Noskaidro: vai drīkst ēst termiski neapstrādātus kartupeļus?

© unsplash.com

Domājot par kartupeļu ēšanu, noteikti prātā ienāk neviena vien recepte, kā tos gardi pagatavot. Visās receptēs ir viens vienojošs faktors - kartupeļi pirms ēšanas tiek termiski apstrādāti (vārīti, cepti, sautēti u.c.). Vai kartupeļus var ēst arī tādus kādi tie ir, termiski neapstrādājot? To šoreiz centāmies noskaidrot!

unsplash.com

Vai drīkst ēst termiski neapstrādātus kartupeļus?

Lai arī daudzus dārzeņus var ēst tādus, kādi tie ir, termiski neapstrādājot, šefpavāre Emīlija Bernere norāda, ka tas nebūs gadījums ar kartupeļiem. Viņa neiesaka ēst neapstrādātus, nepagatavotus kartupeļus.

Šefpavāre norāda, apēdot nelielu daudzumu termiski neapstrādātu kartupeļu, tas nekādi nekaitēs veselībai, taču arī negaršos labi.

Termiski neapstrādātu kartupeļu ēšana var izraisīt diskomfortu kuņģī vai gremošanas trakta problēmas.

Neapstrādāti kartupeļi satur solanīnu un lektīnus, kas abi var veicināt gremošanas trakta problēmas. "Toksīns solanīns, kas rodas tieši zem kartupeļa miziņas, var likt jums justies slikti," saka Bernere.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Uzturs

Olbaltumvielas ir svarīgas organismam dažādu iemeslu dēļ. Ēdot olbaltumvielām bagātus ēdienus, mēs palīdzam uzturēt labu imūnsistēmu, veicinām muskuļu augšanu, labāk strādā vielmaiņa u.c. Tomēr, ikdienā uzņemot pārlieku daudz olbaltumvielas, varam nodarīt sev pāri. Kas par daudz, tas par skādi! Noskaidrojiet trīs būtiskākās blakusparādības ar kurām var nākties saskarties, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas pārlieku lielā daudzmā.