Kā pagatavot augu valsts šašliku jeb sojšliku?

© Publicitātes foto/ Maxima

Pārsteidziet savu ciemiņu garšas kārpiņas Līgo svētkos ar augu valsts šašliku jeb sojšliku. Ko ņemt vērā un kā pagatavot sojšliku – padomos dalās “Maxima Latvija”.

Sojšliks ir jau tradicionālā gaļas šašlika alternatīva, kas gatavota no sojas.

Lai pagatavotu gardu sojšliku, noteikti jāņem vērā vairāki pagatavošanas posmi:

  1. Kā pirmais ir sojas gabaliņu apvārīšana ar garšvielām un sāli bagātinātā ūdenī, kas piešķir sojšlika gabaliņiem sulīgumu un garšu.
  2. Pēc vārīšanas, liekais ūdens noteikti jānospiež no sojas gabaliņiem un tie jāapcep, lai tajos nepaliek lieks šķidrums.
  3. Kā pēdējais pagatavošanas posms ir marinādes gatavošana - pielāgojot to savām jau iecienītākajām garšas izvēlēm.

Atšķirībā no gaļas - sojšlika pagatavošanas laiks ir ievērojami mazāks. Lai garšu buķete būtu bagātāka, nepieciešams sojas šašliku cept uz oglēm un sagaidīt karamelizāciju, kad sojšliks kļūst brūngans. Savukārt, ja sojas šašliku cep cepeškrāsnī, tad cepšanas laiks ir atkarīgs no daudzuma - gatavojat nelielam cilvēku skaitam, sojšlika pagatavošana aizņem aptuveni 15 min pie 180°C temperatūras.

Sojas šašliks ir vērtīgs cilvēka organismam un ir veidots no sojas pupām, kas ir viens no pākšaugu veidiem. Sojas pupas ir vienīgais augu valsts produkts, kura sastāvā ir visas astoņas neaizvietojamās aminoskābes, tas ir bagātīgs proteīna avots, kā arī tās satur B grupas vitamīnus un dažādas minerālvielas kā dzelzi, cinku, kalciju, kas ir nozīmīgas gan audu apgādei ar skābekli, gan nodrošina veselīgu kaulu un zobu veidošanos un muskuļu darbību.

Virtuvē

Lai paildzinātu produktu mūžu un salgabātu tos svaigus, cilvēki mēdz sasladēt visu ko. Sākot no dārza ogām un augļiem, beidzot jau ar pagatavotām maltītēm. Ir produkti, kuru sasaldēšana liekas pašsaprotama un nerada jautājumus, bet citu produktu sasaldēšana var radīt mulsumu. Kā jums liekas, vai ķiplokus ir ieteicams saldēt?

Svarīgākais