Kā pagatavot gaspačo?

© Foto: Depositphotos

Gaspačo, visu nevārīto zupu vectēvam, ar smūtiju ir kopīgas vairākas lietas. Tas ir auksts, biezs šķidrums, kas satur nogatavojušos, sulīgus produktus. To pagatavo blenderī, raksta slate.com.

Bet tas, ka gaspačo ir līdzīgas smūtijam, nenozīmē, ka tas ir smūtijs. Gaspačo recepte prasa sastāvdaļas, kurām būtu jēga tikai tad, ja mēģinātu pagatavot tomātu smūtiju: cukurs, citrusaugļu sula, tomātu sula. Var iemest ledus gabaliņus, jogurtu un sojas proteīna pulveri un dzert to ar salmiņu pēc jogas nodarbības.

Foto: Depositphotos

Var saprast impulsu pievienot gaspačo tomātu sulu. Bet, ja izmanto svaigus, perfekti nogatavojušos tomātus — kā vajadzētu —, tie paši sniegs daudz sulas. Un, ja pievienosit arī citus šķidrumus, kuriem ir svarīga loma: olīveļļu, kas palīdz gaspačo iegūt krēmīgu tekstūru, un šerija etiķi, kas noņem tomātu skābumu, piešķirot zupai tai raksturīgo garšu. Ja pēc to pievienošanas gaspačo joprojām ir pārāk biezs, varat pievienot minimālu ūdens daudzumu, kas nepieciešams, lai to atšķaidītu. Ja ledusskapī ir tomātu sula, kas gaida, kad tā noderēs, var to izmantot ūdens vietā, taču ne pārāk daudz. Gaspačo nekādā gadījumā nedrīkst kļūt plāns un ūdeņains.

Lai līdzsvarotu tomātus un gurķus, kas dod daudz šķidruma, noderēs sakaltusi maize: tā sabiezina zupu, sajaucoties tik nemanāmi, ka pat nepamanīsit, ka tā tur ir. Vēl viena iespēja ir mandeles, kas sniedz nelielu kraukšķīgumu. Pastipriniet garšu ar sīpolu, ķiploku un halapenjo, un viss ir gatavs.

Ja vēlaties rupjāku tekstūru, izmantojiet rokas blenderi vai dariet to patiešām vecmodīgā veidā: visu smalki sasmalciniet ar nazi un samaisiet kopā lielā bļodā. Var arī sarīvēt pusi no sastāvdaļām un pusi sasmalcināt, lai iegūtu jauku tekstūru sajaukumu.

Tomātu kokteiļiem ir viena un tikai viena priekšrocība salīdzinājumā ar gaspačo: tie ir fotogēniskāki. Kamēr garšīgi tomātu sulas biezenis ir lūpu krāsas sarkans, īsts gaspačo ir kaut kur starp rozā un oranžo, pateicoties olīveļļai, maizei un riekstiem. Bet var pievienojot jauku zaļu garnējumu. (Svaigi garšaugi ir labi, bet avokado ir labāki.)

Gaspačo (4 porcijas)

Foto: pixabay.com

900 gr tomātu, rupji sagriezti

1 vidēja sarkana paprika, rupji sagriezta

½ vidēja gurķa, nomizots un rupji sagriezta

½ sarkanā sīpola, rupji sagriezts

⅓ tase neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas

⅓ glāzes mandeļu

baltmaizes šķēle, saplēsta gabalos

3 ēdamkarotes šerija etiķa

1 vidējs svaigs halapenjo, bez sēklām un rupji sasmalcināts

2 ķiploka daiviņas

Sāls un melnie pipari

1 avokado, plānās šķēlītēs (pēc izvēles)

Foto: pixabay.com

Ielieciet blenderī tomātus, papriku, gurķi, sīpolu, olīveļļu, mandeles, maizi, etiķi, halapenjo un ķiplokus; apkaisa ar sāli un pipariem. Apstrādājiet līdz gludai masai, vajadzības gadījumā pievienojot līdz pustasi ūdens. (Ja visas sastāvdaļas neietilpst blenderī, strādājiet pa daļām.)

Nogaršojiet un pielāgojiet garšvielas. Pirms pasniegšanas dažas stundas atdzesējiet vai nekavējoties pasniedziet, ja vēlaties, dekorējiet ar avokado.

Svarīgākais