Jasmīnu un basmati rīsi - ar ko tie atšķiras?

© Pexels.com

Rīsi ir daudzu iecienīta ikdienas ēdienkartes sastāvdaļa, un veikalu plauktos pieejami dažādi to veidi. “Simply Recipes” skaidro, ar ko atšķiras divi no populārākajiem rīsu veidiem - jasmīnu un basmati rīsi.

Basmati rīsi un jasmīna rīsi ir divu veidu garengraudu rīsi, kas ir vienlīdz garšīgi, aromātiski un kalpo par pamatu dažādiem ēdieniem. Tomēr abām rīsu šķirnēm ir arī būtiskas atšķirības, kas ietekmē to izmantošanu. “Simply Recipes” jautāja lauksaimniekiem, šefpavāriem un kulinārijas ekspertiem, vai abus rīsu veidus var aizstāt un kuriem ēdieniem katrs no tiem ir vislabākais.

Pexels.com

Atšķirība starp basmati rīsiem un jasmīna rīsiem

Gan jasmīna rīsi, gan basmati rīsi ir aromātiski garengraudu rīsi, taču tiem ir arī gana daudz atšķirību, ieskaitot to izcelsmi, tekstūru, aromātu un garšu.

"Jo īsāki rīsi, jo lipīgāki tie būs vārīti, savukārt gargraudu šķirnes, piemēram, basmati un jasmīnu, mēdz būt gaišāki un irdenāki," stāsta zemniece Brita Lundberga.

"Galvenā atšķirība starp jasmīnu un basmati rīsiem ir tā, ka pirmie satur vairāk amilopektīna, bet otrie - vairāk amilozes," skaidro Leela Punyaratabandhu, vairāku pavārgrāmatu autore.

"Un, tā kā amilopektīns ir polisaharīds, kas piešķir rīsiem lipīgumu un maigumu, jasmīna graudi ir mīkstāki un lipīgāki nekā basmati, kad tie tiek pagatavoti,” viņa piebilst.

Jasmīna rīsiem mēdz būt arī viegls ziedu aromāts un viegla sviesta garša, savukārt basmati ir riekstu vai popkornam līdzīga garša, saka Lundberga.

Pexels.com

Kā tradicionāli tiek pasniegti jasmīna un basmati rīsi

Lai gan daži cilvēki jasmīna rīsus saista tikai ar Taizemes ēdienu, tos pasniedz ne tikai Taizemes virtuvē - tas ir viens no daudzajiem rīsu veidiem, ko tradicionāli ēd arī ar vjetnamiešu ēdienu.

Tikmēr basmati rīsi ir vairāk saistīti ar Indijas ēdienu, un tie ir populāri arī Pakistānas, citās Dienvidāzijas un daudzās Tuvo Austrumu virtuvēs.

Basmati spēja absorbēt garšu padara to ideāli piemērotu ēdieniem, kuros rīsi tiek pagatavoti garšīgā buljonā, piemēram, plovam.

Pexels.com

Vai basmati rīsus var aizstāt ar jasmīna rīsiem un otrādi?

Leela Punyaratabandhu atzīmē, ka daudzos gadījumos tas ir atkarīgs no tradicionālajām un kultūras vēlmēm (piemēram, cilvēki parasti ēd Taizemes kariju ar jasmīnu vai Indijas kariju ar basmati).

"Tomēr ēdienos, kas ir saistīti ar noteiktu rīsu tekstūru, viena aizstāšana ar citu, visticamāk, radīs nelabvēlīgus rezultātus. Piemēram, jūs nesaņemsit pazīstamo, maigo, samtaino tekstūru, kādu gaidāt no Taizemes basmati rīsu putras," viņa atzīmē.

Svarīgākais