļu augšanu, labāk strādā vielmaiņa u.c. Tomēr, ikdienā uzņemot pārlieku daudz olbaltumvielas, varam nodarīt sev pāri. Kas par daudz, tas par skādi! Noskaidrojiet trīs būtiskākās blakusparādības ar kurām var nākties saskarties, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas pārlieku lielā daudzmā.

Svarīgākais