Izmēģini! Neparasta recepte zemeņu laikam

© pexels.com

Latvijā zemeņu laiks ir salīdzinoši īss un tajā brīdī cenšamies no sirds "nolietot" visu dārzā izaugušo. Atgādinājumam, ka zemenes var ēst ne tikai svaigas vai sasaldēt ziemai, VCA uztura speciālistes Anitas Baumanes salātu recepte, kas pārsteigs draugus vasaras ballītē! Bonusā - kaloriju aprēķins, kas nav mazsvarīgi veselīga svara kontrolei un uzturvielu izklāsts.

pexels.com

Grauzdētu zemeņu-rabarberu salāti (4 porcijas)

Zemenes un rabarberus, visbiežāk kopā sastapsit plātsmaizēs. Šī - daudz veselīgā alternatīva - ļauj izbaudīt tās pašas spilgtās garšas pikantā veidā. Grauzdēšana pastiprina zemeņu, rabarberu un sparģeļu dabisko garšu. Recepte gan prasīs vairāk laika un iesaistes, nekā jau tradicionālā plātsmaize.

Sastāvdaļas 4 porcijām:

  • 1 glāze sausu zaļo (vai konservētu) lēcu;
  • 1 glāze zemeņu, pārgrieztu uz pusēm;
  • 1 glāze sagrieztu rabarberu;
  • 1 tējkarote kļavu sīrupa;
  • 1 sparģeļu saišķis, kam apgriezti cietie gali;
  • 1 tējkarote olīveļļas;
  • 6 glāzes svaigas rukolas;
  • ¼ glāzes sadrupināta fetas siera;
  • ¼ glāzes balzamiko etiķa.

Pagatavošana:

  1. Pirms vārīšanas lēcas noskalo. Uzkarsē 2½ glāzes ūdens un lēcas līdz vārīšanās temperatūrai, samazina karstuma padevi un vāra, apmēram 25 minūtes uz lēnas uguns, līdz lēcas mīkstas. Nokāš.
  2. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 400 grādiem. Cepešpannu izklāj ar cepampapīru. Vienā pusē izklāj zemenes un rabarberu šķēles un viegli apslaka ar kļavu sīrupu. Otru pusi atstāj brīvu, tur būs jāliek sparģeļi. Liek cepeškrāsnī uz 5 minūtēm.
  3. Izņem cepešpannu no krāsns un pievieno sparģeļus. Viegli apslaka sparģeļus ar olīveļļu un pacilā, lai vienmērīgi tos pārklātu. Ievieto pannu cepeškrāsnī un cep, līdz sparģeļi mīksti, vēl 12 līdz 15 minūtes. Izņem pannu no krāsns un atdzesē visas satāvdaļas.
  4. Sadala rukolu četros pasniegšanas šķīvjos, uz rukolas uzber ¼ daļu zemeņu, rabarberu, sparģeļu un fetas sieru. Tieši pirms pasniegšanas apslaka ar balzamiko etiķi.

Uzturvērtība vienā porcijā: 262 kalorijas, 4 g kopējo tauku (tai skaitā 1,6 g piesātināto tauku), 14 g olbaltumvielu, 45 g ogļhidrātu, 9,7 g šķiedrvielu, 14,9 g cukura (2 g pievienotā cukura), 105 mg nātrija.

Virtuvē

Lai paildzinātu produktu mūžu un salgabātu tos svaigus, cilvēki mēdz sasladēt visu ko. Sākot no dārza ogām un augļiem, beidzot jau ar pagatavotām maltītēm. Ir produkti, kuru sasaldēšana liekas pašsaprotama un nerada jautājumus, bet citu produktu sasaldēšana var radīt mulsumu. Kā jums liekas, vai ķiplokus ir ieteicams saldēt?

Svarīgākais