Vai drīkst atkārtoti izmantot cepamo papīru?

© Pexels.com

Cepamais papīrs ir virtuves pasaules nepretenciozais slepenais ierocis - tas var kalpot kā nepiedegošs paklājiņš cepumu cepšanai, ideāla virsma mīklas izrullēšanai un pat ietinamais papīrs ēdienam. Bet vai to drīkst izmantot vairākkārt? Atbild “Martha Stewart”.

Saskaņā ar pārtikas drošības eksperta Darina Detvilera teikto, cepamo papīru dažās situācijās var izmantot atkārtoti, taču - ar ierobežojumiem.

"Tas, vai ir droši atkārtoti izmantot cepamo papīru, ir atkarīgs no tā, kā tas sākotnēji tika izmantots un vai tas ir absorbējis eļļu, pārtikas atliekas vai piesārņotājus, kas varētu ietekmēt to turpmāku drošu izmantošanu," viņš skaidro.

Lai gan cepamā papīra atkārtota izmantošana var samazināt atkritumu daudzumu, eksperts uzsver, ka tas jādara tikai drošā, kontrolētā vidē.

unsplash.com

Kad drīkst izmantot cepamo papīru vairākkārt

Parasti cepamo papīru var izmantot atkārtoti līdz trīs reizēm, ja tas nav redzami bojāts vai netīrs.

"Cepamo papīru dažos gadījumos var izmantot atkārtoti, atkarībā no tā stāvokļa," apstiprina sertificēta pārtikas zinātniece Džesika Gevina. "Ja papīrs paliek tīrs un nebojāts, to var izmantot atkārtoti."

Augstas temperatūras iedarbība - papildus redzamajiem taukiem, trauslumam un nobrūnēšanai, vēl viens faktors, kas jāņem vērā pirms cepampapīra atkārtotas izmantošanas, ir karstuma līmenis, kuram tas iepriekš bija pakļauts.

"Cepampapīru var izmantot atkārtoti pēc ēdiena cepšanas 120 grādos," skaidro Gevina. "Šī temperatūra nogalina lielāko daļu baktēriju no piena, olām un sviesta, padarot to drošu.”

unsplash.com

Kā tīrīt lietotu cepamo papīru?

Sagatavojot cepampapīru atkārtotai lietošanai, veiciet šīs vienkāršās darbības, lai nodrošinātu, ka tas paliek labā stāvoklī.

Viegli noslaukiet drupatas vai gružus ar sausu drānu.

Ja papīrs ir nedaudz taukains, noslaukiet to ar tīru papīra dvieli, bet neizmantojiet ūdeni.

Ja cepampapīrs ir nedaudz mitrs, pirms uzglabāšanas ļaujiet tam pilnībā nožūt, lai izvairītos no pelējuma.

Glabājiet to vēsā, sausā vietā - vislabāk starp divām papīra loksnēm vai hermētiskā traukā.

unsplash.com

Kad nedrīkst atkārtoti izmantot cepampapīru

Saskare ar taukiem

"Cepamo papīru bieži izmanto cepšanā, kur tas absorbē taukus, mitrumu un pārtikas daļiņas," stāsta eksperts. "Atkārtoti lietojot, atlikušie tauki var oksidēties un kļūt sasmakuši, kas var radīt nepatīkamu garšu un apdraudēt veselību."

Saskare ar neapstrādātu proteīnu

Eksperti neiesaka atkārtoti izmantot cepamo papīru, kas ir bijis saskarē ar neapstrādātiem proteīniem, piemēram, gaļu, mājputnu gaļu vai jūras veltēm, jo ​​pastāv baktēriju piesārņojuma risks.

Nepiedegošie pārklājumi

Eksperti atzīmē, ka daži cepampapīra veidi ir pārklāti ar silikonu vai citiem nepiedegošiem līdzekļiem.

"Atkārtota pakļaušana augstai temperatūrai var iznīcināt pārklājumu, kas laika gaitā novedīs pie ķimikāliju nokļūšanas pārtikā," sacīja eksperts.

Svarīgākais