Ja pēc bagātīga svētku galda vēlamies saglabāt pāri palikušo ēdienu, nereti izmantojam foliju - tajā ietin ēdienu vai arī to izmanto trauku nosegšanai. Tomēr eksperti brīdina, ka folija virtuvē patiesībā var nodarīt vairāk ļauna nekā laba. Ko izmantot tās vietā? Iesaka “The Sun”.
Pārtikas zinātnieki ir pārliecināti, ka folijā ietītai pārtikai ir lielāks risks inficēties ar bīstamām baktērijām, un tās vietā daudz labāk ir izvēlēties plastmasas vai stikla izstrādājumus.
Dr. Zakarijs Kārtvigs brīdina, ka, izmantojot alumīnija foliju, "nevar izveidot pilnīgi hermētisku blīvējumu, jo tā pēc būtības nav lipīga".
Viņš arī pastāstīja, ka alumīnija folija “nepilnīgi pieguļ virsmām” atšķirībā no plastmasas ēdiena traukiem vai noslēdzamiem plastmasas maisiņiem, kas neļauj pārtikā iekļūt gaisam un skābeklim.
Dr. Zakarijs skaidro, ka alumīnija folijā ietītu pārpalikumu ēšana var izraisīt nopietnu saindēšanos ar pārtiku.
Arī Lesteras universitātes klīniskās mikrobioloģijas nodaļa mudina cilvēkus pārliecināties, ka, uzglabājot pārpalikumus, viņi vienmēr izmanto hermētiskus konteinerus - lai arī, ievietojot pārtiku ledusskapī, tā tiek glabāta vēsumā, tomēr tā tik un tā ir pakļauta apkārtējās vides ietekmei, kas var novest pie nelabvēlīgu baktēriju veidošanās.
Pastāv “potenciāli dzīvībai bīstamas saindēšanās ar pārtiku” risks, ja neesat pareizi uzglabājis un atkārtoti uzsildījis pārpalikumus.
Ar tipisku ledusskapja temperatūru 3°C līdz 5°C nepietiek, lai apturētu visu bīstamo mikrobu augšanu, tāpēc labāka izvēle var būt pārtikas pārpalikumu sasaldēšana.
“Folija nav paredzēta, lai tajā uzglabātu pārtiku!” uzsver pārtikas speciālisti, aicinot izmantot pārtikai paredzētos uzglabāšanas trauciņus vai “zip lock” maisiņus.
Lūk, vēl daži ieteikumi, kā pareizi uzglabāt pagatavoto pārtiku.