Mikroplastmasas piesārņojums, iespējams, kļūs par mūsu laika galveno apdraudējumu - jaunā Barselonas Universitātes Ģenētikas un mikrobioloģijas katedras pētījumā konstatēts, ka tējas maisiņi var būt mikro- un nanoplastmasas piesārņojuma avots, raksta “Interesting Engineering”.
Tiek atzīmēts, ka atsevišķu pārtikas produktu, jo īpaši tējas maisiņu, iepakojums rada īpašas bažas par ietekmi uz veselību. Rezultāti parādīja, ka, maisiņus iemērcot karstā ūdenī, izdalās milzīgs daudzums nanodaļiņu, kas rada lielus draudus. Jo īpaši tika pētīti maisiņi, kas izgatavoti no trim materiāliem: neilona-6, polipropilēna un celulozes.
"Pētījuma rezultāti bija šokējoši: polipropilēns izdalīja aptuveni 1,2 miljardus daļiņu mililitrā ar izmēru 136,7 nanometri, celuloze - 135 miljonus daļiņu mililitrā, bet neilons-6 - 8,18 mililitrus,” teikts rakstā.
Pirmo reizi tika pētīts, kā šīs daļiņas mijiedarbojas ar cilvēka zarnu šūnām. Eksperimenti ir parādījuši, ka gļotas producējošās zarnu šūnas absorbē visvairāk mikro- un nanoplastmasas, daļiņām pat iekļūstot šūnas kodolā, kur atrodas ģenētiskais materiāls.
"Šis atklājums izceļ zarnu gļotu galveno lomu šo piesārņotāju absorbēšanā un aicina veikt vairāk pētījumu par mikroplastmasas iedarbības ilgtermiņa ietekmi uz veselību,” teikts pētījumā.
Pētnieki arī uzsver, cik svarīgi ir izveidot standartizētas testēšanas metodes, lai novērtētu piesārņojumu no plastmasas materiāliem, kas nonāk saskarē ar pārtiku.
Eksperti aicina izstrādāt noteikumus, lai samazinātu plastmasas piesārņojumu, kas nonāk saskarē ar pārtiku, un aizsargātu sabiedrības veselību.
Kā uzsver pētījuma autori, plašās plastmasas izmantošanas dēļ pārtikas iepakojumā problēma ir jārisina nekavējoties.