Japānas zinātnieki izpētījuši, ka cilvēkiem ar samazinātu jutību pret sāli var būt paaugstināts priekšlaicīgas nāves risks, liecina JAMA.
Pētījumā piedalījās vairāk nekā 6000 pieaugušo vecumā no 40 gadiem. Zinātnieki novērtēja dalībnieku jutību pret sāli, piedāvājot nogaršot dažādus ēdienus ar šo garšu.
Rezultāti parādīja, ka cilvēkiem ar viszemāko sāls jutību bija par 20% lielāks risks nomirt no jebkāda iemesla nākamo 18 gadu laikā, salīdzinot ar cilvēkiem ar visaugstāko jutību pret sāli.
Šī saistība saglabājās nozīmīga pat pēc citu faktoru, piemēram, vecuma, dzimuma, smēķēšanas, alkohola lietošanas un fiziskās aktivitātes, kontroles. Pētnieki uzskata, ka zema jutība pret sāli var būt saistīta ar vairākiem faktoriem, kas var ietekmēt paredzamo dzīves ilgumu.
"Cilvēki ar zemu jutību pret sāli var patērēt vairāk sāls, kas var izraisīt augstu asinsspiedienu un citas veselības problēmas. Turklāt samazināta jutība pret sāli var liecināt par citām veselības problēmām, piemēram, nieru slimībām," norāda pētījuma autori.
Pētnieki arī teica, ka cilvēkiem ar augstu sāls jutību ir mazāks risks nomirt no sirds un asinsvadu slimībām. "Iespējams, ka cilvēki ar augstu sāls jutību biežāk ievēro veselīgu uzturu, kas var pasargāt viņus no sirds un asinsvadu slimībām," teikts pētījumā.
Eksperti atzīmē, ka šis pētījums ir vēl novērojams, tāpēc tas nevar pierādīt, ka samazināta sāls jutība ir tiešs priekšlaicīgas nāves cēlonis. Tomēr pētījuma rezultāti liecina, ka jutīgums pret sāli var būt svarīgs faktors, kas jāņem vērā, novērtējot nāves risku.