Gatavojoties Jāņu svinībām, jāatceras – šogad veselības stiprināšanai nepietiks ar tradicionālo mazgāšanos rīta rasā! AS “Dobeles dzirnavnieks” aicina svinēt svētkus ne tikai līksmi un gardi, bet arī atbildīgi un droši. Liela saimes galda vietā šogad labāk veidot gaumīgas ēdienu salas un gardumus servēt ērti paņemamu uzkodu veidā. Iedvesmai “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar bloga “Anna Panna” autori Annu Birmani piedāvā trīs vasaras garšu pilnas receptes, kas izskatīsies tik labi, lai līgotāji uzreiz atrastu savu īsto gabaliņu.
Lai atbalstītu galvaspilsētas viesmīlības nozari, no 29.jūnija līdz 12.jūlijam notiks Vasaras Rīgas restorānu nedēļas. Dalību projektā jau pieteikuši 32 restorāni, kas pilsētas viesus lutinās ar Latvijas vasaras garšu.
Atklājot vasaras ogu sezonu, "Rimi Latvia" piedāvā izcept zemeņu kēksu. Cepšanas laikā tas piepildīs virtuvi ar burvīgu, kārdinošu aromātu, un, izņemot no krāsns, būs nepārvarama vēlme nobaudīt silto kēksa šķēli.
Jūnija pirmajās dienās Limbažu pusā atrasta apšubeka (parastā apšubeka jeb apšu kundziņš Leccinum aurantiacum). Ingrīda Izabella Nuķe atzīst – tā viņas sēņotājas karjerā bija agrākā apšubeka. Mikologs Juris Mikšāns ReTV ziņām atzīst – pēdējos gados tas vairs nav pārsteigums, ka šīs sēnes tiek atrastas agri – jūnija sākumā.
Siguldas pilsdrupu teritorijā šajā nedēļas nogalē tiks atvērts Siguldas brīvdabas restorāns, atbalstot vietējos ēdināšanas uzņēmējus un radot jaunu atpūtas objektu pilsētas iedzīvotājiem un viesiem.
Karameļu kūciņa, iespējams, ir virtuves vēl neatklātā desertu karaliene. Tā saldais karameļu pildījums pārsteigs ikvienu kārumnieku. Iepriecini sevi piektdienā ar šo gardumu.
Mūsdienās Francijā vien tiek ražoti vairāk nekā 400 dažādu veidu sieri: no mīksta un svaiga līdz vairākus gadus izturētiem. Visā pasaulē to ir vēl daudz, daudz vairāk. Šajā hierarhijā vienkāršākie un maigākie ir svaigie sieri, kas ir visu citu siera veidu pamats. Tos lielākoties var ēst vai nu uzreiz pēc pagatavošanas vai dažu stundu laikā. Viens no slavenākajiem svaigajiem sieriem ir mocarella. Rimi Gardēde Signe Meirāne piedāvā divas interesantas receptes, kurās izmantots mocarellas siers.
Iespējams, kartupeļi ir vēl visai eksotisks dārzenis un nebūt ne zemnieku galdam paredzēts, bet jau 1796.g. Jelgavā izdotajā pavārgrāmatā muižu pavāriem ir vairākas receptes, kas vēsta, kā kartupeļi pagatavojami. Pagājuši vien daži desmiti gadu, kad 18.gs. vidū kartupeļus Kurzemē sāk audzēt plašāk, bet nostiprinājies gan vārds, gan arī visvienkāršākie, līdz mūsdienām saglabājušies to pagatavošanas veidi.
Pēc labi padarīta darba Lielajā Talkā pienāks laiks atvilkt elpu un atgūt spēkus, nobaudot bļodiņu siltas, spēcinošas zupas. Tādēļ “Mežpils alus” sadarbībā ar restorānu “TEX MEX” piedāvā gardu meksikāņu zupu, kuru iespējams pagatavot arī uz ugunskura. Pie zupas labi garšos načo čipsi vai paštaisīti grauzdiņi.
Reizi dienā, kā norāda uztura speciāliste, kādu kārumu parasti prasās ikvienam. Turklāt, ja šī uzkoda ir kā launags pēc kura paredzēta sportošana, tad sirdsapziņas pārmetumiem te nav vietas – visu enerģiju, ko uzņemsiet, pēcāk arī iztērēsiet.
Laiks izrevidēt ziemai sarūpētos ievārījuma krājumus, protams, ja tādi ir. Dažs savas trīs četras burciņas sen jau izēdis vai, apsietas ar zeltītu lentīti, uzdāvinājis draugiem Ziemassvētkos. Cits turpretī vasarā un rudenī ir čakli pārstrādājis sava dārza ogas un augļus, tāpēc pieliekamais pilns ar zaptēm, bet kādā plaukta stūrī, iespējams, vēl patvērušās pērnās un aizpērnās burkas.
Lai arī pavasaris priecē gan ar sauli, gan ar siltumu, daudziem prāts nenesas uz optimisma pusi, un domas par nākotni krāsojas ja ne melnās, tad vismaz pelēkās krāsās. Ne tikai cilvēka fizioloģija, arī viņa noskaņojums ir cieši saistīts ar viņa uzturu, tāpēc ir vērts padomāt par to, ko ikdienā izvēlamies savai un savas ģimenes maltītei.
Populārās ēdienu blogeres Zanes Grēviņas kulinārijas raidījums Našķoties startēs 4. aprīlī STV Pirmā! un turpmāk būs skatāms sestdienās pulksten 9.20.
Laika sprīdis, kad tecina bērzu sulas, ir tik īss, ka to itin viegli var palaist garām. Patiesībā būtu ideāli, ja ikviens varētu braukt uz laukiem un katru dienu dzert bērzu sulu, kas tikko nākusi no koka. Arī ļaužu apkārt būtu mazāk un distanci varētu ievērot bez pūlēm.
Parasti nātru un citu ēdamo nezāļu laiks pienāk kaut kad maijā, bet šajā dīvainajā pavasarī sauju jauno nātru dzinumu dažviet varēja saplūkt jau februāra beigās. Varbūt arī jūsu apkārtnē kaut kur piesaulītē zem pērnajām lapām slēpjas pirmie maigie nātru zaļumi.
Pirmais, ko var uzzināt, meklējot informāciju par ciedru riekstiem: tie vispār nav rieksti, tāpat arī koki, kuros tie aug, nav nekādi ciedri. Tomēr publikāciju autoriem nākas atzīt, ka no zinātniskā viedokļa nepareizais nosaukums «ir nostiprinājies kulinārijā». Par laimi, kļūmīgais ķēķī dotais vārds nepasliktina ciedru riekstiņu garšu.
Pat ja esat ļāvušies panikai un koronavīrusa epidēmijas gaidās lielā daudzumā sapirkušies griķus, tā nebūs velti izšķērdēta nauda. Griķi ir veselīgs produkts, no kura organisms var gūt daudz labuma.
Kāda kriminālromāna varone, nevaļīga un izsalkusi policiste, reiz izteicās, ka tunča konservi ir slinko meiteņu draugi. Ja mājās nekā prātīga nav, no vienas tādas kārbiņas var paēst. Bet, ja krājumos ir arī citi produkti, vajadzīgs kāds brīdis laika un nedaudz fantāzijas, lai izdotos patiešām garda maltīte.