Ilze Zonne / Autori

13.apr 2017
Lieldienām tuvojoties, nav jālauza galva par to, kādu produktu aprakstīt. Skaidrs, ka tās ir olas. Krāsosim, vārīsim, «kausimies», mainīsimies, dāvināsim cits citam un mielosimies. Savukārt tai paaudzei, kura tic Lieldienu zaķim, būs prieks meklēt paslēptās olas.
7.apr 2017
Liel­die­nās nav jā­pa­liek bez sal­du­miem, vai ne? Ga­dā ir pie­tie­ka­mi daudz ci­tu die­nu, kad no tiem var un pat va­jag at­tu­rē­ties. Mums, ie­spē­jams, jā­cen­šas at­kal at­gūt ro­be­žu, kas šķir svēt­ku un ik­die­nas ēdien­kar­ti. La­bā­kos lai­kos tām bi­ja ten­den­ce vie­nā­do­ties, tā­pēc kļu­va ar­vien grū­tāk kā­du ie­prie­ci­nāt un pār­steigt ar svēt­ku cie­nas­tu. Arī vis­gar­dā­kie ce­pu­mi, mai­zī­tes, kū­kas vai kēk­si ne­sa­gā­dā tā­du prie­ku, ja ir pie­e­ja­mi kat­ru die­nu.
7.apr 2017
Cilvēks, kurš pievēršas pareizam uzturam, vienmēr priecājas, atrodot produktus, kuri ir ne tikai veselīgi, bet arī garšīgi. Kaņepes nenoliedzami ir viens no tādiem, turklāt latviešu virtuvei tradicionāliem produktiem. Vēstures gaitā reizēm nepelnīti piemirstas, reizēm – grūti dabūjamas vai pat nīdētas kā «narkotikas», kaņepes joprojām ir mūsu galdā.
31.mar 2017
Sestdienas rītā ir izredzes atlicināt kādu brīdi, lai pārsteigtu un izjokotu ģimeni ar nebijušu maltīti, kā jau tas pienākas Smieklu dienā. Tie, kuri jautrās mānīšanās tradīciju pieņem, ir bez vārdiem vienojušies, ka ik gadu šajā datumā drīkst cits citu izjokot un arī cenšas nezaudēt modrību, lai netiktu apmānīti paši – tā ir sava veida spēle, kas cilvēkus satuvina. Arī ģimenē ir svarīgi, lai būtu sava emocionālā telpa smiekliem un jokiem, varbūt mazliet arī apcelšanai, atzīst psihologi.
28.mar 2017
Kad runa ir par homeopātiju, laiku pa laikam uzbango kaislības – šis medicīnas novirziens tiek gan atbalstīts, gan noliegts, pretrunīgi viedokļi ir ārstiem, pacientiem, medijiem.
25.mar 2017
Pat pavirši iepazīstoties ar pētījumiem par piena sūkalu sastāvu un to labajām īpašībām, aizvien mazāk gribas tās nevērīgi dēvēt par blakusproduktu. Govs piena sūkalas, kas rodas pienskābās rūgšanas procesā, ir bagātīgs bioloģiski aktīvo vielu komplekss. Tāpēc piena sūkalas var izmantot gan uzturā, gan skaistumkopšanā. Ne velti šim produktam tiek pievērsta arvien lielāka pārtikas un kosmētikas ražotāju uzmanība.
24.mar 2017
Tas brīdis atkal tuvojas – uz vasaras laiku pāriesim 26. martā trijos naktī, pagriežot pulksteņa rādītājus par stundu uz priekšu. Saglabāt možumu, kamēr pierodam pie jaunā režīma, palīdzēs tase gardas kafijas.
21.mar 2017
Nenoliedzami zāles daudziem cilvēkiem ir tāda pati pirmās nepieciešamības prece kā dienišķā maize. Meklēt pārtiku par iespējami zemākām cenām šķiet pašsaprotami, bet, ja runa ir par zālēm, traucē gan neziņa, gan aizspriedumi, reizēm arī nespēja iedziļināties veselības aprūpes profesionāļu teiktajā, dažkārt vienkārši nav laika speciāli meklēt informāciju.
16.mar 2017
Būdami praktiski ļaudis, mēs allaž meklējam iespēju lētāk iegādāties preces un pakalpojumus, sekojam cenām, gaidām sezonas atlaides un īpašos piedāvājumus. Aptieka, protams, nav parasta tirdzniecības vieta, tomēr arī tie, kuriem ārsts nozīmējis recepšu medikamentus, vairumā gadījumu var izvēlēties ekonomiski izdevīgākos zāļu variantus, proti, iegādājoties patentbrīvās jeb ģenēriskās zāles. Daļa Latvijas iedzīvotāju šo iespēju aktīvi izmanto. Pēc Zāļu valsts aģentūras (ZVA) datiem, vidējā iepakojuma cena 2016. gadā ģenēriskajām zālēm bija 4,69 eiro, bet oriģinālajām – 19,60 eiro.
16.mar 2017
Šķaudiens ir spontāns un neapturams. No elpceļiem izlido pilieni, kas satur baciļus, un šķīst uz visām pusēm.
16.mar 2017
Ja cilvēkam nepieciešams normalizēt ķermeņa masu, tad labāk neapmeklēt sabiedriskās ēdināšanas iestādes ne vienam pašam, ne kompānijā. Jo īpaši kompānijā, jo tad ir daudz grūtāk atturēties no kārdinājuma izvēlēties to pašu, ko pārējie, kuriem liekā svara nav vai arī viņi ar to necīnās.
