Sāls ir kristālisks minerāls, kuru pievienojam klāt ēdienam, lai uzlabotu tā garšu. Nav tikai viena veida sāls. Ir dažāda veida sāļi, kuru pielietojums arī atšķiras. Šoreiz iepazīsim "sāls pasauli" un noskaidrosim, kādi ir sāls veidi un kā tos atšķirt!
Pazīstams arī kā "jodēts sāls", galda sāls graudi ir ļoti smalki un satur kālija jodīdu un pretsalipes līdzekli, kas palīdz novērst tā salipšanu. Pretsalipes līdzeklis lielos daudzumos var radīt metālisku garšu.
Ja jūsu garšvielu plauktā ir vieta tikai vienam sāls veidam, izvēlieties košera sāli. Tā tekstūra ir viegla, bet rupja (tas palīdz izvairīties no ēdienu pārsālīšanas) un viegli šķīst. To var izmantot jebkura ēdiena pagatavošanā.
Īstais Himalaju rozā sāls tiek iegūts Khewra sāls raktuvēs Pakistānā. Šis sāls ir viegli atšķirams no citiem sāls veidiem, jo tas ir rozā krāsā. Šajā sālī atrodami 84 dabīgie minerāli. Šim sālim piemīt izteiksmīga garša.
Jūras sālim var būt ļoti vai viegli sāļa garša, atkarībā no tā, kur tas ir ievākts, tāpēc pirms lietošanas noteikti nogaršojiet to. Jūras sāls satur daudz minerālvielu. Šis sāls veids var būt gan smalki vai vidēji graudains, kas ir piemērots tam, lai to izmantotu gan sāļu, gan saldu ēdienu gatavošanā.
Sāls fleur de sel (franču valodā “sāls zieds”) tiek iegūts no iztvaicēta jūras ūdens, tas nāk tieši no Bretaņas krasta. Šo sāli mēdz raksturo kā jūras smaržu un garšu apvienojumu. Tas ir mitrs sāls, tāpēc tas ir diezgan lipīgs, bet mitruma dēļ sāļums ilgāk saglabājas uz mēles.
Tāpat kā fleur de sel, sāls pārslas tiek iegūta no iztvaicēta jūras ūdens, tomēr to forma un tekstūra ir diezgan atšķirīga. Sāls pārslas ir vieglas, plānas un neregulāras formas ar ļoti spilgtu garšu un zemu minerālvielu saturu.
Havaju sarkanais sāls ir jūras sāls, kas sajaukts ar vulkāniskajiem māliem, kas bagāti ar dzelzs oksīdu. Šim sālim tiek piedēvēta riekstaina garša. Pateicoties sāls sarkanajai krāsai, tas ir lieliski piemērots gatavu ēdienu dekorēšanai.
Havaju melnais sāls ir gatavots no jūras sāls un aktivētās ogles. Šim sālim piemīt spēcīga garša, kas tiek raksturota kā "zemes" garša.
Kūpinātais sāls, kā vēsta tā nosaukums, ir auksti kūpināts. Tās garša un krāsa var atšķirties atkarībā no izmantotās koksnes veida un kūpināšanas laika. Šo sāli ieteicams izmantot, ja ēdienam vēlaties pievienot dūmu aromātu.
Šis sarkanbrūnais sāls, kas pazīstams arī ar nosaukumu Kala Namak (kas nepāliešu valoda nozīmē “melnais sāls”). Tam ir ļoti īpatnēja garša un smarža, kas daudziem atgādina vārītu olu garšu. Šo sāli bieži izmanto vegānu virtuvē.