Šampinjoni - vai veikalā pirktās sēnes pirms lietošanas ir jātīra?

© Pixabay.com

Skaidrojam, vai šampinjonus pirms gatavošanas ir nepieciešams tīrīt - atbildes meklē pieredzējuši pavāri kopā ar “unian.net”.

Daudzas saimnieces ir pārliecinātas, ka šampinjonus nevajag tīrīt - pietiek tos labi nomazgāt. Citas apgalvo pretējo. Vai tiešām ir nepieciešams tīrīt šampinjonus pirms gatavošanas?

Patiesībā tas, vai šampinjoni ir jātīra, ir atkarīgs no tā, no kurienes esat ieguvis sēnes un cik pārliecināts par tām esat. Meža sēnes vienmēr nomazgā, attīra no gružiem, augsnes un kukaiņiem, no sēnēm noņem virsējo slāni, jo tajā var būt toksiskas vielas, kuras sēne, tāpat kā sūklis, absorbē no vides.

Ja esat pārliecināts par veikalā nopērkamo sēņu kvalitāti, dažreiz pietiek vienkārši noskalot tās zem tekoša ūdens, lai gan lielākā daļa pavāru joprojām uzstāj, ka arī tās ir jātīra.

Pixabay.com

Kā pareizi tīrīt šampinjonus?

Šis process ietver šķirošanu un arī dažu daļu nogriešanu. Lūk, kas jums jādara:

šķirojiet sēnes - izmetiet bojātās un sapuvušās;

nogrieziet bojātās vietas un noteikti apgrieziet kātu - tas attiecas uz visiem šampinjoniem, jo ​​tie var saturēt augsnes un micēlija atliekas;

izmantojot asu nazi, noņemiet virsējo plēvīti;

arī kājiņu vajag apgriezt - jo ilgāk sēnes glabātas, jo lielāks gabals jānogriež.

Savukārt tumšo daļu zem sēnes cepurītes nav ieteicams noņemt - tās piešķir sēnēm īpašu garšu.

Pēc šīm manipulācijām sēnes jānoskalo zem tekoša ūdens un jānožāvē uz dvieļa.

Starp citu, runājot par mazgāšanu, šampinjonus nevajadzētu ilgstoši turēt ūdenī un īpaši nemērcēt pirms vārīšanas: tie ļoti ātri uzsūc ūdeni, kas ietekmē garšu un uzglabāšanu. Arī tad, ja grasāties kaltēt sēnes, tās noteikti nevajadzētu mazgāt.

Svarīgākais