Virtuve

10.feb 2012
Safrāns ir pasaulē visdārgākā garšviela, kurai raksturīgs savdabīgs, rūgtens aromāts un izteikta garša. Tās ir dienvidzemju krokusa ziedu drīksnas vai stiebriņi.
8.feb 2012
Kad sals kniebj vaigos, doma par siltu, pikantu un sātīgu ēdienu šķiet pievilcīgāka nekā jebkad. Arī daudzu tradicionālu un netradicionālu uztura sistēmu lietpratēji atbalsta nostādni, ka ziemā ēdienam jābūt siltākam, biezākam un bagātam ar asām, sildošām garšvielām.
3.feb 2012
Ja mājās ir sakaltusi maize, tad to noteikti nevajag izmest. Neapēstās šķēlītes un garoziņas ar laiku sakrājas. Tās var izmantot, sacepot ar olu brokastīs, pagatavojot rupjmaizes kārtojumu, maizes zupu vai arī rīvmaizi.
2.feb 2012
«Man dzīve vairāk sākas dienas otrajā pusē. Tāpēc varu gulēt tik ilgi, cik vēlos, un man tas patīk. Esmu pūcīte, tāpēc agras brokastis nav vajadzīgas – ēst tad negribas,» stāsta Radio 101 dīdžejs Egons Reiters.
2.feb 2012
Biežāk, nekā gribētos, jaunais gads atnāk ar nevēlamu svara pieaugumu. Pavisam nesen jauno – Pūķa – gadu pēc Mēness kalendāra sagaidīja arī Ķīnā. Tradicionālā ķīniešu svētku maltīte nebeidzas ne ar pārēšanos, ne ar liekiem kilogramiem.
27.jan 2012
Rapšu eļļu ieteicams iekļaut ēdienkartē gan universālā lietojuma, gan uzturvērtības dēļ. To var izmantot cepšanai, kā arī salātu pagatavošanai, mērcēm un pat kūkām.
17.jan 2012
Paruna vēsta, ka labai kafijai jābūt karstai kā ellei, melnai kā velnam un saldai kā mīlai. Viena no senākajām turku kafijas receptēm patiešām bijusi tāda: ņem 5 karotes smalki maltas kafijas, 5 karotes cukura, 5 mazas tasītes auksta ūdens; kafijas biezumus katliņā samaisa ar cukuru, pārlej ar aukstu ūdeni, uzvāra trīs reizes, pēc katras uzvārīšanās uz brītiņu noņemot katlu no uguns.
9.jan 2012
Ja jūsu apņemšanās ir jaunajā gadā padarīt savus ēšanas paradumus kaut nedaudz veselīgākus, tad viens no plāna punktiem, ko var īstenot bez īpašām grūtībām, ir skābpiena produktu regulāra lietošana.
28.dec 2011
Senāk, Ziemassvētkus gaidot, valriekstus uzmanīgi pārdalīja uz pusēm, izņēma ēdamo daļu, bet pusītes salīmēja kopā, vidū iestiprinot diega cilpu, tad riekstus pārklāja ar zelta krāsu un karināja svētku eglītē.
21.dec 2011
Jauks brīdis, kad mājās iesmaržojas pirmās svaigi ceptās piparkūkas un citi svētku gaidās tapuši gardumi. Lai cepšana sagādā tikpat lielu prieku kā mielošanās!
7.dec 2011
Šķiet, ka pastētes gatavošanai parasti izmanto aknas, taču var izmantot arī medījumus, siļķi, zivis, putnu gaļu un sieru, kam raksturīga stipra un īpatnēja garša.
28.nov 2011
Ar čatniju visbiežāk asociējas pikanta, asa piedeva, kas visbiežāk izceļ pamatēdiena garšu. Čatnija garšas variācijas ir ļoti plašas – dedzinoša un asa vai arī patīkami pikanta un saldena.
16.nov 2011
«Manas ģimenes ēdienkartē ikdienā ir dažādība – pupas, zirņi, grūbas, lēcas un daudzas citas lietas. Mēs cenšamies ēst atšķirīgus ēdienus. Protams, ik pa laikam man patīk olīveļļā krāsnī sacepti kartupeļi ar timiānu vai rozmarīnu, vai kādu citu garšaugu,» stāsta portāla četrassezonas.lv galvenā redaktore Signe Meirāne.
9.nov 2011
Cepta zoss – tas parasti nozīmē svētkus, turklāt tādus ģimeniskus, ar kuplu ēdāju saimi. Novembrī un decembrī netrūkst notikumu, kas pulcē dzimtas, un tādās reizēs maltītei parasti izvēlas tradicionālus, klasiskus ēdienus. Tāds pavisam noteikti ir arī zoss cepetis.
8.nov 2011
Svaigēšana – tas nozīmē, ka produkti netiek pakļauti termiskai apstrādei vai tos gatavo temperatūrā līdz 45 grādiem Celsija. Tie var būt svaigi augļi, dārzeņi, rieksti, pupas, ko uzturā var lietot tieši tādā formā, kādā tie aug dabā.
31.okt 2011
Šitake sēnes ir visvairāk izpētītās no ārstnieciskajām sēnēm. Veselīgās šo eksotisko sēņu īpašības pirmām kārtām saistītas ar to sastāvā esošajiem polisaharīdiem.
25.okt 2011
Cept mājās maizi pēdējā laikā kļuvis stilīgi. Lielākie pašceptās maizes fani iegādājas maizes mašīnas, kuras pašas sajauc visas mīklai nepieciešamās sastāvdaļas, to uzraudzē un izcep. Citi saglabājuši vai atjaunojuši maizes krāsni savās lauku mājās.
20.okt 2011
Kad latvietim vaicā viedokli par jēra gaļu, vērtējums ir pretrunīgs – no «ļoti garšo» līdz «nevaru ciest». Tiesa, pēdējā laikā daudzi ceļotāji un arī mājās palicēji smeļ ierosmi austrumu un dienvidu tautu virtuves tradīcijās, kur jēra gaļu izmanto daudz plašāk.
17.okt 2011
Cepešu gatavošanai parasti izmanto jaunu dzīvnieku gaļu no mazāk nodarbinātiem muskuļiem, jo tie ir mīkstāki un sulīgāki. Cepeša gatavošanai nav ieteicams izmantot sevišķi lielus gabalus, jo tos ir grūti izcept gatavus – tie vidū paliek sārti.
12.okt 2011
Dabīgs minerālūdens ar ledu un citronu – mmm! Taču to ne tikai var malkot no aprasojušas glāzes, vērojot jautro burbulīšu deju, bet arī plaši izmantot kulinārijā.
5.okt 2011
Vistu šķiņķīši ir ērta izvēle ikdienas maltītei – nav ne dārgi, ne stundām ilgi šmorējami, toties gana sātīgi.
4.okt 2011
No garšvielām parasti līdera pozīcijas ieņem tās, kuras bieži izmanto. Protams, pirmā no tām ir pipari. Tradicionāli vispopulārākie ir melnie pipari, kurus tāpat kā baltos un zaļos piparus izgatavo no viena un tā paša auga.