Ziemas laikā visbiežāk dzirdam ieteikumus par C vitamīna lietošanu, taču tas nebūt nav vienīgais svarīgais vitamīns organisma imunitātes stiprināšanai un vispārējai veselībai. Tāpat teju ikviens būs dzirdējis par D vitamīna nozīmi, taču kā ir ar pārējiem taukos šķīstošajiem vitamīniem – A, E un K? Kādu funkciju tie veic mūsu organismā un kā tos uzņemt? Ieteikumos par taukos šķīstošajiem vitamīniem dalās BENU Aptiekas farmaceite Ilze Priedniece.
Ziemas sezonā, kad Latvijā nav pieejami sezonas dārzeņi un augļi, ēdienkartē īpaši svarīgi ietvert citus vērtīgus produktus. Viens no tādiem ir sēklas – tās ir veselīgas, sātīgas un satur lielu daudzumu uzturvielu. Katrai no sēklām ir savas unikālās īpašības un arī specifisks pagatavošanas veids. Vairāk par sešām “supersēklām”, kuru iekļaušana ziemas ēdienkartē var uzlabot veselību, skaidro aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte.
Ēteriskās eļļas aromterapijā tika izmantotas jau senajās civilizācijās, bet mūsdienas tās tiek pielietotas daudz plašāk – dažādos preparātos medicīnā, kā smaržas uzlabotāji kosmētikā un niansētas garšas uzlabotāji pārtikas rūpniecībā. Ēteriskās eļļas labsajūtas uzlabošanai iespējams lietot arī mājas apstākļos. Vairāk par ēterisko eļļu labvēlīgo ietekmi uz organismu stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.
Brūnais cukurs ir veselīgāks nekā baltais – tas ir apgalvojums, ko reizi pa reizei var dzirdēt no cilvēkiem, kuri mēģina ieviest savā ikdienā veselīgu uzturu. Par cukura lietošanu, dažādiem cukura un saldinātāju veidiem, to ietekmi uz mums un mītiem, kas saistīti ar šo tēmu, stāsta uztura speciāliste Liene Sondore un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes diabēta aprūpes māsa Jana Jaņeviča.
Uztura speciālisti, blogeri un sabiedrībā populāri cilvēki mēdz labrāt dalīties atziņās par veselīgu uzturu, nereti minot tādus superveselīgus produktus kā čia sēklas un godži ogas. Taču ne mazāk jaudīgas ir vietējās linsēklas un dzērvenes. Protams, šo produktu uzturvērtība nav identiska, taču galvenā veselīga uztura ideja ir tāda, ka jācenšas lietot pēc iespējas vairāk pašu zemes produktu, norāda Rimi veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.
Kurkuma tiek uzskatīta par garšvielu karalieni un ne velti - tā ne tikai piešķir ēdienam garšu un krāsu, bet labvēlīgi ietekmē arī mūsu veselību. Kurkuma nāk no Indijas, kur jau izsenis augstu tiek vērtētas arī tās ārstnieciskās īpašības.
Jāatzīst, ka olu ietekme uz mūsu veselību vienmēr tikusi apšaubīta, taču tagad to labās īpašība ir pierādītas dažādos veidos. Izrādās, ka ieteicamā šo produktu ikdienas deva ir 2-3 olas. Kopā ar portālu "Brightside" aplūkosim, kā tad olas palīdz mūsu erganismam.
"No Jaunā gada sākšu sportot un dzīvot veselīgāk!" - reti kurš no mums vismaz reizi dzīvē nav izvirzījis sev šādu apņemšanos. Taču bieži vien šie plāni tā arī paliek nerealizēti - reizēm trūkst laika, citreiz motivācijas vai rodas dažādi apstākļi, kas traucē šo ieceri vērst par realitāti. Kādēļ tā notiek? Ko ieplānojam nepareizi? Veiksmīgas sportošanas uzsākšanas padomos dalās viens no CrossFit pamatlicējiem Latvijā Kaspars Zlidnis un BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.
Kakao īpaši piestāv Ziemassvētku laikam, taču šajā gadījumā mēs nerunājam par saldinātajiem kakao, ko tik kāri ar mazajiem zefīriem dzer saldummīļi. Lai patiesi palīdzētu savam organismam, jāizmanto dabīgais kako pulveris, kas garšas ziņā būs daudz rūgtāks.
Vecākiem jāsaprot, ka viņi ir atbildīgi par to, kādā stāvoklī ir viņu bērnu zobi. Agrīni un pietiekami rūpējoties par bērna zobiem, no nopietnām problēmām iespējams izvairīties un nenonākt situācijās, kad steidzami jāmeklē bērnu zobārstniecība, lai veiktu akūtu labošanu vai pat zoba izraušanu.
