Virtuvē sāls ir svarīga garšviela, taču pieaugušam cilvēkam dienas deva nedrīkst pārsniegt piecus gramus. Ja ēdat daudz gatavo un pārstrādātu ēdienu, šo normu varat itin viegli pārsniegt pat vairākas reizes, raksta “postimees.ee”.
Sālī esošais nātrijs organismam noteikti ir nepieciešams, taču parasti to lietojam krietni vairāk, nekā ieteikts, tāpēc sāls patēriņš jāierobežo.
Ilgstoša pārmērīga lietošana pakāpeniski izraisa nopietnas veselības problēmas, piemēram, rada stresu nierēm, izraisa pietūkumu, traucējot normālu ūdens apmaiņu starp asinīm un ķermeņa šūnām. Ja ap sirdi rodas pietūkums, samazinās sirds spēja sūknēt asinis, attīstās sirds mazspēja, tiek traucēta organisma piegāde ar skābekli un barības vielām.
Pārāk daudz sāls organismā izraisa pārmērīgu ūdens un kālija izdalīšanos ar urīnu.
Lūk, pazīmes, kas liecina par pārmērīgu sāls patēriņu.
Jūsu ēdienkarte sastāv no apstrādātiem un gataviem ēdieniem - konservētas zupas, mērces, sāļās uzkodas, ātrās uzkodas, saldētas maltītes, pusfabrikāti - pārlieku sāļo ēdienu saraksts ir bezgalīgs. Ja tie veido lielu daļu no jūsu uztura, ieguvumi veselībai, visticamāk, ir zemi un sāls saturs ir ļoti augsts.
Jūs bieži jūtat slāpes - sāļi ēdieni izraisa slāpes, un arī dzērieni, ko lietojat slāpju remdēšanai, var būt liela problēma. Ūdens ir labākā izvēle šim nolūkam. Ja jūsu vakariņas ir pārāk sāļas, dehidratācija var izraisīt sajūtu, kas līdzīga tai, kas rodas pēc smagas dzeršanas.
Jūs ciešat no vēdera uzpūšanās -pārmērīgs sāls daudzums var izraisīt vēdera uzpūšanos un pat ķermeņa pietūkumu. Pēdējais var izpausties, piemēram, ar to, ka gredzens vairs neder pirkstā, kā arī pietūkumā uz sejas un zem acīm. Pārmērīgs sāls patēriņš var traucēt pareizam šķidruma līmenim organismā, kas var izraisīt ūdens aizturi, kas var ietekmēt jūsu svaru.
Izmaiņas garšas izjūtā - vai jūs esat vienīgais cilvēks pie galda, kas uzkaisa sāli jūsu ēdienam? Vai jūs to darāt gandrīz katrā ēdienreizē? Jūsu garšas kārpiņas diezgan ātri pierod pie liela daudzuma sāls, un, iespējams, nāksies pārsālīt ēdienu, jo citādi jūs vienkārši nesaņemsit to garšu, pie kuras esat pieraduši. Tomēr garšas kārpiņas var viegli pārtrenēt, pakāpeniski izslēdzot no ēdienkartes lieko sāli.
Vēdera darbības traucējumi kļūst regulāri - kuņģa darbības traucējumu cēloņi ir daudz, taču savu lomu var nospēlēt arī pārāk liels sāls daudzums uzturā. Diēta ar augstu sāls saturu var izjaukt zarnu floru un palielināt kuņģa problēmu un čūlu risku. Tā kā tie ir ļoti nepatīkami apstākļi, jums vajadzētu pārtraukt sāls lietošanu.
Asinsspiediens saglabājas augsts - viens no augsta asinsspiediena riska faktoriem ir ar sāli bagāta diēta. Lai samazinātu sāls uzņemšanu un uzlabotu savu veselību, iemācieties izlasīt sāls etiķetes uz pārtikas iepakojumiem un samaziniet pārstrādātu pārtikas produktu daudzumu savā uzturā.
Nieru akmeņu veidošanās - nieru akmeņi veidojas sāļu uzkrāšanās rezultātā organismā, kas nevar izdalīties ar urīnu. To izraisa vairāki faktori, tostarp augsta sāls diēta un nepietiekams ūdens patēriņš, tāpēc ir jākontrolē abi šie faktori.