Pavasaris tuvojas straujiem soļiem, un arī ēdienkartē gribas vairāk svaiguma – salātu un zaļumu, kas izaudzēti vai izdiedzēti mājās uz palodzes. Un tas ir brīnišķīgi, ja var paņemt dažas salātu lapas un sajaukt ar sēnēm, burkāniem vai sīpoliem, un salāti būs gatavi.
Salātus, protams, var nopirkt visu gadu, bet tie pārsvarā ir importēti, taču jāņem vērā tas, ka siltumnīcā audzētie nekad nebūs tik aromātiski kā tie, kuri auguši vasarā dārzā. Bet līdz tam vēl jāpagaida! Salātu piedāvājums ir plašs un daudzveidīgs - Ķīnas kāposts, rukola, ledus salāti, lapu cigoriņi, endīvija un citi. Salātos svaigā veidā var izmantot arī dažādus dārzeņus - burkānus, kolrābjus, sarkanos un baltos redīsus. Salātiem lieliska piedeva ir arī saldā paprika, cukini, tomāti un sīpoli, kas uzlabo garšu. Lai pagatavotu labus salātus, ir nepieciešams arī labs virtuves inventārs. Šim nolūkam vajadzīgs ass nazis, sietiņš lapu salātu mazgāšanai, virtuves dvieļi, kuros var nosusināt salātus, rīve, arī speciāls salātu karošu un maisītāju komplekts.
Noderīgi!
* Nav nozīmes tam, vai lapu salātus, dārzeņus un garšaugus vispirms notīra un tad mazgā, vai otrādi. Svarīgākais - nekad nemazgāt sagrieztus dārzeņus, citādi tie kļūs ūdeņaini un zaudēs vitamīnus, minerālvielas un pusi savas vērtības.
* Čauganas salātu galviņas var sadalīt šādi: salātu galviņas iegremdē ūdenī un kacenu ar apļveida kustībām it kā skrūvē virzienā uz āru, līdz atdalās lapiņas.
* Lapu salātus vispareizāk ir saplūkāt ar pirkstiem nelielos gabaliņos. Endīvijas un cigoriņus var sagriezt strēmelītēs vai rupjākos gabaliņos.
* Svaigi dārzeņi nav viegli sagremojami, tāpēc tos vislabāk sarīvēt uz dārzeņu sakņu rīves. Tos var sarīvēt smalki, rupji, vienalga, vai tā ir selerija, kolrābis, fenhelis, burkāns vai ziedkāposta ziedkopa.
Receptes
Zaļie salāti ar granātābolu
Sastāvdaļas: salātgalviņa, viena citrona sula, ēdamkarote cukura, sāls, pipari, tējkarote etiķa, 200 ml saldā krējuma, granātābols.
Pagatavošana: salātus notīra, pārlasa, nomazgā un nosusina, sadala mazos gabaliņos. Sajauc citrona sulu ar etiķi, cukuru, sāli un pipariem. Tad pakāpeniski pievieno saldo krējumu un nepārtraukti maisa, kamēr mērce iegūst krēmveida konsistenci. Salātu lapas kārto šķīvjos, pārlej ar mērci. Granātābolu pārdala uz pusēm, ar tējkaroti izņem sēklas un kārto uz salātiem.
Avokado un spinātu salāti
Sastāvdaļas: 50 g bekona, pusēdamkarotes citrona sulas, tējkarote etiķa, cukurs, 5 ēdamkarotes olīveļļas, sāls, pipari, 300 g spinātu, avokado, 100 g šampinjonu.
Pagatavošana: bekonu smalki sagriež un uz nelielas uguns cep pannā, kamēr tas kļūst kraukšķīgs. Etiķim pievieno citronu sulu un cukuru, maisot pielej eļļu, pēc garšas pieber sāli un piparus. Spinātus pārlasa, rūpīgi nomazgā un nosusina. Avokado pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu, nomizo un šķērsām sagriež šķēlītēs - pusaplīšos. Šampinjonus notīra, nomazgā, rūpīgi nosusina un sagriež plānās šķēlītēs. Avokado, spinātus un šampinjonus uzmanīgi sajauc ar mērci. Pāri pārkaisa speķa gabaliņus. Lai šampinjona šķēlītes nepaliktu brūnas, uzreiz pēc sagriešanas tās apslaka ar citrona sulu.