Pēc svētkiem parasti aktuālākā problēma – cīnīties ar pārēšanās sekām un kādu lieku kilogramu.
Taču tas nenozīmē, ka jākrīt panikā un jāķeras pie radikālām diētām vai striktiem ierobežojumiem. Diētas aukstā laikā nav īpaši labs risinājums, jo tad nepieciešams vairāk vitamīnu, olbaltumvielu un šķiedrvielu nekā parasti. Tāpēc šādu uzturvielu ierobežošana var nelabvēlīgi ietekmēt kopējo veselības stāvokli. Jācenšas sabalansēt ēdienkarti un nedrīkst aizmirst arī par fiziskām aktivitātēm. Tiem, kuriem patīk daudz staigāt un kustēties, būs vieglāk atbrīvoties no liekiem kilogramiem. Ieteikums - pēc iespējas maksimāli daudzveidot ēdienkarti, kā arī izvēlēties - vārītu zivi, sautētu vai ceptu gaļu, putras, salātus no dārzeņiem, augļus, maizi no rupja maluma miltiem. Ja izvēlas ievērot atslodzes dienas, tad šajā laikā jāatsakās no šķidruma lietošanas lielā daudzumā. Atslodzes dienā atļauts ne vairāk kā viens litrs. Var lietot ne tikai ūdeni un tēju bez cukura, bet arī sulas, priekšroku dodot svaigi spiestām. Atslodzes dienā var izvārīt dārzeņu zupu, tai nepievienojot gaļu, sausos buljonus, kā arī sāli. Zupu vēlams bagātināt ar dažādiem garšaugiem, ieteicams pievienot pēc iespējas vairāk kāpostu, jo tieši tie labi attīra zarnu traktu, kā arī to pārstrādei organisms iztērē daudz enerģijas, tāpēc kalorijas ātri pazūd. Atslodzes dienā var izvēlēties arī biezpienu, kefīru, ābolus, jogurtu vai griķus kopā ar kefīru. Vakariņās lietderīgi ēst produktus, kuros ir daudz balastvielu - šķiedrvielu un pektīna, kas rada sāta sajūtu, bet satur maz kaloriju.
Noderīgi!
* Pēc svētkiem ieteicams ievērot vieglu olbaltumvielu diētu, kurā ietilpst gaļas ēdieni, piena produkti, dārzeņi un augļi.
* Organizēt atslodzes dienu, kurā tiek izvēlēts noteikts produkts, kas tiek lietots dienas laikā. Šīs dienas pluss - tā nenogurdina kā stingra un ilgstoša diēta un dod labu rezultātu. Vislabāk atslodzes dienu ievērot tad, kad nav jādodas uz darbu un var palikt mājās. Atslodzes dienu parasti atkārto reizi vai divas nedēļā.
Receptes
Salāti ar baltajām pupiņām un bekonu
Sastāvdaļas: 200 g bekona, 250 g ķirštomātu, kas pārgriezti uz pusēm, 400 g konservētu balto pupiņu, ceturtdaļa tases svaigu pētersīļu, 80 g rukolas, 2 ēdamkarotes franču sinepju, ēdamkarote medus, ēdamkarote ūdens.
Pagatavošana: bekonu apcep, kamēr tas kļūst kraukšķīgs. Liek uz papīra dvieļa, pēc tam sagriež gabaliņos. Samaisa sinepes ar medu, sāli un ūdeni. Bļodā liek sastāvdaļas salātiem, virsū - apcepto bekonu. Pārlej ar mērci.
Siera zupa
Sastāvdaļas: 4-5 vistas stilbiņi, burkāns, 4-5 kartupeļi, 140 g kausētā siera, puse sīpola, 80 g augu eļļas, sāls.
Pagatavošana: no vistas stilbiņiem izvāra buljonu. Notīra kartupeļus, sīpolu un burkānu. Sagriež kartupeļus nelielos kubikos, sasmalcina sīpolus un burkānus un uz pannas apcep eļļā. Pievieno kartupeļus. Samaisa dārzeņus, kausēto sieru samaisa, tam var pievienot ūdeni. Sieru pieliek pie dārzeņiem. Uzlej sieram un dārzeņiem vistas buljonu. Pievieno sāli, ļauj, lai gatavojas uz mazas uguns, kamēr kartupeļi ir gatavi.