14.mar 2017
Sociālie tīkli kalpo ērtai saziņai, ļauj nepārtraukti saņemt jaunu informāciju, dažādu paaudžu cilvēkiem tie kļuvuši par neatņemamu dzīves sastāvdaļu. Reizēm tā ir neatņemama burtiskā nozīmē – pamēģiniet atņemt cilvēkam iespēju visu laiku «sēdēt» tiešsaistē, un viņš saniknosies.
13.mar 2017
Vajadzīga spēcīga motivācija, lai ievērotu gavēni. Kristiešiem tas ir Lieldienu gaidīšanas, savstarpējās solidaritātes, pārdomu un arī sevis izvērtēšanas laiks, kad sekmīgi var pārskatīt savus ne tik labos ieradumus un pretoties dažādiem kārdinājumiem.
10.mar 2017
Vajadzīga spēcīga motivācija, lai ievērotu gavēni. Kristiešiem tas ir Lieldienu gaidīšanas, savstarpējās solidaritātes, pārdomu un arī sevis izvērtēšanas laiks, kad sekmīgi var pārskatīt savus ne tik labos ieradumus un pretoties dažādiem kārdinājumiem. Plašākā nozīmē gavēnis ietver arī pieklusinātu dzīvesveidu, atturēšanos no izklaidēm un luksuspreču iegādes, nemaz nerunājot par alkoholu; dzirdēts arī par cilvēkiem, kuri šajā periodā ierobežo savas aktivitātes sociālajos tīklos.
7.mar 2017
Rīt – datums, kuru daļa sabiedrības gribētu pasludināt par brīvdienu, daļa – aizmirst kā novecojušu padomju iekārtas palieku. Sveikt vai nesveikt – kā nu gribat, bet varbūt ir vērts pievērst uzmanību citam, daudz būtiskākam, aspektam: sieva vai draudzene, tāpat kā vīrs vai draugs, ir savdabīgs dzīvesveida faktors, kurš ietekmē mūsu veselību un pašsajūtu.
3.mar 2017
Banāni un citi tropu augļi visvairāk priecē ziemā, kad līdz vietējo ogu un augļu ražai vēl krietni jāpaciešas. Banānus audzē vairāk nekā 130 pasaules valstīs, un ceļotāji zina stāstīt, ka tur uz vietas nogatavojušies augļi ir aromātiskāki un gardāki nekā tie, kas nonāk līdz mums. Bet labi, ka vispār nonāk, jo banāni ātri bojājas. Gadu desmitiem ilgi ieguldīts daudz pūļu un pētījumu, lai atklātu vislabāko veidu, kā šos augļus pārvadāt un gatavināt, lai ziemeļzemju patērētāji saņemtu tos vēlamajā kondīcijā.
28.feb 2017
Kļavu sulas Latvijā iegūstamas kopš februāra vidus.
26.feb 2017
Ār­sti bie­ži uz­sver, ka pa­aug­sti­nāts asins­spie­diens ir kā mī­na ar lai­ka deg­li – tas ap­draud sirds un asins­va­du ve­se­lī­bu, jo īpa­ši, ja asins­va­dos jau ir no­ti­ku­šas atero­skle­ro­tis­kas iz­mai­ņas.
24.feb 2017
Pankūkas var būt gan demokrātiskas, gan aristokrātiskas. Darbdienās – vienkāršas un ātri pagatavojamas, brīvdienās – pēc īpašas receptes ceptas un skaisti pasniegtas, tās tik un tā neizcērt budžetā lielu robu. Gluži baudāmas pankūkas var sastiķēt vienkārši no kviešu miltiem, ūdens un šķipsniņas sāls, kā arī nedaudz eļļas cepšanai. Ja ir arī mazliet cukura – labi, ja var pievienot olu un pienu – pavisam lieliski. Daža saimniece, neraizējoties par holesterīna skaitli, pankūku mīklai nežēlo pusduci olu un saldo krējumu, turklāt cep sviestā.
21.feb 2017
Rīgas Sociālā dienesta atkarības profilakses sektorā vēršas tie, kuri vēlas bezmaksas konsultācijā saņemt skaidrojumu par savu atkarību un tās rašanās mehānismu, veidot motivāciju un pārrunāt iespējas, kā pārtraukt atkarību veicinošo dzīvesveidu, gūt emocionālu un psiholoģisku atbalstu.
17.feb 2017
Kad apnikusi ziema, gribas diedzētus graudus, sēkliņas un dīgstus jeb mikrozaļumus, kā tos pēdējā laikā dēvē. Diedzētie produkti nav sevišķi barojoši, toties uz katru kaloriju tajos ir daudz vairāk minerālvielu, olbaltumvielu, aminoskābju, koncentrētu fermentu un vitamīnu nekā nobriedušos augos, kas no šīm sēkliņām varētu izaugt.
16.feb 2017
Mainoties laikiem, mainās arī uzskati par bērnu kopšanu un audzināšanu, tāpēc gadās, ka mammas, vecmāmiņas un vecvecmāmiņas viedokļi ir nedaudz atšķirīgi vai pat krasi pretrunīgi. Bērnu ēdināšana, autiņbiksītes un podiņmācība, publisku vietu apmeklēšana, moderno tehnoloģiju loma mazuļa ikdienā, laiks, kad bērns jābeidz vadāt ratiņos, un piemērotākais vecums sūtīšanai bērnudārzā – tie ir tikai daži temati, kas izraisa paaudžu diskusijas, jo sevišķi, ja mazuļa aprūpē un pieskatīšanā iesaistās tās visas. Kuram taisnība?