Indonēzijā, Indijā, Pakistānā un teritorijās Āfrikas austrumos, krustnagliņas tiek augstu vērtētas to pozitīvās ietekmes uz mūsu veselību dēļ. Krustnagliņas uzlabo gremošnas sistēmu un palīdz kontrolēt diabēta simptomus. Uzzini, ko vēl spēj šī garšviela, ko Ziemassvētku laikā esam paraduši spraust apelsīnos smaržas dēļ.
Kanēlis ir garšviela, kuras ārstnieciskās īpašības tiek novērtētas jau tūkstošiem gadu. Tas ne tikai lieliski papildina dažādus ēdienus, jo īpaši desertus, bet arī palīdz mūsu organismam.
Gada tumšākajā mēnesī enerģija bieži vien vajadzīga pat vairāk nekā citkārt, jo līdztekus saviem parastajiem pienākumiem veicami arī svētku priekšdarbi, un ir lieliski, ja tiem var nodoties radoši un priecīgi, nevis pagurumā piespiest sevi darboties tāpēc, ka tā vajag.
Rudenī biežāk uz mūsu lūpām un degunos parādās kāds nevēlams "viesis"- aukstumpumpa. Aukstumpumpas izraisa herpes vīruss, kas "mitinoties" ikvienā no mums, tāpēc nav "brīnumlīdzekļa", kas pilnībā novērstu to parādīšanos. Taču ir līdzekļi, kas palīdzēs mazināt to nepatīkamos simptomus- iekaisumu, niezi, sāpes un citus. Portāls "Healthline" uzskaitījis dabiskus līdzekļus, kas palīdzēs mājas apstākļos atbrīvoties no "nevēlamā ciemiņa".
Iedomājoties par alus ietekmi uz mūsu veselību, parasti prātā nāk slavenie "alus vēderi". Taču izrādās, ka mērena - uzsvars uz MĒRENA - šī dzēriena lietošana var pat uzlabot mūsu veselību, piemēram, mazinot sirds slimību risku un stiprinot kaulus.
Mārrutkus izmanto, lai uzlabotu apetīti, normalizētu gremošanas trakta darbību, mārrutki palīdz arī tad, ja nomāc zobu sāpes. Izrādās, ka mārrutka dziednieciskās spējas ar to vien nebeidzas.
Alveja ir gandrīz kā mājas aptieciņa un spa salons vienā augā. Tās pārsteidzošās īpašības palīdz ādai, matiem, zobiem un daudz kam vēl. Ieskatīsimies, kā alveja spēj mums palīdzēt justies un izskatīties labāk.
Ingvers šobrīd daudziem ir lielākais palīgs cīņā pret rudens saaukstēšanos un ne velti. Šim super-augam piemīt daudz labu īpašību, kas palīdz mūsu veselībai. Atklāj ingvera dziedinošās īpašības un pagatavo kādu no dzērieniem, par ko tava imūnsistēma būs īpaši pateicīga.
Sākoties apkures sezonai, aktuāla problēma ir tās radītais sausais gaiss telpās. Mitruma līmeni gaisā samazina ne tikai centrālapkure, bet arī apsildāmās grīdas un dažādas citas elektroniskās ierīces. Ilgstoši atrodoties pārāk sausā gaisā, mazinās imunitāte, āda kļūst sausa un jutīga, kā arī pastiprinās alerģiju risks, jo putekļu cirkulācija ir intensīvāka. Aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa skaidro, kā sauss gaiss ietekmē ikviena pašsajūtu un dalās padomos, kā pasargāt organismu apkures sezonā.
Rudens ir laiks, kad īpaši pievēršam uzmanību savai imūnsistēmai. Viens no senākajiem un dabiskākajiem palīgiem parasti ir ķiploks. Ikviens, kurš ir izmantojis sabiedrisko transportu rudens sezonā zina, ka rīta ķiploku ēdāji tajā ir sajūtami jau pa gabalu. Lai specifiskās smakas dēļ nebūtu jāatsakās no veselīgā ķiploka, Lifehacks ienira interneta dzīlēs, meklējot veidus, kā cīnīties ar ķiploku smaku bez zobu tīrīšanas līdzekļiem.
Novītuši ziedi, veca plīša rotaļlieta vai nevajadzīgi koka knaģi - nevajag uzreiz mest šīs lietas ārā. Piedāvājam radošas idejas, kā no tām radīt jaunas un funkcionālas lietas tavam mājoklim.
Lai gan bumbieri nespēj pārspēt savā popularitātē ābolus, tie joprojām ir nozīmīgi pašmāju augļi, ko baudīt arī rudenī. Arī bumbieriem piemīt daudz veselībai pozitīvu īpašību. Apskatīsim, kā bumbieris palīdz mūsu organismam un atklāsim daudz ko tādu, par ko iespējams nemaz nenojauti.